Back to top

Olcsóbb vagy drágább a Lidl külföldön?

A magyar és a francia Lidl termékei alapján állított össze fogyasztói kosarat a G7: a 33 termék közül kilenc volt olcsóbb Franciaországban, a többi mind drágább, a végszámla 38 százalékos különbséget mutatott. A francia családok pénztárcáját azonban kevésbé terheli meg a bevásárlás, mint a magyarokét.

AG7 portál 2020 januárja óta hasonlítja össze a hazai kiskereskedelmi üzletek árait egy 42 alapélelmiszerből álló fogyasztói kosár alapján. Most azonban egy külföldi bolt, a francia Lidl 33 termékének (32 élelmiszer és a WC-papír) árát hasonlították össze a magyarországi Lidlben kaphatókkal - írja a Napi.hu.

Három árucikk esetében (félbarna kenyér, tejföl és kakaós csiga) helyettesítő terméket kerestek, mivel ezek nem, vagy nem olyan formában kaphatók Franciaországban, mint Magyarországon. A korábban Magyarországon elvégzett vásárlási tesztekhez képest még módosítottak két terméknél, a trappista sajtnál és a 2,8 százalékos tejnél, mivel ezek nem kaphatók Franciaországban. Ezért a hazai és a francia Lidlben is megvásárolható maasdam sajt került be a kosárba, míg a tejekénél a francia 3,6 százalékos és a magyar 3,5 százalékos. (A terméklista a G7 cikkében olvasható.)

A vásárlási teszt az mutatta, hogy a 33-ból kilenc termék olcsóbb volt Franciaországban: a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt.

A termékek többségénél a francia árak jóval magasabbak voltak a magyarnál.

A bevásárlólista teljes költsége Magyarországon 14 393 forint, Franciaországban 19 865 forintnak megfelelő euró volt (egy eurót 350 forint árfolyamon számoltak), ez 38 százalékos különbség. A csirke és a pulyka a magyarhoz képest nagyon drága a francia Lidlben, ezért ha kivették e két terméket a kosárból, akkor már „csak” 18 százalékos volt az árkülönbség.

A keresetek alapján a magyarok pénztárcája jobban megérzi az élelmiszervásárlást, mint a franciáké:

a G7 számításai szerint a bevásárlás a magyar nettó átlagkereset 4,76 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,5 százalékát.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.