Back to top

Drága dolog a parlagfű

Legerősebb allergén növényünk, a parlagfű pollenjére a légúti allergiások 60 százaléka érzékeny és a számuk száma évről évre emelkedik, számuk szakemberek becslése szerint most 2 millió körül van. Ők azok, akik a köhögés, tüsszögés, orrfolyás elkerülésére antihisztamin-készítményeket szednek, és több milliárd forintot hagynak a patikákban.

Fotó: Wikimedia Commons
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeptember 9-ei helyzetképe szerint az egész országban virágzik a parlagfű. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a megyék többségében 60-100 % közötti, a virágzás csúcsidőszakában vagyunk, a pollenszórás folyamatos. Szeptember második hetében a parlagfüvek fejlettsége országosan nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően a 2 levelestől 200 cm-es magasságig tehető, a legtöbb parlagfű 70-140 cm-es nagyság közötti. A nyári időszakban, sok hullámban lehullott lokális csapadék következtében sok a későn – a nyári időszakban – kelt növény. Ezek már fiatal korban, csíranövény állapotban is hozzák a virágot.

A Világgazgaság információi szerint az augusztusi erős pollenszórási időszakig 6,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki a Nébih a le nem kaszált parlagfű miatt, azonban a tavalyi összes 127,5 millió forint bírságot tekintve idén sem lesz ennél kevesebb.

A „gyomnövénytáblák” helikopteres felderítése is július második felében, illetve augusztus elején indult.

A Nébih tájékoztatása szerint mezőgazdaságilag nem művelt területeken a májusban csírázott növények dominálnak, de ahol több hullámban érkezett nyári csapadék, ott a parlagfű is több hullámban kikelt. A növény magjai egyébként akár 40 évig is csírázóképesek.

A helikopteres felderítés július végén indult
A helikopteres felderítés július végén indult
Fotó: Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatal

Hazánk legnagyobb területen található gyomnövénye táblaszéleken, táblaszegélyeken, sikertelenül gyomirtott területeken, kiritkult táblarészeken, kiszáradt belvízfoltokon, parlagon hagyott területeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, árokpartokon, utak szélén, tarlóhántás előtt álló tarlókon, elhanyagolt zártkertekben és beruházási területeken fordul elő. A parlagfűvel borított terület nagysága pedig az időjárástól függően akár napról-napra változhat.

Az ország legfertőzöttebb területei Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megye homokos talajú területei, a magasabban fekvő, és az erdővel borított területek azonban nem nyújtanak kedvező természeti feltételeket a parlagfű növekedéséhez.

A növénynek természetes ellensége hazánkban nincs, bár – ahogy arról korábban beszámoltunk – már észlelték a növényt károsító parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) megjelenését az országban. Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrárgazdasági Kutatóközpont (ELKH ATK) Növényvédelmi Intézete és a Nébih már megkezdte a vizsgálatokat, hogy a bogár bevethető-e a parlagfű elleni biológiai védekezésben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Segítsük a szívogató kártevők ellenségeit

A nyári meleg kedvez a rovarok fejlődésének, különösen a nagyon gyorsan szaporodó levéltetvek és az atkák keserítik meg a kertészkedők életét. Ezeknek a kártevőknek ilyenkor két hét sem kell egy újabb nemzedék kialakulásához. Hogyan vehetjük fel velük a harcot természetbarát módszerekkel?

A félelem szaga

A kerteket és ültetvényeket károsító növényevő rovarokkal táplálkozó ragadozó rovarok által kibocsátott feromonok hatására a kártevők megváltoztatják viselkedésüket, sőt, adott esetben élettani folyamataikat is annak érdekében, hogy ne végezzék a ragadozók „gyomrában”.

Ökológiai termesztés: érdemes elkezdeni?

A biodísznövények egyelőre réspiaci termékek, a keresletük azonban folyamatosan növekszik. Az agrárpiaci információkat elemző AMI adatai szerint Németországban a dísznövényeknek jelenleg mindössze 1,7%-át termelik organikusan. A piac növekedésével azonban mind több vállalat hajlandó átalakítani az alkalmazott technológiát, és kezd ökológiai termelésbe.

Csalifákkal gyűjtenék össze az almát károsító rovarokat az USA-ban

A rovarok elleni védekezés környezetkímélő módja, hogy valamilyen vonzó anyaggal összecsalogatjuk és eltávolítjuk őket az ültetvényből, vagy rovarölő szerrel kezeljük. Ennek a módszernek a természetes változatával kísérleteznek amerikai almatermesztők. A kísérletről a Good Fruit Grower számolt be.

A parlagfűmentesítés újabb harcosa

Az Észak-Amerikából származó parlagfű az 1920-as években jelent meg a Délvidéken. Mióta pedig országszerte elterjedt, ez a leginkább allergizáló növény hazánkban. Természetes ellenségei nem voltak – egészen mostanáig. A gyomlálókesztyű, a kecske és a kasza után a tudományos eredmények alapján a parlagfű elleni védekezésben egy rovar, a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) is ígéretesnek tűnik.

Biovirágcsokor

Egy holland vállalkozás (Bloomon) kizárólag ökológiai termesztésből származó és tanúsítvánnyal rendelkező virágokból összeállított csokrot forgalmaz. A virágokat szabadföldön termesztik. A vállalkozás a csokrokat korlátozott számban kínálja, amelyek a rendelkezésre álló virágok típusától függően mindig változatosak, egyediek, a nyár folyamán elérhetők, egészen szeptemberig.

Természet ihlette peszticidek

Új-generációs, "természet ihlette" növényvédő szereket kezd hamarosan élesben is tesztelni egy start-up cég az Egyesült Királyságban.