Back to top

Nem a fogyasztókkal akarják megfizettetni veszteségeiket a tojástermelők

Nem tekinthető normálisnak a tojáson alkalmazott 50-55 százalékos árrés. A május óta veszteséges termelők többet fognak kérni, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árnak is növekednie kell – mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca és az Agrármarketing Centrum szervezett a tojás világnapja alkalmából.

A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne
A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne
Fotó: pixabay
A magyarok 2,4 milliárd tojást fogyasztanak évente. Legalább 550 gazdaság és a hozzájuk kapcsolódó munkavállalók, gazdasági szereplők megélhetése függ attól, hogy miként viszonyulunk ehhez a rendkívül egészséges élelmiszerhez – emelte ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Éppen ezért januártól az ömlesztett tojás esetében nem elég már országkóddal, hanem jól látható felirattal és zászlóval is fel kell tüntetni a származási országot.

Annak, hogy magyar tojást vegyünk, nemcsak a patriotizmus miatt van jelentősége, hanem azért is, mert a rövidebb ellátási lánc miatt környezetileg mindenképp fenntarthatóbb termelésből származik.

Az étkezési tojás tekintetében 84-85 százalékban önellátók vagyunk. Fontosak a fejlesztések a hazai ellátási biztonság megerősítése végett, az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján ugyanis felértékelődött az élelmiszerönellátás.

Feldman Zsolt
Feldman Zsolt
Fotó: AMC

Bizonyos európai uniós javaslatok azonban veszélyeztetik ezt a törekvést. Az AM közösen lép fel a tojásszövetséggel és a baromfi-terméktanáccsal a ketreces tartás eltörlésével szemben.

Arról ugyanis azt gondolják, hogy ellentétben áll az európai fogyasztók és termelők érdekeivel. A ketreces tartásnak ugyanis minden termelési technológia között a legkisebb a környezeti lábnyoma.

Az EU-s javaslat elbizonytalanítja a beruházókat, miközben „meghívót küld” a harmadik országbeli előállításnak, ahol a magas környezet- és állatvédelmi elvárások „nyomokban sem fellelhetők”.

A vitában a tudományos megközelítés alapján szeretne részt venni a hazai termelőket képviselő szaktárca, és arra törekednek, hogy megmaradjon a fogyasztó döntési szabadsága: milyen tartásból származó tojást akar venni.

Ondré Péter
Ondré Péter
Fotó: AMC

Október második péntekje a Tojás Világnapja, amely köré idén is egy hónapos fogyasztói kampányt szervez az Agrármarketing Centrum az AM megbízásából – mondta el Ondré Péter ügyvezető. Az elmúlt tíz évben 850-900 millióról 1-1,2 milliárdra nőtt a hazai termelés, a fogyasztás pedig félévi 215-ről 240-re emelkedett.

A fogyasztás további ösztönzése mégis fontos, a piac ugyanis nincs könnyű helyzetben a drasztikusan megdrágult takarmány és a folyamatos importnyomás miatt.

A tojás szupertáplálék, zsírtartalma, zsírszerkezete tökéletes, magas a fehérje- és ásványi anyagtartalma, nátrium, kálium, foszfor, cink, vas, fontos vitaminok találhatók benne. Ha tehetjük, hazai előállításból származó, friss magyar tojást együnk!

Az évtizedekkel ezelőtti vita eldőlt: egyik legalapvetőbb legtáplálóbb élelmiszerünk a tojás, amelyhez hasonló, biológiailag százszázalékos élelmiszer csak egy van, az anyatej – emelte ki Szép Imre.

Szép Imre
Szép Imre
Fotó: AMC

2021 három csapással sújtotta a termelőket: a COVID-dal, a madárinfluenza-járvánnyal – amely miatt 330 ezer tojótyúkot kellett levágni – és a 35 százalékos takarmányáremelkedéssel.

A tojáselőállítás költsége drasztikusan megnőtt. Május óta a termelők átlagosan 5-6 forint veszteséget állítanak elő minden tojáson, amely állapot tovább már nem tartható.

„Nem normális”, hogy míg egy átlagos tojást 44 forintért vehetünk meg az áruházban, a termelő 29 forintot kap érte. A ketreces állattartásra vonatkozó uniós törekvésekről úgy fogalmazott:

„Hazudtak az embereknek”, amikor azt mondták nekik, hogy környezetvédelmi szempontból is hasznosabb a megszüntetése.

Ennek a tartásnak ugyanis a legkevesebb a gázkibocsátása, vízfelhasználása és takarmányszükséglete. A termelők a szaktárcával közösen, tudományos érvekkel, szakemberek és EU-n belüli szövetségesek bevonásával fogják ezt az álláspontot megvédeni.

A hazai tojástermelők előtt van jövő - hangsúlyozta az országos termelői szövetség elnöke. Jelenleg ugyanis mintegy 500 millió tojást importál az ország, amely nem teljes biztonság a magyar fogyasztónak, ha pedig valahol túltermelés alakul ki, tönkreteheti a hazai piacot.

MMG Direkt

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása a fővárosban. Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjével beszélgetett az idei kiállítás részleteiről Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Ondré Péter kiemelte: fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart most a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így számos ízletes közönségprogrammal is várják a látogatókat.

MMG - Direkt | OMÉK 2021 – A magyar föld legjava | Ondré Péter, ügyvezető, AMC

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a faültetésben

Az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, közel 1200 fát ültettek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A jövő tavaszi ültetéskor még 40 település zöldül tovább- mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken, Szerencsen.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

A versenyképességet ösztönzi a Vidékfejlesztési Program

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további fejlődését tekintve a családi gazdaságok támogatása a legfőbb feladatunk - közölte Nagy István agrárminiszter az András napi bormester találkozón, pénteken, Somlójenőn.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.