Back to top

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

A régóta várt McPlant burger a Beyond Meat-tel együttműködve kifejlesztett növényi alapú pogácsát, és borsófehérje alapú vegán „sajtot” tartalmaz, amelynek íze szinte teljesen olyan, mint a McDonald’s ikonikus sajt szeleteinek. A vegán szezámos zsemlét, vegán szósszal, salátával, hagymával, paradicsommal, savanyúsággal, ketchuppal és mustárral tálalják.

Az új 3,49 fontos (1430 forintos) burgert szeptember 29-től 10 McDonald’s étteremben tesztelik Coventryben, majd október 13-tól további 250 étteremre terjesztik ki az Egyesült Királyságban.

A gyorsétteremlánc közölte, hogy 2022-ben tervezi a vegán burger országos bevezetését.

A McDonald’s közölte, hogy a McPlant burgert az étteremlánc egyéb, nem vegán fogásaitól elkülönítve főzik, és külön erre a célra szolgáló eszközöket használnak. A burger a Vegetarian Society által tanúsított, és 429 kalóriát tartalmaz.

Michelle Graham-Clare, a McDonald’s UK és Írország marketingvezetője elmondta: „nagyon örülünk, hogy végre bevezethetjük a McPlant-ot az Egyesült Királyságban és Írországban. Mint minden McDonald’s étel esetében, most is időt szántunk arra, hogy a termékünk megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak, és hogy minden vásárlónk elégedett legyen vele. Folyamatosan keressük a különböző módokat az innovációra és a vásárlóink igényeinek kielégítésére, és a McPlant-tal egy olyan ízletes növényi alapú burgert kínálunk, amely mindenki számára vonzó.

Akár vegán vagy, esetleg csak egy növényi alapú burgerre vágysz, biztosak vagyunk benne, hogy élvezni fogod a McPant-ot.”

A McDonald’s is csatlakozik azon gyorsétteremláncok egyre növekvő számához, amelyek már bevezették a legnépszerűbb fogásaik növényi alapú változatait, ilyen például a Leon, a KFC, a Burger King és a Nando’s is.

A vegán termékek iránti kereslet az Egyesült Királyságban tavaly ugrásszerűen megnőtt, mivel az emberek a lezárások miatt csökkentették a hús- és tejtermékek fogyasztását. A The Vegan Society által készített tanulmány szerint 43%-uk egészségügyi, környezetvédelmi vagy állatjogi okokból döntött úgy, hogy csökkenti a húsfogyasztást.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?