Back to top

Vidékfejlesztési konferencia a KÁN Egyetemi Napokon

A közös agrárpolitika második pillérének keretéhez 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít 2021–2027 között a Magyar Kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg a gazdáknak.

Ez több, mint amit 2013–2020 között összesen elköltöttünk az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. Ennek érdekében a forrásokat hatékonyan kell elkölteni, mert a nagyobb pénz nagyobb felelősséget is jelent. Meg kell fogalmazni azokat a fajsúlyos kérdéseket, amelyekre okos és célirányos válaszokat kell adni.

 

 

A témáról 2021. október 1-jén 11.30 órakor

 

a KÁN Egyetemi Napok keretében interaktív kerekasztal-beszélgetést tartanak,

Helyszín: KÁN Egyetemi Napok - MATE Udvar

(MATE Kaposvári Campus, Pannon Lovasakadémia: 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.)

 

Résztvevők:

Stumpf István kormánybiztos

Navracsics Tibor kormánybiztos

Lázár János kormánybiztos

Gyuricza Csaba rektor, MATE

 

Vitaindító előadás:

Kapronczai István agrárszakértő

 

Miként hozható összhangba az ágazat felvevő képessége a rendelkezésre álló forrásokkal?
Miként járulhatnak hozzá a nagyobb és a kisebb gazdaságok a szükséges önerő biztosításához?
Mely termékpályák kapjanak prioritást a fejlesztések során?
Felkészült-e az intézményrendszerünk ekkora pénz elköltésére?

Moderátor:

Török Zoltán pályázati szakértő, Agrárközösség

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Az eseményre itt regisztrálhat 2021. szeptember 25-ig.

 

Fontos, hogy ne mulassza el a regisztrációt, mert a KÁN Egyetemi Napok belépőjét a visszaigazolással juttatják el Önhöz.


 

Forrás: 
KÁN Egyetemi Napok

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világkiállítás világszínvonalú szakmai rendezvénye

Október 14-én véget ért az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A 20 nap során számos látnivalóban és programban lehetett része a közönségnek; csak a HUNGEXPO-ra több mint 600 ezren látogattak ki, összességében pedig másfél millió fölötti a világkiállításhoz kapcsolódó programsorozatok összlátogatottsága.

Az erőforrások hatékonyabb felhasználásával lesz fenntartható a gazdálkodásunk

Negyedik fenntarthatósági konferenciáját szervezte meg a BASF, ahol arra kerestek megoldásokat, hogyan lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni a mezőgazdasági termelést úgy, hogy közben megfeleljen a gazdasági, környezeti és méltányossági szempontoknak is. Az MTA székházában rendezett tanácskozáson dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az EU Farm to fork programját.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Brüsszel jogalap nélkül akarja rákényszeríteni akaratát a gazdákra

Az új Közös Agrárpolitikával bevezetésre kerülő új zöld követelmények végrehajtásával a mezőgazdaság megfelelő mértékben fog hozzájárulni a zöld átmenethez.

Áldás barcogással

A KÁN egyetemi Napokon 11. alkalommal rendezték meg a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap rendezvénysorozatot, amely idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvénye volt. Ennek keretében október 2-án egy vad megáldásán vehettek részt az érdeklődők, de emellett a vadászat valódi jelentőségéről és barcogásról is ismereteket szerezhettek.

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

Generációváltás: Új szabályozás születhet a gazdaságátadásról

A 80. OMÉK-on a vásári hangulat mellett nem maradhattak el a szimpóziumok sem. Ezek egyike volt október 8-án a generációváltás témakörében megrendezett szakmai konferencia, ami az agrárium egyik legégetőbb problémakörére igyekezett megoldásokat adni.

Nagyobb keresletet és magasabb árat eredményez

Abban, hogy a magyar agrártermékeket minél több fogyasztó megismerje és vásárolja, fontos és hasznos szerepük van a földrajzi árujelzőknek. Ezek a megkülönböztető jelzések ugyanis növelik a magyar élelmiszerek, szeszes italok, borok versenyképességét, miközben a nemzetközi megállapodások révén védik azok elnevezését, hangsúlyozta Farkas Sándor az OMÉK-on.