Back to top

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Kertészeti innovációs díjat kapott „Növény” kategóriában a Salifaktur nevű, Magdeburgban működő, Salicornia europaea (sziksófű) termesztésére specializálódott cég. A céget két fiatal Ken Dohrmann és Julian Engelmann alapította. Magdeburgban egy üres üvegházban vágtak bele a nem mindennapi elképzelés megvalósításába.

A sziksófű, vagy más néven tengeri spárga a csúcsgasztronómiában szívesen használt sós ízű növény.
A sziksófű, vagy más néven tengeri spárga a csúcsgasztronómiában szívesen használt sós ízű növény.
Fotó: wikimedia_S.Ahmadihayeri
A start up cég kifejlesztette a sós vízben történő termesztés technológiai folyamatát, amihez szükség volt az üvegház átalakítására. A tengeri spárgaként is ismert Salicornia europaea különleges, fűszeres ízű zöldségként használt növény,  magas áron értékesíthető réspiaci terméket képvisel, amelyet mind gyakrabban alkalmaznak a csúcsgasztronómiában. Leveleit szárát salátaként, párolva vagy grillezve köretként is lehet tálalni. 

Németországban eddig még senki nem tudta megvalósítani  friss tengeri spárga termesztését.

A Kertészeti Innovációs Díj zsűrije a digitális díjátadó ünnepségen azt is kiemelte, hogy a Salifaktur start up cég alapítói nem csak hogy kifejlesztettek egy teljesen új termesztési módszert, hanem elvégezték a német célpiac gazdasági elemzését a termelési igények becslésével, és létrehozták a sós vizet felhasználó üzemek német célpiacra történő bevezetésének marketingkoncepcióját.

Ehető jeges kristályvirág levelei.
Ehető jeges kristályvirág levelei.
Fotó: wikipedia
A fiatalok kutatóintézetekkel és egyetemekkel is együttműködtek.
A Salifaktur az 1800 négyzetméteres üvegházban hetente körülbelül 2-300 kg tengeri spárgát tud szüretelni. 
A két fiatal szeretné a terngeri spárga fogyasztását ösztönözni, igazi kihívásnak tekintik, hogy a meglévő vásárlók mellett más érdeklődőket találjanak a kiskereskedelmi szektorban, akikkel hosszú távú beszállítói kapcsolatot tudnak kialakítani. Többek között ez is egyike azoknak a célkitűzéseknek,  amelyeket a következő öt évben teljesíteni szeretnének. A stabil és hosszú távú kapcsolatok kiépítése mellett bővíteni szeretnénk a növény-egészségügy és növényvédelem területén szerzett tapasztalatainkat, és saját magtermesztést is szeretnénk magvalósítani- fogalmazott a két vállalkozó. Terveik szerint a Salifaktur termékkínálata nem korlátozódik majd csupán a frissen szedett sziksófűre: a fiatalok most jeges kristályvirággal  (Mesembryanthemum crystallinum), tengeri köménnyel (Crithmum maritimum)  kísérletezik, hogy bővítse a sós ízű növények körét.
Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

Várják a véleményeket a fagyasztott zöldségek-gyümölcsök jó higiéniai gyakorlatához

Elkészült „A gyorsfagyasztott növényi eredetű (zöldség, gyümölcs) termékek jó higiéniai gyakorlatához” útmutatónak, a Magyar Hűtőipari és Konzerv Szövetség tagvállalataival, valamint a Campden BRI Magyarország szakértőivel (egyben, mint szerkesztőkkel), mint ipari munkacsoporttal egyeztetett új változata.