Back to top

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Frankfurt úttörő szeretne lenni a városi fák víztakarékos öntözésében: a város a jövőben mintegy ezer köbméterrel kevesebb vizet használ majd fel az öntözési folyamatok korszerűsítésével. Ez az első eredménye a Smart Irrigation kísérleti projektnek, amelyet a stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatói végeztek a FES frankfurti közmű céggel és más résztvevőkkel együtt.

Egy intelligens mérő- és számítógépes rendszer rögzíti a fák vízellátottságát, így a fa tényleges vízszükségletén alapulna és digitálisan vezérelt lenne az öntözés. 

Tekintettel az egyre forróbb és szárazabb nyarakra, Németországban is mindinkább napirendre kerül a vízhiány kérdése. A burkolt felületek és a csökkenő talajvízszint súlyosbítja a gondot, különösen a nagyvárosokban, amelyek többsége már így is a környező területek vízkészletéből fedezi saját vízszükségletét. A nyári hónapokban ez gyakran a városi fák öntözésének mellőzéséhez vezet, ami súlyos következményekkel jár. Sajtóhírek szerint a német városokban évente több ezer fa pusztul el, mert nem öntözik. A fák szerepe meghatározók a város mikroklíma és levegőminőség alkításában; nemcsak árnyékot adnak, hanem növelik a páratartalmat, csökkentik a környezet hőmérsékletét, kiszűrik a port és a szennyeződéseket a levegőből. Emellett kedvezően hatnak az emberi pszichére is, és hozzájárulnak a városlakók jólétéhez.

bildquelle_ffr_gmbh_kai-uwe_luhrs.jpg

A jövőben minden fát a szükségleteinek megfelelő mennyiségű vízzel lehetne öntözni.
A jövőben minden fát a szükségleteinek megfelelő mennyiségű vízzel lehetne öntözni.
Fotó: FFR GmbH Kai-Uwe Lührs
Kevés a tapasztalat

Az éghajlatváltozás miatt egyre több város fordul intelligens megoldásokhoz, amelyek során fejlett informatikai technikát használnak a szűkös erőforrások megőrzése érdekében. A Hohenheimi Egyetem, több helyi vállalattal és intézettel együttműködve vizsgálta a fiatal fák öntözésének „okos” megoldásait.

Jelenleg Frankfurtban, csakúgy mint sok más városban, a fákat előre meghatározott terv szerint állandó mennyiségű vízzel öntözik. Szakértők szerint ez egyfajta „merev” öntözési ütemterv, amely egyes fafajok túlöntözéséhez vezethet. Ezenkívül a megbízott szolgáltatók különféle okok miatt néha ivóvízzel öntöznek, noha az önkormányzat számos más vízforrást (pl. esővíztározókból) biztosít.

A szóban forgó program során a kutatócsoport a városvezetéssel, az informatikai szakemberekkel és a botanikusokkal együttműködve megvizsgálta, hogyan lehet intelligens öntözőrendszert kialakítani a városi fák számára. A mezőgazdaságban már léteznek okos öntözési módszerek, azonban eddig nagyon kevés olyan a tanulmány fogalkozott azzal, hogy működtethetők azok a városban. Jelenlegi ismereteink szerint a tanulmányunk az elsők között tett konkrét javaslatot városi fák intelligens öntözőrendszerének kialakítására, jegyezte meg Valerie Graf-Drasch, a Hohenheimi Egyetem digitális menedzsment szakterületének szakértője. 

Intelligens rendszer

A vízveszteség lehető legkisebbre csökkentése érdekében az új típusú öntözőrendszernek minél pontosabban kell meghatároznia a növények vízigényét, és fedezni kell a vízellátását. Ebből a célból nyolc fiatal kőrisfa talajába apró mérőeszközöket helyeztek el. A frissen ültetett fiatal fák életben maradásának alapvető feltétele a megfelelő vízellátás.

A kísérlethez talajnedvesség mérőket (tenziométereket) használtak, ezek rögzítik a talaj úgynevezett vízpotenciálját, ami azt jelzi, hogy mennyi víz áll a növények rendelkezésére különböző mélységekben, és milyen erővel kell a fáknak azt felszívniuk a talajból. Az adatokat speciális rádiófrekvencián keresztül közvetlenül a központi számítógéphez továbbítják, amely az adatokból képes az egyes fák öntözési igényeit kiszámítani. A cél tehát már nem az, hogy minden fát előre meghatározott mennyiségű vízzel öntözzenek, hanem a fák számára szükséges pontos vízmennyiség meghatározása és ezáltal a vízfelhasználás csökkentése.

Biztató eredmények

watering-3368279_1920.jpg

Fotó: www.pixabay.com
Természetesen további kutatásokra van még ahhoz szükség, hogy az okos rendszer automatikusan ki tudja számítani az egyéni vízszükségletet a talajra és a környezetre vonatkozó paraméterekből.  Addig is, az összegyűjtött adatok már most sok hasznos információt nyújtanak a szakemberek számára, fogalmazott a kutatás jelenlegi állásával kapcsolatban Florian Hawlitschek, a FES közmű vállalat innovációs menedzsere.

A kísérlet mindenképpen megerősíti, hogy sikeres lehet az elképzelés. Az összegyűjtött adatok első értékelése azt mutatja, hogy a vizsgált fák számára a talaj elegendően nedves volt 2021 áprilisában, ennek ellenére mégis öntözték őket. A kutatók szerint optimalizált öntözőrendszerrel több millió literrel csökkenthették volna a vízfogyasztást a német városokban ez év tavaszán.

Graf-Drasch rámutat azonban, hogy az előzetes eredményeket óvatosan kell értelmezni, mert azok évenként eltérhetnek. A jelenlegi teszt eredményei azt mutatják, hogy sok vizet lehet megtakarítani a városi zöldfelületek fenntartása során. A jövőben a digitális és automatizált technológiák segíthetnek abban, hogy hatékonyabban védjük a környezetünket, ehhez a rögzített útvonalak és vízmennyiségek helyett nagyobb rugalmasságra van szükség.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/www.gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Somogy zöld szíve

A megfejthetetlen eredetű Kaszó elnevezés egy települést, sok évszázados, tragédiákkal és titkokkal terhes történelmet, az ország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdejét, ezerszínű, páratlan értéket képviselő biológiai életközösséget jelöl. De jelent még egy állami erdőgazdaságot is, amely az itt zajló tevékenységeket összefogja.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Horgásznak köszönheti életét egy dámbika

Part menti növényzetbe akadt dámszarvas bikát mentett ki egy horgász a Hármas-Körösnél. Az állat megpróbált kiszabadulni, de nem sikerült neki. Az állatmentővé avanzsáló pecás egy vadász ismerősétől telefonon kért segítséget.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.