Back to top

Kik a világ legvagyonosabb gazdái?

Lehet-e vagyont építeni a mezőgazdasági termelésből? Igen, a mai világban a mezőgazdaság olyan üzletággá vált, amely több milliárd dolláros profitot termelhet. Ki keresi a legtöbbet a mezőgazdasági termelésből? A sertéskirály és a Fidzsi-szigetek vízkitermelői: íme a világ leggazdagabb gazdái.

A mezőgazdaság már régóta nem idilli vidéki tevékenység, hanem hatalmas iparág. Óriási agrárvállalatok állítják elő az élelmiszereket, amelyek az emberek milliárdjait táplálják. A gazdálkodók, különösen a legnagyobbak, iparosokká váltak, akik képesek voltak kihasználni a nagy méretekből adódó előnyöket. Ennek eredményeként hatalmas összegeket kerestek, és vállalkozásaik ellátják a világpiacot élelmiszerrel és a többi gazdaság számára szükséges termékekkel. Kik ezek a mezőgazdasági óriások?

Egyre több sertéshús fogy Kínában
Egyre több sertéshús fogy Kínában
Fotó: Pexels
A leggazdagabb gazdák listájának élén kínai állampolgárok állnak. Ez nem meglepő: a közel 1,4 milliárd fős lakosság hatalmas élelmiszerpiacot jelent.

A világ leggazdagabb mezőgazdasági vállalkozója Qin Yinglin, akit  "sertéskirálynak" is neveznek, mert  a világ legnagyobb sertéstenyésztője.

Kínában a sertéshús rendkívül népszerű, az ételek gyakori összetevője, és a gazdagodó társadalom egyre több és több húst akar enni. Qin vidéken született, apja sertésállománya mindössze 20 darab volt, az ő birodalma becslések szerint 19,4 milliárd dollárt ér.

A második helyen egy másik kínai vállalkozó, Liu Yonghao áll. Ő viszont takarmányok gyártásával szerezte meg a vagyonát, amelyet 7,8 milliárd dollárra becsülnek.

A harmadik helyezett Stewart és Lynda Resnick, az amerikai házaspár 7,2 milliárd dollárra becsült vagyont hozott létre, amivel az Egyesült Államok leggazdagabb farmerjeinek számítanak.

Jól jövedelmez a Fidzsi szigeteki víz
Jól jövedelmez a Fidzsi szigeteki víz
Fotó: Pexels

Az ő területük a gyümölcstermesztés, valamint a diófélék termesztése. ugyanakkor Resnickék tulajdonában van a vitatott Fiji Water márka is, a vizet a Fidzsi-szigetek vízgyűjtőiből merítik, majd az Egyesült Államok és Európa üzleteibe szállítják.

Sok kritika éri a céget amiatt, hogy a víznek a világ másik felére történő szállítása nagy szén-dioxid-kibocsátással jár, valamint, hogy egy olyan országban termelik ki a vizet, ahol az emberek nehezen jutnak hozzá.

A negyedik hely a kínai Liu Yongxingé. Az általa felépített "East Hope Group" nevű vállalat összetett mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, de több lábon áll, így a kohászatban és az ingatlanpiacon is tevékenykedik. Vagyonát 6,5 milliárd dollárra becsülik.

Az ötödik helyen az amerikai Harry Stine áll, aki egy farmon nevelkedett, így gyermekkora óta hozzászokott a földeken való munkához. Cége gabonafélék genetikai módosításával foglalkozik.

A génmódosított szója remek üzletnek bizonyult
A génmódosított szója remek üzletnek bizonyult
Fotó: pixabay
Stine az 1990-es években gazdagodott meg, amikor cége genetikailag módosított kukoricát és szójababot adott licencbe mezőgazdasági óriásoknak. Ezzel 5,1 milliárd dollárra becsült vagyonra tett szert.

Az egyetlen orosz a listán Vadim Moskovich üzletember és volt politikus.

A Rusagro vállalat, amelynek igazgatótanácsában az oligarcha ül, állattenyésztéssel és cukorgyártással foglalkozik.

Moskovich irányítja a "Masshtab" fejlesztési vállalatot is, amely több mint 2,5 ezer hektárnyi területet birtokol Moszkva környékén és birodalmának értéke összesen 2,9 milliárd dollár.

A legszerényebb vagyon a mezőgazdasági főszereplők között a kínai Fu Guangmingé. Cége, a "Fujian Sunner Development" csirkét szállít a "KFC" láncnak. Ezzel 1,8 milliárd dollárra hizlalta vagyonát.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Már csak holnap éjfélig lehet pályázni kapacitásbővítő támogatásra

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.