Back to top

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Az egyik nyertes a kanadai Semios, a rugalmas almamoly-párosodásgátló módszerével. Hazánkban is ismert módszer a feromon légtértelítés, amivel megakadályozható adott rovarok párosodása, mert a kibocsátott mesterséges feromonfelhő elnyomja a nőstények által kibocsátott feromon illatát, ezért a hímek nem találják meg a nőstényeket.

Ennek a módszernek a továbbfejlesztett változatában a Semios az adott ültetvényben, a lombkoronában kialakuló hőmérsékletet nyomon követve, változó mennyiségben bocsát ki feromont. A molyok fejlődése függ a hőmérséklettől, melegebb napokon több kártevő fejlődik ki, és az ilyen rajzáscsúcsokhoz igazodik a kibocsátott feromonmennyiség. Az aktív porlasztás másik előnye, hogy nem függ a hőmérséklettől, ezért éjszaka sem csökken a feromonkoncentráció, amikor például az almamoly amúgy is aktívabb. Ráadásul feromont lehet spórolni azáltal, hogy a kevésbé „molyveszélyes” napokon kevesebbet juttatnak a levegőbe, ezáltal az egész tenyészidőben védekezni lehet a kártevő ellen. A díjjal azt is értékelték a bírálók, hogy a rendszert a gyártó felállítja a gazdaságokban, nem a termesztőnek kell foglalkoznia vele, viszont teljesen alkalmazkodik az üzeméhez.

Integrált rendszert építenek ki, célszerűen elhelyezett automatikus csapdákkal és mérőeszközökkel, hogy nyomon kövessék a helyi kártevőnépesség alakulását.

A módszert egyelőre almamolyra és egy észak-amerikai sodrómolyra dolgozták ki.

A másik díjazott az olasz CBC Biogard, a BIOOtwin®L feromondiszpenzer gyártója. Ez a párologtató természetes alapú, lebomló polimerből készült, és a tarka szőlőmoly ellen vethető be. A két összekötött műanyagszálat, benne a japán ShinEtsu feromonjával, egyszerűen föl kell akasztani a tőkére: egy fő egy óra alatt egy hektárra tudja kirakni a párologtatókat. A diszpenzer lebomlása a feromon teljes elfogyásának idejére van kalibrálva, vagyis a következő tavasszal nem kell leszedni a kifogyott párologtatókat, mert lepotyognak a tőkékről. Teljes lebomlásuk a talajbaktériumok segítségével történik, és gyorsabb ott, ahol magasabb a talaj szervesanyag-tartalma. Mindezek alapján a díjjal a növényvédelmi eszköz praktikumát, a kisebb környezetterhelést és a hatékony munkavégzést ismerték el.

Fotó: Fruitecom

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruite.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?