0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

A mezőgazdasági pályázatokról szóló pódiumbeszélgetésen kiemelte: a rendelkezésre álló, soha nem látott mértékű források segítségével sikerülhet felszámolni mindazt a technológiai hiányt és lemaradást, amit két-három évtizede görget maga előtt az ágazat, és a támogatott beruházásoknak köszönhetően magas hozzáadott értéket előállító, végtermékeiben minőségi magyar mezőgazdaság születhet a következő tíz évben.

Fontos kiemelni, tette hozzá, hogy mivel a termékeink 80-85 százalékát az Európai Unió piacain értékesítjük, előtérbe kell helyezni és hitelesen be kell mutatni előállításuk fenntarthatóságát.

A 2023 januárjával kezdődő új támogatási időszak előkészítése jelentős késedelmet szenved, de év végéig el kell készülni az új közös agrárpolitikára alapozott nemzeti stratégiának. Az ezzel kapcsolatos munka már 2019-ben elkezdődött a szaktárcánál, a következő két hónapban pedig intenzív egyeztetés indul az EU döntéselőkészítő szerveivel és képviselőivel.

Az elmúlt két évben megfogalmazott uniós javaslatok, stratégiák, jogalkotási folyamatok olyan mértékű korlátozásokat vetítenek előre, amelyek korábban fel sem merültek az európai agráriummal kapcsolatban. A korábban megjelent amerikai és az újabban közzétett európai uniós kutatóintézet által készített hatástanulmány szerint ezek a korlátozások 10-15 százalékos termeléscsökkenést vetítenek előre az ágazatban.

A magyar kormány célja az, hogy – miként jelenleg – a következő támogatási ciklusban, 2023 és 2027 között is versenyképességet javító beruházásokra fordítsuk a rendelkezésre álló támogatási források legalább felét.

A készülő új vidékfejlesztési programban további új területeket szeretne bevonni a szaktárca a fejlesztési támogatásokba. Januárban elkezdődik az új, hároméves agrárkörnyezet-gazdálkodási, valamint az ugyancsak három évre szóló ökológiai gazdálkodást támogató program. Ezekre a tervek szerint napokon belül meg fog jelenni a felhívás, és október 25-től el lehet kezdeni a pályázatok beadását. Az agrárkörnyezet-gazdálkodás támogatására 360, az ökológiai gazdálkodás támogatására pedig 40 milliárd forint áll rendelkezésre. Előbbi esetében átlagosan 47, utóbbi esetében pedig 74 százalékkal nő a hektáronként elérhető maximális támogatás.

Az új AKG és ökológiai támogatási program lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak, hogy beletanuljanak a 2023-tól több és 2027-től valószínűleg még több fenntarthatósági elvárást támasztó új európai uniós támogatási rendszerbe.

A Vidékfejlesztési Program keretében várható a takarmányfeldolgozó beruházások, valamint a meglévő gyümölcsösök fagykárának megelőzését szolgáló technológiai beruházások pályázati támogatása, valamint a tapasztalatok kiértékelése után a precíziós pályázat folytatása is.

Ennek keretében 170 milliárdos támogatási igény érkezett be a 100 milliárdos pályázati keretre. Emellett biztosnak tűnik a jelentősebb élelmiszeripari beruházások támogatásának folytatása is.

A mezőgazdasági generációváltás jogi megkönnyítését szolgálja az a törvénycsomag, amelyet remélhetőleg még az őszi ülésszakban elfogad az Országgyűlés, emellett a folyamat pénzügyi ösztönzésén is dolgozik a szaktárca.

Feldman Zsolt kiemelte: lehet szakmai averziókat megfogalmazni az EU új agrárpolitikájával, elvárásaival és korlátozásaival szemben, de meg kell próbálni ezeket szakmai alapokra helyezni és előre menekülni, ha talpon akarunk maradni az egyre keményedő feltételek között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu