0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A gazdaságnak egyre inkább együtt kell működni a tudománnyal, a képzéssel, az oktatással, hiszen a fejlődő világ olyan kihívásokat produkál, amely csak ezt a metodikát teszi lehetővé. Ezt Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke mondta köszöntőjében azon a szakmai rendezvényen, amely Szarvason volt, a MATE Környezettudományi Intézet, Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszéke által szervezett kukorica, napraforgó tanácskozáson és kukorica szántóföldi bemutatón.

– Az élelmiszer- és agrártudományok speciális területet képviselnek, az élelmiszer stratégiai termék.

A felelősség is, és a feladat is óriási. Véleményem szerint a létrejött MATE garancia a komplexitásra, a feladatok súlyozására – véleményezte a helyzetet.

Dr. Futó Zoltán egyetemi docens, a MATE KÖTI ÖMT tanszékvezetője előadásban kiemelte: világviszonylatban egymilliárd tonna kukorica terem, a mennyiség egyenletesen növekszik, a vetésterület hamarosan eléri a 200 millió hektárt.

– Békés megye nem ehhez szokott hozzá, mint amit idén tapasztaltunk időjárás terén, azonban egyre gyakrabban nézünk majd hasonló kihívás elé. A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle.

Magyarország az utóbbi években hozzászokott a jóhoz: 7-8 tonnás termésátlagokat voltunk képesek elérni, igaz, az idei év ezt majd árnyalja, megkockáztatom, hogy a 6,38-at sem éri el 2021-ben

– osztotta meg a tapasztalatait.

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora a napraforgóval kapcsolatban arra mutatott rá, hogy Oroszország és Ukrajna összesen 13 millió hektáron termeszti ezt a növényt, ez a felét teszi ki világ napraforgó-termesztő területeinek. Kiemelte: az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren.

– Az olajnövények egymillió hektáros vetésterülete összesen körülbelül a búzával és a kukoricával vetekszik, tehát megkerülhetetlenül fontos növénycsoport, sokféle felhasználási területük van. Hogy csak egy példást említsek a közelmúltból: a környezetvédők nyomására a nápolyi töltelékében használt pálmaolajat igyekeznek bizonyos napraforgófajta olajával kiváltani – hallottuk.

Az elméleti előadások után a Tessedik Campus iskolaföldjén szántóföldi bemutatót tartottak. A Nitrogénművek Zrt. fejlesztőmérnöke, Dr. Varga Csaba többek között azt mondta, a cég és az egyetem közös kísérleti parcelláin többek között azt vizsgálják: területre optimalizált szaktanácsot tudjanak adni. Turóczki Emese, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője számos kukoricafajtát bemutatott. A GK Lehelről például elmondta, hogy 490-es éréscsoportba tartozó, kimondottan silókukorica, amely rendkívüli magasságú, nagy zöldtömeget képviselő növény. A MATE és a KWS Magyarország Kft. együttműködése most kezdődött, egyelőre három kukoricafajtát vizsgálnak, árulta el Kugyelka Mihály területi képviselő. A legkorábbi fajtájuk a Rikardo, kompakt, zömök csövei vannak, melyek öntözetlen körülmények között sem kisebbek. Az Euralis Kft és a Caussade Semences Group Kft. egyesülésével létrejött Lidea Seeds szakemberei, Engelhart Szabolcs és Mayerhoffer Péter többek között arról beszélt, hogy a cégegyesüléseknek köszönhetően most már kukorica portfolióban is teljes termékkínálattal állnak a termelők szolgálatában. Veszter László, a Pioneer területi agronómusa beszélt a cég egykori hosszú tenyészidejű ikonikus hibridjeiről, mint a Volga, a mezőny méltó tagja lehet például a P412-es, mely rendkívül magas, jó vízleadású, erős szárú. A Terragro Kft. kísérleti parcelláin talajoltó készítményeket és lombtrágyákat tesztelnek. A cég szakembere, Fehérné Boros Irén a részletes bejárás során kiemelte, számukra elsődleges cél a talajok megőrzése.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu