Back to top

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Fotó: NAK
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Alisher Turaev üzbég miniszterhelyettessel, az AKIS (Mezőgazdasági Tudás és Innovációs Rendszerek) központ főigazgatójával folytatott megbeszélést 2021. szeptember 17-én, Pápán, a Pápai Expo és Agrárpiknik nyitónapján. A tárgyaláson Molnár Ákos, a NAK Szőlőtermesztési Alosztály vezetője, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke is részt vett.

Üzbegisztán területe közel ötszöröse hazánkénak, a 32 milliós lakosságú országban mintegy 20 millió hektár a megművelt földterület.

A két ország közti kereskedelmi, valamint tudásátadási kapcsolatokban jelentős potenciál rejlik. Ez év februárjában az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottság (ÜÁB) delegációja tett látogatást a NAK-nál. A felek akkor a két ország közötti mezőgazdasági, élelmiszeripari együttműködési lehetőségekről egyeztettek, különös tekintettel az állattenyésztésre, melyről a NAK, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és az ÜÁB megállapodást is aláírt.

Megfogalmazódott szándék szőlő-szaporítóanyag előállítására szolgáló közös iskola létrehozására az üzbegisztáni M. Mirzajev Kertészeti, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bázisán, a mostani egyeztetésen erről is szó esett. Emellett magyar és üzbég egyetemek együttműködésével szélesebb körű együttműködés is körvonalazódhat az agrártudományok szinte minden területén.

Fotó: NAK

Nyitottság mutatkozik arra, hogy üzbég agrárszakértők magyarországi szakmai gyakorlatokon vegyenek részt, illetve számítanak a magyar szakemberek munkájára is Üzbegisztánban.

Mindkét fél fontosnak tartja a tapasztalatcserét és a tudományos, műszaki információk cseréjét a növénytermesztés, kertészet vonatkozásában is, különös tekintettel az ökológiai gazdálkodásra, az abból származó termékekre. Mindemellett hazánk az üzbegisztáni erdőtelepítésekben is segítséget nyújthat, illetve többek közt a halgazdálkodás is együttműködési pont lehet. Az állattenyésztés területén már konkrétabb közös magyar-üzbég beruházások is körvonalazódnak, például a szarvasmarha-tenyésztés és az állattenyésztésből származó hulladékok feldolgozása terén, illetve az állatitakarmány-előállításban.

További fontos együttműködési terület még a Magyarországon hagyományosan erős tejipar.

A NAK bízik abban, hogy a jövőben egyre több magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termék Üzbegisztánba történő exportálására is lehetőség nyílik.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.