Back to top

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

Turcsán Tünde, a GfK Hungária Piackutató Kft. FMCG üzletág igazgatója a X. Magyar Paprika Napján elmondta, hogy paprikából a tavaly júniusig tartó, illetve az azt követő egy évben 52 és 53 ezer tonna termést értékesítettek hazánkban, tehát viszonylag nagy az egy főre jutó mennyiség. A GfK felméréséből az is kiderült, hogy a paprika az egyik legnagyobb penetrációval rendelkező termék, azaz szinte mindenki, a háztartások közel 95 százaléka vásárolja. Ezzel megelőzzük a környező országokat, 

Turcsán Tünde foglalta össze a GfK felmérésének eredményeit
Turcsán Tünde foglalta össze a GfK felmérésének eredményeit
Fotó: Rimóczi Irén

Abban is messze elöljárunk, hogy a mennyi paprikát vásárolnak a háztartások egy évben, nálunk 13-14 kilogramm, A paprika vásárlási gyakorisága pedig évente 94-95 alkalom.

Éves összehasonlításban tavaly júniussal bezárólag 15, idén pedig 5%-kal nőtt a paprikavásárlások értéke. Ez részben a fogyasztói árak átlagosan 7%-os emelkedéséből adódott, és tavaly ehhez 7%-os mennyiségi növekedés is társult. Idén azonban 2%-kal kevesebb paprikát vásároltunk, és nem vásárlók száma lett kevesebb, hanem egy alkalommal vásárolt mennyiség.

Az utóbbi 3 év viszonylatában a vásárlások helye átrendeződött, a diszkontok erősödése szembetűnő. Részesedésük, 2021 első félévét hasonlítva 2019 ugyanazon időszakához az FMCG (gyorsan forgó, napi fogyasztási cikkek) termékekből 28-ról 31, az összes zöldségeladásokból 34-ről 39, a paprikaértékesítésből pedig 36-ról 42%-ra nőtt.

Nő a színes paprikák, köztük a kápia népszerűsége
Nő a színes paprikák, köztük a kápia népszerűsége
Fotó: Rimóczi Irén

Az idei első félévben paprikaforgalomnak értékben már a 81,8 százalékát birtokolja az első 10 kereskedelmi lánc (ez az arány az FMCG termékeknél 75,9 százalék).

Szembetűnően növekszik a csomagolt termékek aránya a paprikából is, és ezeknél a vonalkódos áruknál az is nyomon követhető, hogy milyen típus fogy jobban. A csomagolt paprika mennyiségi részesedése 14-ről 18%-ra nőtt 2019 óta, értékben 16-ról 19%-ra emelkedett. A vásárlások 60, értékben 51%-át a lecsópaprika adja, a hegyes erős 8, a kápia 7, a kaliforniai típus pedig 4,6%-át tette ki az eladott mennyiségnek júniusban. Értékben ennél valamelyest többet, 11, 10 és 7,2%-át. 

A DélKerTÉSZ a paprikafélék mintegy 70 százalékát csomagolva értékesíti
A DélKerTÉSZ a paprikafélék mintegy 70 százalékát csomagolva értékesíti
Fotó: DélKerTÉSZ

A témáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 39. számában olvashatnak. A 8 oldallal bővített kiadvány 17 oldalas  paprikás összeállítást tartalmaz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.