0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.

Rendkívül ellentmondásos adatok terjednek az aktuális lengyelországi almaterméssel kapcsolatban,

a 3 millió és a 4,5 millió tonna között a legkülönfélébb becsléseket teszik közzé az ágazati szereplők

– számol be róla a frisspiaci zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmének online lapja, a fruchathandel.de a lengyel sadyogrody.pl portál cikkére hivatkozva.

A termesztők 3 millió tonnával számolnak, a helyi statisztikai hivatal 3,6 millió tonnából indul ki, a nemzetközi alma- és körteszövetség, a WAPA 4,17 millió tonnát kalkulál, a Stryjno-Sad nevű termelői szervezet ügyvezetője, Zbigniew Chołyk pedig azt állítja, hogy még ennél is lényegesen több almát szüretelhetnek az idén az országban.

„Az 5 millió tonnás rekordot talán nem fogjuk elérni, de 4,5 millióval minden további nélkül számolhatunk” – mondta, hozzátéve, hogy sajnos a termesztők többsége finoman fogalmazva „hazafiatlan” húzásnak tartja az ilyen magas számok nyilvánosságra hozatalát. „Pedig úgy vélem, nagy hibát követünk el, ha elhallgatjuk a valós adatokat, és nem fogjuk fel, hogy éppen túltermelés van almából” – fogalmazott a szakember.

Csak a helyzetet tisztán látva lehet a probléma megoldásán is dolgozni, ő például az új telepítésekre járó támogatás azonnal eltörlését szorgalmazza, és azon lobbizik, hogy az idős, gazdaságtalan ültetvények felszámolására vezessenek be támogatást, olvasható a fruchthandel.de portál hírei között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu