Back to top

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

MMG - Direkt | OMÉK 2021 – A magyar föld legjava | Ondré Péter, ügyvezető, AMC

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója ezekről beszélgetett Sári Enikővel, kiadónk ügyvezetőjével podcast-adásunkban és az MMG Direkt videósorozatunkban.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, vagyis ahogy mindenki ismeri, az OMÉK egy olyan mezőgazdasági, élelmiszeripari seregszemle, aminek voltaképpen három célkitűzése van.

– Az egyik megmutatni a magyar vidék agráriumát azoknak, akik csak ritkán találkoznak ezzel a világgal.

Fontosnak tartjuk, hogy mondjuk a Budapesten élők is megtudják, honnan származik, ami az asztalukra kerül.

Itt megismerkedhetnek a gazdálkodókkal, állattenyésztőkkel, akik elmondják az élelmiszer-előállítás valós folyamatait – mondja Ondré Péter.

A másik az agrártudás átadása, bővítése, vagyis konferenciákon keresztül a szakma érdekeltjeivel ismertetni az ágazati aktualitásokat, problémákat, és azok megoldásait. Harmadrészt a szervezők a rendezvény arculatában és kommunikációjában szeretnék a hazai élelmiszeriparnak az üzleti fókuszú megjelenítését megvalósítani.

– Azt láthatjuk, hogy a hazai élelmiszeripar az elmúlt tíz évben jelentős átalakuláson ment át, mind a hazai előállításban, miként az exportpiacok részesedésében – de még mindig nem értük el azt a szintet, amely agrár-élelmiszeripari szempontból egy fejlett ország esetében szükséges volna.

A hazai exportnak a kétharmadát a nyersanyag, egyharmadát pedig a feldolgozott élelmiszer teszi ki, ezt az arányt kellene megfordítani.

Ennek érdekében az Agrárminisztérium mindent megtesz, a rendelkezésre bocsátott források a következő időszakban lekérhetők. Emellett az Agrármarketing Centrumnak is régóta kiemelt célkitűzése a hazai élelmiszerexport fejlesztése, ehhez azonban az kell, hogy az élelmiszergyártók a bel- és a külpiacokon egyaránt bemutatkozhassanak. Az OMÉK pontosan egy ilyen rendezvény, ahol a hazai élelmiszergyártók és a piaci szereplők egyaránt jelen vannak, ezzel találkozási pontot tudunk biztosítani a számukra.

A pandémia miatt számos rendezvényt nem lehetett az elmúlt másfél évben megrendezni, azonban jó hír, hogy ezek a rendezvények pótolva lesznek.

Ilyen az OMÉK is, ami immár két éve társrendezvényekkel együtt valósul meg, amelyek idén két nagy múltú rendezvényre, a Bábolnai Gazdanapokra és a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokra estek.

– Az Agrármarketing Centrum kiemelten kezeli a társrendezvényeket, hiszen amíg az élelmiszeripari és mezőgazdasági szemle, vagyis az OMÉK Budapesten, a HUNGEXPO-n zajlik majd, addig az ágazat két nagyon fontos szegmense vidéken, a hazai agrárgépészet Bábolnán, a hazai állattenyésztés pedig Hódmezővásárhelyen lett megrendezve.

Ondér Péter a műsorban kiemelte, hogy az OMÉK minden évben szeretne egyre több programot az üzleti vonalra fókuszálni, így az Agrármarketing Centrum nem titkolt célja, hogy a rendezvény sajtóprogramjában alapvetően élelmiszeripar-üzleti sajtóesemények szerepelnek. A szakmai programok mellett az AMC egy olyan online katalógust hozott létre, amely valós időben mutatja be a teljes magyar élelmiszeripari vertikumot.

Így idén az OMÉK a közönségcélok mellett az üzleti célok kiszolgálására is fókuszál.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: OMÉK 2019
– Ugyanakkor a generációváltás kérdéskörét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Október 7–10. között a korábbi évekhez hasonlóan közel tízezer agrárszakképzésben résztvevő tanulót várunk, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati oldalát is megismerhessék a diákok az agráriumnak, ezzel is segítve őket, hogy potenciális „gazdajelöltként” a pályán maradjanak.

Emellett természetesen az agrár-felsőoktatási intézmények is bemutatkoznak az OMÉK-on – mondja Ondré Péter.

Az OMÉK belépőjegye teljes körű belépést biztosít a kilátogatóknak, mely online és helyszínen is megvásárolható lesz, magyarán a vadászati világkiállításra való belépésre is feljogosít. A fejújított HUNGEXPO-n az OMÉK és az AMC két pavilont használ majd a rendezvénytérben, vagyis bár területnagyságilag kisebb lesz a megszokottól, de tartalmi értékében megegyezik, ha nem kimagaslik az előző évekétől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.