Back to top

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

MMG - Fenséges, merész, látványos lovasbemutató Bábolnán

Az istállókban a nemzetközi hírek is szóba (nyerítésbe) kerültek

Számos lovakkal kapcsolatos rekord született már, ami mutatja ezeknek az állatoknak a népszerűségét is.

1975. április 26. Dél-Afrikában, Johannesburgban André Ferreira nevű lovas I.G. van der Merve asszony Something nevű lovával állította fel azt a világcsúcsot, melyben e ló 840 centiméteres távolugrási rekordot hozott össze.

A magasugrás bajnoka a 16 éves Huaso ex-Faithfull nevű ló lett 1949-ben, aki 247 centiméterrel ugrotta a csúcsot Alberto Larraguibel Morales -szel a hátán.

A lovak leültek kicsit beszélgetni...
A lovak leültek kicsit beszélgetni...
Fotó: Csatlós Norbert

A legnagyobb ló 1846-ban született, magassága 219 cm, tömege 1524 kg volt. Ennek a Lincolnshire-i herélt igáslónak a neve eredetileg Sampson volt, de később átnevezték Mammoth-nak – Nomen est omen…

A legmagasabb telivér magassága 198 cm, tömege 950 kg volt. Tristonis herélt, díjugrató ló volt, aki 1990-ben hunyt el.

A legkisebb ló magassága mindössze 35,5 cm, tömege 9 kg. Little Pumpkin falabella mén volt, aki 1973-ban született.

A legöregebb ló a 62 évet megélt félvér Old Billy volt, ő 1760-ban született. Uszályvontató lóként dolgozott aktív éveiben.

A legdrágább csikó, Florida, három milliárd forintnak megfelelő dollárért cserélt gazdát két éves korában. Ára azért lehetett ilyen magas, mert 10 másodperc alatt futotta le a 200 métert.

A leghosszabb farkú ló a 12 éves Summer 2008-ban került be a Guinness rekordok könyvébe. Farkának hosszúsága 3 méter 81cm.

Fotó: Csatlós Norbert

Valamivel el kellett ütni az időt

A 34. Bábolnai Gazdanapok utolsó napjára néhány ló már alaposan elfáradt és mutatványok helyett inkább viccnyerítéssel ütötték el az időt...

 

Kérdezi a friss lótulajdonos a lovászát:
- Ma vettem ezt a lovat. Szerinted versenyezhetnék vele?
- Persze! Sőt amilyen gebe, még simán le is győznéd!

 

- Mi lesz a lovas ólomkatonából, ha átmegy rajta az úthenger?
- Lemez lovas.

 

-Hogy hívják az elmebeteg lovat?
- Pszihopata.

 

Két vak ló beszélget a pálya szélén:
- Te tényleg indulni akarsz a holnapi derbyn?
- Nem látom akadályát...

 

(Jó) Ló társaságban gyorsan telik az idő
(Jó) Ló társaságban gyorsan telik az idő
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó lóra tettek a patkolókovácsok

A ló tartását, mozgását, közérzetét nagyban befolyásolja a patáira szegecselt patkó, ezért sem mindegy, milyen mester veszi kézbe ezt az érzékeny területet. Van, amikor egy versenyeredmény mögött is felsejlik a kovácsok szaktudása.

Ledér, Kató, Cérna és mások

Furioso, gidrán, nóniusz, lipicai, magyar hidegvérű és más lófajtákat mutattak be a tenyészállat felvezetésen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen az elkerített zöld gyepen. A közönség a lelátón, illetve a bekerített terület korlátaira támaszkodva figyelte a kecses mozgású állatokat és a program vezetője szavait.

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Ismét világversenyt rendez az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

2021.október 7-10. között a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát - jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Hatalmas érdeklődés kíséretében ért véget a KÁN

A Dunántúl legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok megújulva és kibővített programokkal várta az érdeklődőket október 1–3. között a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényen mintegy 70 kiállító mellett számos fajtabemutatóban, szakmai konferenciában és közönségprogramban lehetett része a közel 30 ezer látogatónak.

Lovasprogramok a tenyésztés jegyében

Ritkán adódik, hogy egy tenyészszemle, egy ménvizsga szórakoztató programmá váljon. Azonban köztudomású, hogy Kaposvár, a Pannon Lovas Akadémia a hazai lovassportélet egyik fellegvára, vagyis itt minden, ami a lovakkal kapcsolatos, az a laikus közönség figyelmére is számot tarthat.

Tenyészállat Díjátadó a KÁN Egyetemi Napokon

A Fedeles Lovardában véget ért az idei Tenyészállat Díjátadó ünnepség. Az eseményen a juh- és kecsketenyésztők, a hidegvérű lótenyésztők és a húsmarhatenyésztők vehették át a díjakat, különdíjakat.

Megnyílt a KÁN!

Október 1-jén megnyitotta kapuit a KÁN Egyetemi Napok! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rendezésében és a Magyar Mezőgazdaság kiadó társszervezésében létrejött rendezvény immár a Dunántúl legnagyobb agráreseményévé vált. A MATE Kaposvári Campus Fedeles Lovardájában a látogatók mellett több mint 1000 diák vett részt a megnyitón, amelyet Semjén Zsolt nyitott meg.

Közel 9000 pohár tej fogyott Vásárhelyen

A nemzetközi hírnévnek örvendő hódmezővásárhelyi állattenyészési napok nem kizárólag a szakmának szól, a szervezők gondoskodnak róla, hogy kisgyerektől idős emberig mindenki bőségesen találjon programot magának a három nap alatt. Szétnéztünk, és idén is azt tapasztaltuk: nem véletlen, hogy a dél-alföldi esemény ezrével vonzza a látogatókat.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.