Back to top

A növények is kamuzhatnak! - 50 éves a kaktuszgyűjtők egyesülete

Múlt héten tartotta jubileumi kiállítását a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete, mely idén 50 éves. Sok szép és érdekes szukkulens növénnyel találkozhattak itt az érdeklődők, még olyanokkal is, melyek kamuznak a túlélés érdekében…

Kavicsnak álcázza magát a Lithops

Az evolúció során a mimikri az alkalmazkodás azon formáját jelenti, amikor egy élőlény felveszi, vagy utánozza egy másik élőlény, vagy a környezet mintáját, színét, külalakját, szagát, viselkedését.

A megtévesztő alkalmazkodás célja lehet önvédelem, ilyen eset az álcázás, más néven kamuflázs, ami a környezetbe való beolvadást jelenti.

A kavicsnövények (Lithops sp.) az álcázás mesterei
A kavicsnövények (Lithops sp.) az álcázás mesterei
Fotó: Nagy Z. Róbert

(Az önvédelem másik módja a Mertens-féle mimikri, amikor az élőlény egy másik, veszélyes élőlény külsejét ölti fel, elriasztva így a rá nézve fenyegető ellenfeleket.)

A Lithops nemzetség tagjai vizet raktároznak, akárcsak a kaktuszok, ám töviseik nem lévén e pozsgások kénytelenek beolvadni a környezetükbe és kavicsnak álcázni magukat, így elterelve a szomjas állatok figyelmet magukról. A rendezvényen sok szép és érdekes kaktusz és pozsgás volt látható az egyesület tagjainak köszönhetően…

Bőven volt látnivaló a jubileumi rendezvényen
Bőven volt látnivaló a jubileumi rendezvényen
Fotó: Nagy Z. Róbert
Már 50 éve pezseg a hazai kaktuszos élet

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén ünnepli megalakulásának és működésének fél évszázados fennállását.

Az egyesület 1971. áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy összefogja, szervezett keretek közé terelje a hazai kaktuszgyűjtőket, kertészeket és növénykedvelőket. Ez annyira jól sikerült, hogy a szervezet a mai napig is aktívan működik.

Kiállításukat és szakmai szimpóziumukat az elmúlt 50 év megemlékezése köré szervezték a megszokott helyen, az ELTE Füvészkertjében. Különlegessége volt a mostani rendezvényüknek, hogy vegyes és igen csak idős gyűjteményeket, kaktuszritkaságokat, szukkulenseket mutattak be két kiállítási sátorban mintegy 100 négyzetméteren. A kiállítás egyik sátrát kifejezetten koros gyűjteményi növényekkel rendezték be, valamint az MKOE elmúlt 50 évének életéből, 1971-től napjainkig láthattak itt bemutatót az érdeklődők. Ebben a kiállítási részben olyan igazi kaktuszmatuzsálemeket mutattak be, melyek nem egy példánya híres gyűjtők egykori kollekciójából származik.
Mindezek mellett a másik kiállítási sátrukban vegyes kaktusz-, és pozsgásnövényekben, fán lakó kaktuszokban és broméliafélékben is gyönyörködni lehetett.
A kiállításon természetesen megtartották a gyűjtemények szépségversenyét, ahol az I., II. és III. díjak, valamint az Anisits-vándorserleg talált gazdára a zsűri bírálata után. A bemutató rész mellett növények vásárlására is lehetőség volt, és a gyerekeknek kézműves foglalkozást is tartottak a szervezők.

A tövisekkel az állatok ellen, a fehér "szőrzettel" a felmelegedés ellen védekeznek
A tövisekkel az állatok ellen, a fehér "szőrzettel" a felmelegedés ellen védekeznek
Fotó: Nagy Z. Róbert
Az egyesület céljai

-A szukkulens (pozsgás) és szárazságtűrő (xerofiton) növények, kiemelten a kaktuszok rendszertani családja (Cactaceae) szakirodalmának gyűjtése és a szakirodalmi hagyatékok megőrzése.
-Kutató, oktató és ismeretterjesztő tevékenység végzése a szukkulens (pozsgás) és szárazságtűrő (xerofiton) növények gondozási és szaporítási ismereteinek témakörében.
-Veszélyeztetett fajok védelme és szaporítása.
-Nemzetközi kapcsolatok kialakítása és ápolása az egyesület tevékenységi köréhez tartozó egyesületekkel, szervezetekkel, intézményekkel és magánszemélyekkel.
Kitűzött céljai elérése érdekében az egyesület az alábbi tevékenységeket fejti ki:
-Szakmai folyóirat, valamint az egyesület profiljába illő szakkönyvek kiadása, folyóiratcsere a külföldi társ egyesületekkel, szakirodalmi hagyatékok megőrzése, szakkönyvtár fenntartása és működtetése.
-Növény kiállítások és szakmai előadások szervezése az ország különböző pontjain, a pozsgás növénykultúra népszerűsítése a különféle médiacsatornákon, gyűjteménylátogatások szervezése.
-A gyűjtőknél keletkezett szaporítóanyag-­felesleg cseréjének koordinálása, magakciók szervezése.
Együttműködés külföldi társszervezetekkel, látogatások, közös programok szervezése.

