Back to top

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Az idei bemutatón Wágner József igazgató üdvözölte a megjelenteket, majd Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató tartott rövid tájékoztatót a cég működéséről. Tizenöt szegedi hibridkukoricából lehet választani. Zömük szemes, de akad néhány silónak való is. A magyar szójaterületeken 14 százalékos a piaci részesedésük, és a meglévők mellé újabb fajtát is tudnak kínálni. Napraforgóban 2022-től számíthatunk új hibridekre a szegediektől. Változatlanul nagyhatalomnak számítanak idehaza ciroknemesítésben, és egyre nagyobb az érdeklődés iránta.

GK Sarolta: ebből adják el a legtöbb vetőmagot
GK Sarolta: ebből adják el a legtöbb vetőmagot

Nem tartozik szorosan a témához, mégis megjegyezzük, hogy a szegedi kukoricanemesítési osztály vezetője, Nagy Zoltán a bemutató előtt megbetegedett, és azon nem tudott részt venni, de készséggel szolgált szakmai információkkal lapunk olvasóinak.

A növénytermesztés számára, így a kukoricának is, a hideg tavasz okozta idén a legnagyobb gondot. Így volt Kiszomboron is.

Az április és a május egyaránt hűvös volt. Ennek ellenére a kukorica jól kelt, viszont a későbbiekben a kelés folyamata és a fejlődés is lelassult. Körülbelül 2 hetes fenológiai késedelmet regisztráltak. Ennek következtében a kukorica nem a megszokott időben, közvetlenül a gabona aratása után, hanem júliusban, a nagy melegben kezdett virágozni. Ennek meglettek a következményei.

Ma már látszik, hogy a szemkötődés és a szemkitelítődés egyaránt csorbát szenvedett, hiányos. Szegedről nézve két részre szakadt az ország kukoricatermesztése. A Dunántúlon ugyan szintén megérezték a szárazságot, de ott azért még elfogadható termésre számítanak. Viszont a Dunától keletre, a Berettyóújfalu-Szolnok vonaltól délre, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Bács-Kiskun megyében katasztrofális állapotokat idézett elő a csapadékhiány.

GKT 384: jó ár-érték arányú, 3 vonalas, kitűnően alkalmazkodik
GKT 384: jó ár-érték arányú, 3 vonalas, kitűnően alkalmazkodik

A kukorica idei országos átlagtermése a szegedi nemesítők előrejelzése alapján 5,5 tonna körül alakul hektáronként.

A dunántúli részen körülbelül 7,5 tonnás lehet, viszont a Dél-Alföld erősen bukásra áll. Utóbbi országrészben már akkor is összetehetjük a két kezünket magunk, ha összejön 3–4 tonna szemtermés hektáronként. Hódmezővásárhely és Szentes környékén már év közben olyan nagy volt az aszály, hogy a szemesnek vetett kukoricákat is inkább lesilózták, mentve a menthetőt. Viszont ezzel is tovább csökkent a szemesként betakarítható kukorica területe.

Kiszomboron 17 forró napot regisztráltak ebben az évben, vagyis olyan napot, amikor a hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius-fokot. Ez összesen több mint fél hónap. Máskor is előfordulnak túlságosan meleg napok, de eddig legfeljebb 5–6 olyan eset volt évente, amikor meghaladta a hőmérséklet a 35 Celsius-fokot. Ilyen hőmérsékleten elpusztul a pollen, és ez volna a kisebb kár, mert abból elég sok termelődik. Viszont mind a 300–400 bibe is odavész, ezáltal meghiúsul a terméskötődés a kukoricánál.

GK Silostar: intenzív silóhibrid, nagy biomasszával
GK Silostar: intenzív silóhibrid, nagy biomasszával

A nyár folyamán a növények aprók maradtak, a megszokottnak gyakran csak a kétharmadát-felét érte el a magasságuk.

A hirtelen jött nagy melegben leállt a fejlődésük. Ilyen esetben azon sincs mit csodálkozni, hogy a csövek növekedése és termékenyülése is csorbát szenvedett, azok is hiányosan rakódtak be.

