Back to top

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

A verseny életre hívói Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László, kiadó igazgató elmondták, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjért három kategóriában lehet nevezni, külön-külön megmérettetésen vesznek részt a kis-, a közép-, és a nagybirtokok, amelyeket egy 100 pontos rendszer alapján értékel a zsűri, amelyben megtalálható többek között, borász, újságíró, fotós, tájépítész is.   

A verseny kétfordulós: először a borkedvelő közönség szavazatai döntenek arról, hogy mely birtokok kerüljenek a döntőbe, majd a verseny szakértő zsűrije személyesen is felkeresi és értékeli a második fordulóba beszavazott birtokokat.

Az idei verseny külön érdekessége, hogy most először egy testvérpár is szerepelt a döntősök között, Günzer Zoltán a Középbirtok, Günzer Tamás a Nagybirtok kategóriában volt érdekelt.

csop.jpg

Csoportkép a díjátadón: Borbély Tamás, Scheiber Anita, Szakács László, Bozzai Zsófia, Günzer Tamás
Csoportkép a díjátadón: Borbély Tamás, Scheiber Anita, Szakács László, Bozzai Zsófia, Günzer Tamás
Fotó: Bozzai Attila

Az eredményhirdetésen Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, a zsűri elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezután mind a kilenc döntőbe került birtok vezetője bemutatta a birtok egy-egy borát, a közönség azokat kóstolva tekintette meg a birtoklátogatásokon készült háromperces kisfilmeket, majd a zsűritagok szóbeli méltatása következett, amelyben kiemelték többek között, hogy a döntőbe jutott kisbirtokok kiemelkedő értéke – természetesen a tökéletes ültetvények és a kiváló borok mellett – a fekvésük. A birtokközpontokból gyönyörű a panoráma, rálátás nyílik az ültetvényekre és az alatta elterülő tájra, valamint tájépítészeti szempontból is példaértékűek. .

Továbbá minden döntőbe jutott birtoknak erőssége, hogy ötvözik a tradíciókat és az innovációt, amelynek eredménye a borok minőségében mutatkozik meg. Kiemelték, hogy közülük többen is foglalkoznak régi magyar fajtákkal, amely nagyon fontos értékei a hazai szőlő- és borkultúrának.

A borok hűen tükrözik a talaj és a fajta adottságait, és stílusos tételek kerülnek a fogyasztókhoz.

A zsűri döntése alapján a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 verseny díjazottjai a következők:

Kisbirtok kategória

 1. Tringa Borpince (Szekszárd)

 2.  Petrányi Pince (Csopak)

 3.  Grál Borpince (Gyönk)

Középbirtok kategória:

1. Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj) 

2. Günzer Családi Birtok (Villány)

3. Dobosi Birtok (Szentantalfa)

Nagybirtok kategória: a díj történetében először – a zsűri szavazásán pontegyenlőség alakult ki, így két első helyezettet hirdettek

1. Günzer Tamás Pincészete (Villány) és Scheiber Pincészet (Szekszárd)

2. Sol Montis Borászat (Gyöngyöstarján)

kozep.jpg

Nyitrainé dr. Sárdy Diána és a középbirtok kategória győztesei
Nyitrainé dr. Sárdy Diána és a középbirtok kategória győztesei

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Digitalizált szőlő ültetvények

„Minden innovatív törekvés egyben precíziósnak is tekinthető. Ugyanakkor tisztán precíziós mezőgazdaságról nem beszélhetünk, csak mezőgazdaságról, mert aki nem fejleszt, lemarad” - fogalmazta meg Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kertvarázs Badacsonyörsön – Folly Arborétum a Balaton édenkertje

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált. Így többek között étterem, látogatóközpont, grillterasz, Panoráma terasz–kávézó, saját cukrászműhely került kialakításra, interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi, chill terasz és szabadtéri színház nyílik majd, valamint számos fejlesztés zajlik, amely a vendégek komfortérzetét növeli.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.