Aki kedvet kapott e szép és érdekes növények megismeréséhez, az egyesülettel a www.kaktuszgyujtok.hu webcímen veheti fel a kapcsolatot.
Akit elriasztottak a tövisek, ők szelídebb pozsgásokkal is megismerkedhettek
Akit elriasztottak a tövisek, ők szelídebb pozsgásokkal is megismerkedhettek
Fotó: Nagy Z. Róbert
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Kaktuszok a hó alatt: télállók és némelyek ehetők is...

A kaktuszokat általában a forró sivatagok növényeivel azonosítjuk, azonban számos olyan fajuk van, amelyek hazánk teleit minden gond nélkül átvészelik a kertben. Pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy télen a hó alól kikandikáló szúrós növények tavasszal új életre keljenek, nyár elején pedig virágpompájukkal díszítsék fel a sziklakertünket.

Dísznövények - Újdonságok, érdekességek

A szeptember eleji HungaroGreen szakmai kiállítás kiváló alkalmat teremtett a kereskedők, a felhasználók és a szakma iránt érdeklődő nagyközönség találkozásához. A látványos rendezvényen a hazai évelő- és faiskolai termesztők színe-java részt vett, a közel 1600 négyzetméteren több mint 80 cég mutatta be kínálatát. Összeállításunkban néhány fajtaújdonságot, technikai érdekességet emelünk ki.

Segíthetjük az alkalmazkodást

A növényeknek is kihívást jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségek, főleg azok kiszámíthatatlansága okoz gondot. Ilyesmire egyik élő szervezet sem tud rendesen felkészülni, és mindegyik számára megterhelő. A kisebb mértékű stresszhelyzeteket jól kezelik a növények, de van, amikor már segítségre van szükségük.

Virágbolttól a növénynemesítésig

Bak Gabriella sokáig Békéscsabán dolgozott virágkötőként, saját virágboltja is volt. Ám a huszonéves fiatalok lendületétől és kalandvágyától vezérelve ő is világot szeretett volna látni. Amikor 15 évvel ezelőtt egy kiállításon az egyik holland cég standjának dekorálása közben munkát ajánlottak neki Hollandiában, még ő maga sem gondolta, hogy útja egészen az örök tavasz országáig, Kolumbiáig vezet.

Így gondozzuk pálmáinkat

Mediterrán tájakon tett nyaralások alkalmával sokakat elvarázsolnak a pálmák. Egyes fajaik hazánkban is télállók, többségük nagy cserépben, dézsában tartható és teleltetést igényel, de vannak szobában nevelhető trópusi fajaik is. A dézsás pálmák előnye, hogy a kertben, vagy teraszon oda helyezhetjük át őket ahol épp díszíteni, vagy valamit eltakarni akarunk velük. Tehát hozzuk-visszük a pálmát...

Az ország legszebb balkonjait és előkertjeit díjazták

A virágos balkonok, virágos kertek versenyen több mint ötszáz hobbikertész vett részt, akiknek a szakmai zsűri mindkét kategóriában 9-9 díjat ítélt oda - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség kedden az MTI-vel.

Eldobható tálcák helyett

A környezetvédelmi szervezetek mind többször és egyre élesebb kritikával illetik a növénykereskedelmet, mindenekelőtt a szállítás során alkalmazott egyszer használatos műanyag növénytálcák miatt.

Virágkertészeteket látogattunk

Tartalmas, sok érdekességgel szolgáló kertészeti üzemlátogató körutat szervezett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac. Először a dél-magyarországi virágkertészetek munkájába kaphattak betekintést a résztvevők.

Csaknem egymilliárdot vett el a Covid a dísznövénykertészektől

A dísznövény ágazat nettó árbevétele 2020-ban 11,5 milliárd forint volt, 900 millió forinttal kisebb a 2019-esnél; az elmúlt év a koronavírus-járvány és a tavaszi szélsőséges időjárás miatt is különösen nehéz volt a termelőknek – írja a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) éves jelentése alapján.