Back to top

Kolbász(tök)ből kerítés

„Kolbászból van a kerítés” tartja a mondás, azokról, akik jó módban élnek. Kis átalakítással igaz lehet ez a kolbásztökre is, mert egy egyszerűen tartható, és sokféleképp felhasználható növényről van szó, ami kifejezetten jól mutat a kerítésen, és akinél ilyen van az a késő nyári kora őszi időszakban biztosan nem éhezik...

Akár két méteresre is nőhet
Akár két méteresre is nőhet
Fotó: Nagy Z. Róbert
Az ismertebb és konyhában gyakrabban alkalmazott tökfélék a Cucurbita nemzetség tagjai, a kolbásztök és a lopótök azonban egy másik nemzetségbe a Lagenaria-ba tartozik. Ezek igen egyszerűen tartható és sokat termő növények.

A kolbásztököt támrendszerre kell futtatni, mert termései csüngők, és ha van honnan hová lelógjanak, akkor 1,5-2 méter hosszúra is megnőhetnek. A támrendszer nélkül élő növény befutja a talajt, ám a földön maradó termések minden irányba tekerednek, nem lesznek egyenesek. Lisztharmattal és peronoszpórával szemben ellenállóbb ez, mint más tökfélék, ami nagy előny a termesztésüknél.

Egymástól elég 2-3 méter távolságra kialakítani a fészkeket, melyekbe 2-3 db magot vetünk majd májusban, a fagyok elmúltával. E késő májusi vetésidejéből adódóan remek másodvetemények lehetnek Lalagenaria fajok. A világos, napos fekvésű helyeket szereti, és meghálálja a mélyen lazított, magas tápanyag tartalmú és jó vízgazdálkodású talajba kerül.

A maghéja kemény, fás, ezért jóval hosszabb csírázási idő jellemzi, mint a többi tökfélét, ennek a kikelésére akár 12-15 napot is várni kell.

Így szeptember végén október elején még lehetnek a töveken kisebb, zsenge fogyasztásra alkalmas termések, ám a többség most kezd befásodni, aminek köszönhetően a héj megkeményedik ezért a kolbásztökből érdekes lakás díszek készíthetők, a lopótökből meg a hordóból a bor kiemelésére alkalmas eszközünk lehet. Utóbbinak a terméséből is gyakran kézülnek szárazvirág kötészeti alkotások, ám zsenge korában ez is fogyasztható.

A Lagernariák termése kiszárítva jól festhető, lakkozható, nagyon tartós. A zsenge kabaktermések akár már 20-25 cm-es korukban fogyaszthatók, ekkor még hámozni sem szükséges. Az idősebb termések is felhasználhatóak a konyhában, csak azokat már hámozni kell és a magokat eltávolítani belőlük.

A virágai is szépek
A virágai is szépek
Fotó: Nagy Z. Róbert

Az az elterjedt nézet, hogy, ha a kolbásztök terméséből levágunk egy darabot, azután a tövön maradt rész még képes tovább nőni. Ez csak részben igaz: a fiatal, nagyon vékony termések a sérülések után képesek regenerálódni, ám a vastagabb, fogyasztásra alkalmas termések azonban már nem.

A zsenge termések egésze fogyasztható, az idősebbeket hámozni kell és kimagozni
A zsenge termések egésze fogyasztható, az idősebbeket hámozni kell és kimagozni
Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

A fagy és az őszibarack

A kajszi és az őszibarack a legérzékenyebb a tavaszi fagyokra, különösen az utóbbiból nem nagyon találni fagytűrő fajtát. A hazai faiskolákban leggyakrabban megtalálható fajták közül azért jó néhány legalább közepesen fagytűrőnek bizonyult.

Kaktuszok a hó alatt: télállók és némelyek ehetők is...

A kaktuszokat általában a forró sivatagok növényeivel azonosítjuk, azonban számos olyan fajuk van, amelyek hazánk teleit minden gond nélkül átvészelik a kertben. Pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy télen a hó alól kikandikáló szúrós növények tavasszal új életre keljenek, nyár elején pedig virágpompájukkal díszítsék fel a sziklakertünket.

A tökmagolaj aranyat ér

A Göcsejben termelünk, és a tökmagolaj annyira jótékony hatással van az egészségre, hogy szinte aranyat ér. Csak összekötöttük ezt a két tulajdonságot, hogy létrejöjjön a Göcsej Aranya márkanév – mondta el tudósítónknak Zakó Bence, aki 5 éve foglalkozik édesapjával olajtöktermesztéssel és tökmagolaj-előállítással a Zala megyei Szilvágyon.

Magyarország legszebb konyhakertje: 9. országos díjátadó

Idén kilencedik alkalommal adták át "A Magyarország legszebb konyhakertje” országos díjait. Egyre többen vesznek részt a programban, a vírus nem elvette, hanem többeknek meghozta a kedvét a kertészkedéshez.