Back to top

Tápanyag utánpótlás tervezés: hasznosak-e a digitális eszközök?

A magas hozam eléréséhez optimális műtrágya használatra van szükség. A fenntartható tápanyag-utánpótlás egyrészt pénzügyi okból, másrészt környezetvédelmi szempontból is fontos.

A komplex (NPK) - és nitrogén (N) műtrágyák adagolása és kijuttatása kézi számítással is megtervezhető, de a ma már rendelkezésre álló digitális eszközök forradalmasítják a tervezést. A tápanyag-utánpótlási terv készítésénél figyelembe veendő szempontok például: az elvárt hozam, talajtípus, a különböző növények eltérő igényei, műtrágyatípusok, a növények fejlődési szakaszai stb.

Ezenkívül elengedhetetlen a kijuttatás megfelelő idejének meghatározása.

Egyrészt jogszabályi kereteket kell figyelembe venni, másrészt az alkalmazott műtrágya hatékonysága a növények tápanyag-felvételi képességétől függ. Hogyan lehetséges ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezés folyamán?

A válasz a digitális eszközökben keresendő

A tápanyag-utánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. Világszerte érvényes agronómiai irányelvek kerülnek az adatbázisba, miközben a számítási képleteket a különböző regionális körülményekhez igazítják.

Miután a felhasználó megadja a szükséges termesztési adatokat, például a hozamot, az előveteményt, a korábbi műtrágya- és szervestrágya felhasználást, és a talaj tápanyag-ellátottságát, a számítás másodpercek alatt megtörténik, és az eredmény átlátható módon jelenik meg.

A tápanyag-utánpótlás hatása - különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából – több termelési évre szól. Mi a helyzet a vetésforgóban szereplő összes növénykultúra tápanyag igényével?

Egy eszköz közel 100 növénykultúrához

A komplex (NPK) műtrágyák hatása hosszú távú, mivel a bennük lévő tápelemek, mint például a kálium és foszfor több éven keresztül a talajban maradnak és felvehetők a következő növények számára is. Ezért a digitális tervezőeszközöknek képesnek kell lenniük a több éves vetésforgók teljes időszaka alatti tápanyag-utánpótlás optimalizálására.

A Borealis L.A.T agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyag-utánpótlás tervező programot.

Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyag szükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágya-rendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez.

Több parcella – egy eszköz

A parcella adatok bevitele a tápanyag-utánpótlás tervező programokba általában sok időt vesz igénybe, mivel mindent egyenként kell beírni és elmenteni. A Borealis L.A.T fejlesztői úgy alkották meg a NutriGuide®-ot, hogy egyetlen kattintással beemelhető a gazdaság összes parcellájának listája. Miután az adatállományt importáltuk, azonnal kezdhető az összes növénykultúrára és parcellára kiterjedő tápanyag-utánpótlási terv készítése, mely évekre előre, a teljes vetésforgóra érvényes lesz. (x)

Borealis L.A.T

Forrás: 
Borealis L.A.T

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Kamerák nézhetik a hűtőszekrények tartalmát - szólnak, ha lejárna valami

Az okos bevásárlókocsik után jöhetnek a recepteket ajánló okos hűtők: az Amazon előrukkolhat egy olyan hűtőszekrénnyel, amely folyamatosan monitorozza, mi van benne, és ezek alapján akár a bevásárlást is elintézi.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.