Back to top

Együtt a vadászokkal!

Szombaton nyitja kapuit az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapesten a Hungexpon és több vidéki helyszínen. A Világkiállítás beharangozó rendezvényére látogathattak el a vadászat iránt érdeklődők Szilvásváradra, 2021.09.18-án, szombaton.

Az Együtt a vadászokkal! c. programot az EGERERDŐ Zrt. szervezte, mely az egész család számára sok érdekes programot kínált a Szalajka-völgy több helyszínén. A legkisebbek vadászati témájú kézműves tárgyakat készíthettek a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum kertjében.

Sok érdeklődő kipróbálta az íjászkodást a Szabadtéri Erdészeti Erdei Múzeumban, ahol tradicionális, sport és csigás íjjal adhatták le lövésüket 3D-s célokra és céltáblára a látogatók.

Nagy sikert aratott a Gloriette-tisztáson lévő trófeabemutató és interaktív foglalkoztatás is. Ezen az állomáson a gyerekek az EGERERDŐ Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara kollégáinak segítségével megismerkedhettek a vadon élő állatokkal, életükkel. Sok látogató ügyesen felismerte az állatok hangjait és a vadnyomokat, melyet kisebb ajándékokkal díjaztak a kiállítók.

Fotó: EGERERDŐ Zrt.

A gyerekek kedvencei - hasonlóan az Erdészeti Nyílt Napokhoz - a vadászkutyák voltak, akiket a simogatáson felül még munka közben is megfigyelhettek a vendégek.

Soma, a drótszőrű magyar vizsla és társai a nap végére teljesen kifáradtan indultak haza, hiszen nagyon mozgalmas napon voltak túl.

A nap Szarvasbőgő kisvonattal zárult, mely program keretében erdész-vadász szakembereink meséltek a gímszarvasok rejtélyes életéről és szokásairól. Szerencsénkre megérkezett a hűvösebb idő, ami a bikák bőgésére pozitív hatást gyakorolt. Ennek köszönhetően a Szarvasbőgő kisvonattal érkező vendégeink nem maradtak élmény nélkül, hiszen ők is meghallhatták a gímbikák koncertjét a sötétedő erdő mélymén.

Fotó: EGERERDŐ Zrt.

A sokszínű program sikerét az is mutatja, hogy közel 3000 ember vett részt az egyes kiállításokon, foglalkozásokon, melyeket 11 órától egészen sötétedésig nagy érdeklődés követett.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Alapjaiban hibás az új uniós erdészeti stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: újra kell gondolni az EU új erdészeti stratégiáját, a fenntartható európai erdőgazdálkodás jövője érdekében. A stratégiatervezet komolyan veszélyezteti az erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pillérjeinek jelenlegi egyensúlyát – állapította meg három nemzetközi szakmai platform is.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.

Két év után szabadítottak meg egy szarvast egy gumiabroncstól a nyakán

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg meg nem szabadították tőle - közölték vadvédelmi szakemberek.