Back to top

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

1958 óta a hollandok álltak a világ legmagasabb embereinek listája élén, a holland statisztikai hivatal legújabb adatai szerint azonban egy átlagos 19 éves holland férfi 182,9 centiméter, egy holland nő 169,3 centiméter volt 2020-ban, azaz a 2001-ben születettek férfiak egy centiméterrel alacsonyabbak voltak, mint az 1980-ban született férfiak, ugyanezen korosztályú nők pedig 1,4 centiméterrel lettek alacsonyabbak.

"A csökkenés csak részben függ össze az alacsonyabb testmagasságú népcsoportokból érkező bevándorlók, valamint gyermekeik számának a növekedésével.

A növekedés ugyanis stagnált azokban a nemzedékekben, amelyek mindkét szülője Hollandiában született és azokban a nemzedékekben is, amelyek esetében mind a négy nagyszülő Hollandiában született. A migrációs háttér nélküli férfiak nem lettek magasabbak és a migrációs háttér nélküli nők magassága is csökkenő tendenciát mutat" - idézte a statisztikai hivatal illetékeseit a The Guardian brit napilap honlapja.

Illusztráció
Illusztráció

Gert Stulp, a Groningeni Egyetem kutatója más okokat is lát a csökkenő magasság mögött. "Lehetséges, hogy a 2007-es pénzügyi válság azt jelentette, hogy számos gyermek szegényebb körülmények között nőtt fel, mint az előző generáció. De az is lehetséges, hogy nőtt az egyenlőtlenség, amelyről tudjuk, hogy hatással van az átlagmagasságra, a szegényebb gyermekkor kisebb növekedéshez vezet a magasságot illetően" - mondta.

Az Egyesült Államokban tapasztalt hasonló tendencia azt jelzi, hogy az egészségtelen gyorséttermi ételek egyre nagyobb mértékű fogyasztása lehet az egyik oka a magasságcsökkenésnek.

"Az étrend megváltozhatott, az elmúlt években a növekedéshez szükséges kevesebb tápanyagot tartalmazhat. Ez lehet az oka annak, hogy az amerikaiak zsugorodnak: szegényebb étrend, több kalória, de kevesebb tápanyag. Feltételezhető az is, hogy a magasságcsökkenést okozhatja az is, hogy egyre több ember kihagyja a húst étrendjéből. Igaz, erre nincs bizonyíték" - tette hozzá Stulp.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.