Back to top

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Több, mint 3,6 milliárd forint pályázati támogatást nyert az intézmény, ebből újult meg Hódmezővásárhelyen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratóriuma, melyet kialakítójáról, a kar egykori tanszékvezetőjéről, Dr. Kovács Gáborról neveztek el.

A mai ünnepélyes átadó alkalmából tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese kiemelte:

az intézmény globálisan gondolkodik, ebben a mezőgazdaság nagyon fontos helyet foglal el.

– Az általános gondolkodás időnként kissé lenézően viszonyul az agráriumhoz, ez nagyon rossz irány, szeretnénk ezt teljesen eltörölni – szögezte le.

Dr. Habil Tarkó Klára szakmai vezető a szóban forgó pályázatot az egyetem leginnovatívabb, legtöbb fejlesztést produkáló pályázatának írta le. A Gál Ferenc Egyetemmel közös konzorciumban elnyert támogatás szerteágazó területet ölel fel hét alprojektben, száz témában. A mezőgazdasági kart öt alprojekt érinti. Dr. Mikó Edit, a kar dékánja úgy fogalmazott: jó egy olyan tudományegyetemi egységhez tartozni, melynek védelmében sokat tehetnek a mezőgazdaságért.

Dr. Mikó Edit dékán, Prof. Dr. Kónya Zoltán és Dr. Habil Tarkó Klára
Dr. Mikó Edit dékán, Prof. Dr. Kónya Zoltán és Dr. Habil Tarkó Klára
Fotó: Králik Emese

A laboratórium felújítása során kicserélték az elektromos hálózatot, épületgépészeti és teljes építészeti felújítást végeztek, többek között a belső terek kifestésével és burkolatcserével. Megtörtént a helyiségek klimatizálása, új bútorzatot vásároltak, megújult az eszközpark jelentős része. A 109-es teremben egy teljesen új, klimatizált informatika labort alakított ki a kar. A terem új bútorzatot kapott, ahol 25 munkaállomást rendeztek be, 24 tanulói és 1 oktatói számítógéppel, valamint egy új okostáblát helyeztek el. A laboratórium vezetője, Süli Ágnes adjunktus a sajtóbejáráson többek között azt emelte ki, hogy

most már olyan gépparkkal rendelkeznek, amely nagyon modernt technológiával vizsgálja a takarmány alapanyagokat. A legjelentősebb talán, hogy a legégetőbb problémára, a klímaváltozás hatásaira is kereshetik a válaszokat.

A laboratórium vezetője, Süli Ágnes vezette körbe a sajtó képviselőit
A laboratórium vezetője, Süli Ágnes vezette körbe a sajtó képviselőit
Fotó: Králik Emese

Az esemény konferenciával folytatódott az ugyancsak pályázatból megújult, és szeptembertől a kar egykori oktatójáról, Dr. Sófalvy Ferencről elnevezett előadóban.

– Engedjék meg, hogy ezúttal elfogult legyek. Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban – mondta ünnepi beszédében az esemény fővédnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Hódmezővásárhely számára a színvonalas oktatást, a tudomány iránti alázat elsajátítását jelentette, osztotta meg a tapasztalatait.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a vásárhelyi diákéveit idézte ünnepi beszédében
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a vásárhelyi diákéveit idézte ünnepi beszédében
Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Miniszteri elismerés az AGRA Alapítványnak

A „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázaton társadalmi kategóriában díjazták az SZTE MGK Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítványának tevékenységét.

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

Biológiai növényvédelem a tripszek ellen

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete tagjainál különböző hajtatóberendezésekben, eltérő fajtatípusoknál és ültetési időben vizsgáltuk a biológiai védekezés hatékonyságát a tripszek ellen 2020-ban. Írásomban a fehér tölteni való paprika fűtetlen hajtatásában tapasztalt eredményeket foglaltam össze.

Generációváltás: Új szabályozás születhet a gazdaságátadásról

A 80. OMÉK-on a vásári hangulat mellett nem maradhattak el a szimpóziumok sem. Ezek egyike volt október 8-án a generációváltás témakörében megrendezett szakmai konferencia, ami az agrárium egyik legégetőbb problémakörére igyekezett megoldásokat adni.

Aktív együttműködésben a Kárpát-medence magyar gazdaszervezetei

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését. A fórum plenáris ülését – tíz határon túli magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték, Budapesten.

"Egy ilyen kiállításnak a jövőbe vezető utakat is meg kell mutatnia"

Megnyílt a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a Hungexpo pavilonjaiban, Budapesten, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás mellett.

A MATE a jótékonysági vadászat egyik kiemelt támogatója

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében. Az ünnepélyes aláírási ceremónián a megállapodást Dr. Gyuricza Csaba rektor és Fejes László ügyvezető látta el kézjegyével.