Back to top

India a cukortermelés 5,6%-os növekedésére számít 2021-22-ben

India második legnagyobb cukortermelő államának, Maharashtrának a cukortermelése várhatóan 5,6%-kal nő és eléri a 112 millió tonnát az október 1-jén kezdődő következő cukorszezonban. Az állam október 15-től kezdi meg a 2021-22-es feldolgozási szezont - döntött hétfőn az Uddhav Thackeray miniszterelnök által vezetett bizottság.

"A 2021-22-es szezonra a cukornáddal beültetett terület 1 232 000 hektárra nőtt, míg a cukornád hektáronkénti termése várhatóan 97 tonna lesz. Várhatóan 193 cukorgyár fog működni a következő szezonban, amelyek 1096 millió tonna cukornádat fognak feldolgozni" - áll a kormány által kiadott közleményben.

Az állami cukorbizottság adatai szerint Maharashtra a 2020-21-es cukorszezonban 106,4 millió tonna cukrot termelt 1013 millió tonna cukornádat zúzott össze a cukorgyárakban. Maharashtra 206 liter etanolt állít elő. Az állam 112 cukorgyára létesített etanolgyártó üzemet is.

A bizottság utasította az állam cukoriparát felügyelő szervet, hogy ne adjon ki engedélyt azoknak a cukorgyáraknak, amelyek nem fizették ki a gazdákat időben. "Csak 146 cukorgyár fizette ki 100%-ban a gazdálkodóknak a méltányos és jövedelmező árat (FRP).

Fotó: pixabay.com

A gazdáknak dönteniük kell arról, hogy továbbra is el akarják-e adni a cukornádat azoknak a cégeknek, amelyek nem fizetik ki időben az FRP-t" - döntött a bizottság, utasítva a tisztviselőket, hogy adják ki az ezzel kapcsolatos irányadó intézkedéseket.

Bár a kormány engedélyezte, hogy a cukorgyárak október 15-től kezdjék meg az új szezon cukortermelését, a jelenlévő monszun befolyásolja a feldolgozási műveletek megkezdésének időpontját, ugyanis a földeknek ki kell száradniuk ahhoz, hogy a munkások el tudják kezdeni a cukornád betakarítását.

Forrás: 
economictimes.indiatimes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.