Back to top

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorhelyettese a megnyitóbeszédében elmondta, az Agrovirtus több szempontból is egyedi képzés. Nemcsak hogy tartós szakmai kapcsolati hálózatot teremt, amit a kamatoztatni lehet a későbbiekben, de emellett kifejezetten a vezetői képesség fejlesztésére fókuszál.

Jelenleg a magyar felsőoktatásban a vezetői képességekre ható oktatás aránya 3-7 százalék között mozog, amit a MATE-n a közeljövőben egy új oktatási struktúra-átalakítással szeretnének 15 százalékra emelni, noha véleménye szerint így is a 25 százalék lenne az ideális.

A rektorhelyettes kifejtette, 2030-ra egy fiatal pályakezdőnek munkavállalása során tízből két szakmai képességre van szüksége, hogy megszerezze a kívánt állást, a többi az úgynevezett soft skill-en múlik. (Nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek, amik a szakmai tudáson túl meghatározzák egy ember beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását egy munkahelyen. Szerk.)

Ezeket a képességeket is kívánja fejleszteni az Agrovirtus, ezt már Kerezsi Miklós, a program egyik főtámogatója mondta.

Olyan fiatalokra van szükség, akik magas szintű kommunikációs, szintetizáló, döntési, kooperációs és motivációs készségekkel rendelkeznek, amelyek az Agrovirtus képzései során továbbfejleszthetők és vezetői erényekké formálhatók.  

„Soha nem látott, mintegy tízezer milliárd forint fejlesztésekre fordítható támogatás lesz elérhető az agráriumban. Olyan fiatal, képzett szakemberekre van szüksége az ágazatnak, akik tudják, mire kell fordítani ezt az összeget, és mi ilyen fiatalok kívánunk képezni” – zárta Kerezsi Miklós.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője és a program főtámogatója elmondta, az Agrovirtus 2018-ban indult először, sikeresen több száz hallgatóval. 2019-ben egy úgynevezett Agrovirtus Akadémiával kiegészítve, és új koncepcióval ismét elindították a projektet, amire több mint négyszázan jelentkeztek, majd tavaly a COVID félbeszakította a kezdeti lelkesedést.

Az idei évben az Agrovirtus verseny 10.18.–11.19. között zajlik majd, amelyre a szervezők több mint 100 csapatot, 400 diákot várnak.

A képzés során valódi agrárvonatkozású problémák lesznek szimulálva, melyeket a modern technológiák alkalmazásával kell megoldaniuk a diákoknak neves agrárszakértők bevonásával. Ezt követően a verseny legjobb tíz csapata, negyven hallgatója továbbjut a döntőbe, az Agrovirtus Akadémiára, mely 12.01.és 03. között lesz megrendezve.

Itt neves cégvezetőkkel beszélhetnek majd a diákok, és a tudás mellett kapcsolati tőkével is gazdagodhatnak a képzés során.

A szervezők tavaly indították el a Leaderslab I. képzést, ahol a jövő agráriumának menedzsment kompetenciáit sajátíthatják el a hallgatók. A Leaderslab II., vagyis International Agribusiness Management Academy pedig angol nyelven zajlik majd a képzésben résztvevők számára 2022 őszi és tavaszi félévében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Bankszövetség az agrárhitel-moratórium kockázataira figyelmeztet

A Magyar Bankszövetség szerint az agrárhitel-moratóriumról kihirdetett kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt elnehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, amely pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.