0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A növények is kamuzhatnak! – 50 éves a kaktuszgyűjtők egyesülete

Múlt héten tartotta jubileumi kiállítását a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete, mely idén 50 éves. Sok szép és érdekes szukkulens növénnyel találkozhattak itt az érdeklődők, még olyanokkal is, melyek kamuznak a túlélés érdekében…

Kavicsnak álcázza magát a Lithops

Az evolúció során a mimikri az alkalmazkodás azon formáját jelenti, amikor egy élőlény felveszi, vagy utánozza egy másik élőlény, vagy a környezet mintáját, színét, külalakját, szagát, viselkedését.

A megtévesztő alkalmazkodás célja lehet önvédelem, ilyen eset az álcázás, más néven kamuflázs, ami a környezetbe való beolvadást jelenti.

(Az önvédelem másik módja a Mertens-féle mimikri, amikor az élőlény egy másik, veszélyes élőlény külsejét ölti fel, elriasztva így a rá nézve fenyegető ellenfeleket.)

A Lithops nemzetség tagjai vizet raktároznak, akárcsak a kaktuszok, ám töviseik nem lévén e pozsgások kénytelenek beolvadni a környezetükbe és kavicsnak álcázni magukat, így elterelve a szomjas állatok figyelmet magukról. A rendezvényen sok szép és érdekes kaktusz és pozsgás volt látható az egyesület tagjainak köszönhetően…

Már 50 éve pezseg a hazai kaktuszos élet

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén ünnepli megalakulásának és működésének fél évszázados fennállását.

Az egyesület 1971. áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy összefogja, szervezett keretek közé terelje a hazai kaktuszgyűjtőket, kertészeket és növénykedvelőket. Ez annyira jól sikerült, hogy a szervezet a mai napig is aktívan működik.

Kiállításukat és szakmai szimpóziumukat az elmúlt 50 év megemlékezése köré szervezték a megszokott helyen, az ELTE Füvészkertjében. Különlegessége volt a mostani rendezvényüknek, hogy vegyes és igen csak idős gyűjteményeket, kaktuszritkaságokat, szukkulenseket mutattak be két kiállítási sátorban mintegy 100 négyzetméteren. A kiállítás egyik sátrát kifejezetten koros gyűjteményi növényekkel rendezték be, valamint az MKOE elmúlt 50 évének életéből, 1971-től napjainkig láthattak itt bemutatót az érdeklődők. Ebben a kiállítási részben olyan igazi kaktuszmatuzsálemeket mutattak be, melyek nem egy példánya híres gyűjtők egykori kollekciójából származik.
Mindezek mellett a másik kiállítási sátrukban vegyes kaktusz-, és pozsgásnövényekben, fán lakó kaktuszokban és broméliafélékben is gyönyörködni lehetett.
A kiállításon természetesen megtartották a gyűjtemények szépségversenyét, ahol az I., II. és III. díjak, valamint az Anisits-vándorserleg talált gazdára a zsűri bírálata után. A bemutató rész mellett növények vásárlására is lehetőség volt, és a gyerekeknek kézműves foglalkozást is tartottak a szervezők.

Az egyesület céljai

-A szukkulens (pozsgás) és szárazságtűrő (xerofiton) növények, kiemelten a kaktuszok rendszertani családja (Cactaceae) szakirodalmának gyűjtése és a szakirodalmi hagyatékok megőrzése.
-Kutató, oktató és ismeretterjesztő tevékenység végzése a szukkulens (pozsgás) és szárazságtűrő (xerofiton) növények gondozási és szaporítási ismereteinek témakörében.
-Veszélyeztetett fajok védelme és szaporítása.
-Nemzetközi kapcsolatok kialakítása és ápolása az egyesület tevékenységi köréhez tartozó egyesületekkel, szervezetekkel, intézményekkel és magánszemélyekkel.
Kitűzött céljai elérése érdekében az egyesület az alábbi tevékenységeket fejti ki:
-Szakmai folyóirat, valamint az egyesület profiljába illő szakkönyvek kiadása, folyóiratcsere a külföldi társ egyesületekkel, szakirodalmi hagyatékok megőrzése, szakkönyvtár fenntartása és működtetése.
-Növény kiállítások és szakmai előadások szervezése az ország különböző pontjain, a pozsgás növénykultúra népszerűsítése a különféle médiacsatornákon, gyűjteménylátogatások szervezése.
-A gyűjtőknél keletkezett szaporítóanyag-­felesleg cseréjének koordinálása, magakciók szervezése.
Együttműködés külföldi társszervezetekkel, látogatások, közös programok szervezése.

Aki kedvet kapott e szép és érdekes növények megismeréséhez, az egyesülettel a www.kaktuszgyujtok.hu webcímen veheti fel a kapcsolatot.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu