0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Felelős kutyatartás: elindult a gazdijogsi képzés

Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel hirdeti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt az ingyenes képzést, amely mától minden érdeklődő számára elérhető a gazdijogsi.hu weboldalon. A program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. Épp ezért a Nébih és az Agrárminisztérium szakemberei egyaránt a gazdijogsi megszerzésére biztatnak minden állattartót és leendő állattartót.

Az e-learning képzés anyaga, a nyári társadalmi véleményezés után, immár véglegesített formában regisztráció nélkül elérhető a gazdijogsi.hu oldalon. Az összesen nyolc fejezetből álló képzést javasolt a fejezetek sorrendjében elsajátítani, bár az egyes tananyagrészek önállóan, tetszőleges sorrendben is megtekinthetők. A korábban megnézett tananyaghoz is bármikor vissza lehet térni, a tanfolyam elérésének nincs időbeli korlátja, így mindenki a saját ütemében és időbeosztásban tud tanulni. 

A Gazdijogsi tartalmát tekintve körüljárja a felelős kutyatartás témaköreit, mint a kutyaválasztás, a táplálás, az anatómiai- és egészségügyi kérdések, a nevelési tanácsok, a viselkedési problémák és a jogi vonatkozások. A program igyekszik hasznos tanácsokat és olyan fontos tudnivalókat átadni, amelyek feltételei a felelős kutyatartásnak.

A tananyagot elvégzők ellenőrizhetik is tudásukat. Ehhez a gazdijogsi.hu honlapon található Tudáspróba menüpontban, regisztrációt követően, összesen 30 kérdésre kell válaszolnia a tesztet kitöltő állatbarátnak. A kérdések megválaszolására fél óra áll rendelkezésre és legalább 65%-ot kell elérni, amiről a rendszer oklevelet állít ki. A 100%-ot elérők külön jutalomban részesülnek.
Szintén ma, az online képzési lehetőség megnyitásával egyszerre kezdődik az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ szervezésében megvalósuló kétnapos jelenléti Gazdijogsi képzés. Az Állatvédelmi Központban idén összesen öt alkalommal tartanak oktatást. A téma fontosságát és a felelős állattartással kapcsolatos tudás iránti igényt mutatja, hogy a jelenléti képzésekre napok alatt elfogytak a helyek.

A program hazánkban még újkeletű, az őszi e-learning és jelenléti képzések kapcsán kialakult tapasztalatok és kapott visszajelzések alapján szeretnénk tovább tökéletesíteni a programot.

Hosszú távú célként pedig egy gazdi-kutya gyakorlati képzéssel kívánjuk kiegészíteni a mostani tananyagot. 

Bízunk benne, mind a leendő gazdik, mind pedig a már gyakorlott kutyatulajdonosok találnak majd új, hasznos információt a tananyagban és minél többen élnek az önkéntes képzési lehetőséggel.

Forrás: NÉBIH közlemény