0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Gomba elleni bevonat cellulóz nanoszálakból

Megvédi a szóját a szójarozsda fertőzésétől, ha leveleit cellulóz nanoszálakkal vonják be. Erre jutottak az University of Tsukuba kutatói. Első hallásra ugyan ellentmond a józan észnek, hogy nedvszívó bevonattal óvjunk valamit a rozsdagomba ellen, de a szója és a szójarozsda esetében úgy tűnik, mégis működik.

Japán tudósok kimutatták, hogyha a szójanövény leveleinek felszínét cellulóz nanoszálakkal víztaszítóból nedvszívóvá változtatják, az védelmet nyújt a szójarozsda ellen.

A szójarozsda (ASR) a Phakopsora pachyrhizi nevű patogén gomba által okozott agresszív növénybetegség, ami akár 90 százalékos termésveszteséget is okozhat.

Ez a rozsda a szója legnagyobb termésveszteséget okozó betegsége a Föld trópusi és szubtrópusi területein. Szabadföldön jelenleg egyetlen védekezési mód ismert ellene, az idejében elvégzett fungicides kezelés, de a fungicidek használata problematikus. A környezetre gyakorolt negatív hatásaik mellett növelik a termelés költségét, és fungicidre rezisztens gombák kialakulásával jár a használata.

A levelek felszínének nedvszívóvá változtatásával kevesebb léziót és szignifikánsan kevesebb P. pachyrhizi appressoriát találtak,

ráadásul a nanoszálak jelenléte elnyomta a gomba preinfekciós struktúráinak kialakulásához szükséges kitinszintetáz-gén expresszióját.

MMG Direkt

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása a fővárosban. Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjével beszélgetett az idei kiállítás részleteiről Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Ondré Péter kiemelte: fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart most a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így számos ízletes közönségprogrammal is várják a látogatókat.

youtube://v/-ILcZ5gHrB0

Forrás: Magyar Mezőgazdaság