A kukorica betakarítása szeptember 14-re vagy megindult, vagy napok, órák kérdése a kezdése. Idén valamennyi hibridet hamarabb lehet learatni, mint előző évben, elvégre tavaly csúszás volt tapasztalható a beérésben. Az aratás csak október-novemberben vált teljessé.

Idén ugyanakkor már szeptemberben is dolgoznak a kombájnok a kukoricában. Ennek okai között elsősorban a csapadékszegény időjárást kell említeni. Kiszombor-Szeged térségében júliusban és augusztusban is csak 30–30 milliméter esett, ami a 30 éves átlag fele.

A Vas megyei Táplánszentkereszt ugyancsak a Gabonakutatóhoz tartozik, így az ottani adatokat is figyelemmel kísérik.

Kenéz Duo: Focus Ultra rezisztens, ahol sok a fenyércirok
Kenéz Duo: Focus Ultra rezisztens, ahol sok a fenyércirok
Ott júliusban 70 millimétert, augusztusban 50 millimétert regisztráltak, ami megfelel a sok éves átlagnak. Tovább árnyalja a képet, hogy a nyári csapadék záporok, zivatarok formájában érkezett, és hogy foltokban esett, ezért némely helyen jobb, másutt gyengébb eredmény várható.

Ide tartozó megjegyzés, hogy száraz zugokat még Zalában is találni ebben az évben, bár szerencsére ott még mindig nem ez volt jellemző.

A szegedi Gabonakutató kukorica-portfóliója a FAO 100-asoktól a FAO 500-asokig terjed. A FAO 100-asok szemnedvesség-tartalma most szeptember közepén 17-18 százalék körül alakult, tavaly inkább 20 százalék volt. A FAO 300-as hibridek szemnedvesség-tartalma tavaly ugyanekkor 30–33 százalék volt, idén már mostanra elérte a 27–28 százalékot. A száraz és meleg szeptember következtében a kukoricák vízleadása elérte, sőt meghaladta a napi 1 százalékot.

Főleg a szuperkorai, de az igen korai hibrideknél is megszokottá vált a szárítás nélküli betakarítás.

Gk Bajnok: nagy termő, az intenzív viszonyokat meghálálja
Gk Bajnok: nagy termő, az intenzív viszonyokat meghálálja
A kukorica növényvédelméről ugyanazt mondhatjuk, mint magáról a növényről. A hideg tavasz a gyomirtást megnehezítette. A hűvös időjárás miatt nem nagyon hatottak a szerek, vagy éppen hogy csak érződött a hatásuk. Ilyen körülmények között a veszélyes évelő gyomok kinőttek a szer hatása alól, és újra elő kellett venni a mechanikai gyomirtást. A kár­tevők nyomása átlagos volt az idén, ugyanakkor a nem megszokott és nem tipikus atkák is megjelentek a kukoricán.

A gombabetegségek közül inkább csak az Aspergillus faj terjedt a forróságban. Az Aspergillus flavus a Mediterráneumból vándorolt fel hozzánk, tehát megszokta a meleget, ezért amikor nálunk is hőség van, akkor oda kell figyelni erre a veszélyes, toxinképző gombabetegségre.

A kukorica-vetőmag előállítása az idei körülmények közepette is sikeresként értékelhető, aminek egyértelműen az a magyarázata, hogy az erre szánt terület 90 százalékát öntözni tudják a gazdálkodók. Ezeken a részeken nagyon minimális hozamcsökkenést tapasztaltak, inkább csak az ablakos csövek mutatják, hogy ebben az évben baj volt az időjárással.

A kukorica vetőmag-előállításában tehát nincs akkora gond, mint azt sokan hinni merték, vetőmaghiányra nem kell számítani.

GK Lehel: zöld száron érik, extenzív körülmények közé is
GK Lehel: zöld száron érik, extenzív körülmények közé is
Viszont újfent kijelenthetjük, hogy öntözés nélkül nagyon kockázatos vetőmag-előállítással foglalkozni, és aki a siker reményében szeretne vállalkozni ilyen munkára, annak előbb meg kell teremtenie az öntözés feltételeit. Most erre az egész országban jó lehetőségeink vannak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.