Back to top

Nem a fogyasztókkal akarják megfizettetni veszteségeiket a tojástermelők

Nem tekinthető normálisnak a tojáson alkalmazott 50-55 százalékos árrés. A május óta veszteséges termelők többet fognak kérni, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árnak is növekednie kell – mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca és az Agrármarketing Centrum szervezett a tojás világnapja alkalmából.

A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne
A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne
Fotó: pixabay
A magyarok 2,4 milliárd tojást fogyasztanak évente. Legalább 550 gazdaság és a hozzájuk kapcsolódó munkavállalók, gazdasági szereplők megélhetése függ attól, hogy miként viszonyulunk ehhez a rendkívül egészséges élelmiszerhez – emelte ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Éppen ezért januártól az ömlesztett tojás esetében nem elég már országkóddal, hanem jól látható felirattal és zászlóval is fel kell tüntetni a származási országot.

Annak, hogy magyar tojást vegyünk, nemcsak a patriotizmus miatt van jelentősége, hanem azért is, mert a rövidebb ellátási lánc miatt környezetileg mindenképp fenntarthatóbb termelésből származik.

Az étkezési tojás tekintetében 84-85 százalékban önellátók vagyunk. Fontosak a fejlesztések a hazai ellátási biztonság megerősítése végett, az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján ugyanis felértékelődött az élelmiszerönellátás.

Feldman Zsolt
Feldman Zsolt
Fotó: AMC

Bizonyos európai uniós javaslatok azonban veszélyeztetik ezt a törekvést. Az AM közösen lép fel a tojásszövetséggel és a baromfi-terméktanáccsal a ketreces tartás eltörlésével szemben.

Arról ugyanis azt gondolják, hogy ellentétben áll az európai fogyasztók és termelők érdekeivel. A ketreces tartásnak ugyanis minden termelési technológia között a legkisebb a környezeti lábnyoma.

Az EU-s javaslat elbizonytalanítja a beruházókat, miközben „meghívót küld” a harmadik országbeli előállításnak, ahol a magas környezet- és állatvédelmi elvárások „nyomokban sem fellelhetők”.

A vitában a tudományos megközelítés alapján szeretne részt venni a hazai termelőket képviselő szaktárca, és arra törekednek, hogy megmaradjon a fogyasztó döntési szabadsága: milyen tartásból származó tojást akar venni.

Ondré Péter
Ondré Péter
Fotó: AMC

Október második péntekje a Tojás Világnapja, amely köré idén is egy hónapos fogyasztói kampányt szervez az Agrármarketing Centrum az AM megbízásából – mondta el Ondré Péter ügyvezető. Az elmúlt tíz évben 850-900 millióról 1-1,2 milliárdra nőtt a hazai termelés, a fogyasztás pedig félévi 215-ről 240-re emelkedett.

A fogyasztás további ösztönzése mégis fontos, a piac ugyanis nincs könnyű helyzetben a drasztikusan megdrágult takarmány és a folyamatos importnyomás miatt.

A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne. Ha tehetjük, hazai előállításból származó, friss magyar tojást együnk!

Az évtizedekkel ezelőtti vita eldőlt: egyik legalapvetőbb legtáplálóbb élelmiszerünk a tojás, amelyhez hasonló, biológiailag százszázalékos élelmiszer csak egy van, az anyatej – emelte ki Szép Imre.

Szép Imre
Szép Imre
Fotó: AMC

2021 három csapással sújtotta a termelőket: a COVID-dal, a madárinfluenza-járvánnyal – amely miatt 330 ezer tojótyúkot kellett levágni – és a 35 százalékos takarmányáremelkedéssel.

A tojáselőállítás költsége drasztikusan megnőtt. Május óta a termelők átlagosan 5-6 forint veszteséget állítanak elő minden tojáson, amely állapot tovább már nem tartható.

„Nem normális”, hogy míg egy átlagos tojást 44 forintért vehetünk meg az áruházban, a termelő 29 forintot kap érte. A ketreces állattartásra vonatkozó uniós törekvésekről úgy fogalmazott:

„Hazudtak az embereknek”, amikor azt mondták nekik, hogy környezetvédelmi szempontból is hasznosabb a megszüntetése.

Ennek a tartásnak ugyanis a legkevesebb a gázkibocsátása, vízfelhasználása és takarmányszükséglete. A termelők a szaktárcával közösen, tudományos érvekkel, szakemberek és EU-n belüli szövetségesek bevonásával fogják ezt az álláspontot megvédeni.

A hazai tojástermelők előtt van jövő - hangsúlyozta az országos termelői szövetség elnöke. Jelenleg ugyanis mintegy 500 millió tojást importál az ország, amely nem teljes biztonság a magyar fogyasztónak, ha pedig valahol túltermelés alakul ki, tönkreteheti a hazai piacot.

MMG Direkt

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása a fővárosban. Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjével beszélgetett az idei kiállítás részleteiről Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Ondré Péter kiemelte: fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart most a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így számos ízletes közönségprogrammal is várják a látogatókat.

MMG - Direkt | OMÉK 2021 – A magyar föld legjava | Ondré Péter, ügyvezető, AMC

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.