Back to top

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Az egyszerű, de rendkívül tápláló lett konyha két hagyomány - a helyi paraszti és a német konyha - eredményeként alakult ki és fejlődése Lettországban csak az elmúlt két évszázadra nyúlik vissza, előtte csak nagyon egyszerű formában működött, ami a helyi parasztság félig rabszolga társadalmi státuszát tükrözte.

Sózott, szárított hal
Sózott, szárított hal

A legrégebbi receptek szinte kizárólag szerény halételeket tartalmaznak, például a kilkit, ami friss, sós lében pácolt sprotni.

A zöldségeket, akárcsak az állathúst nehéz volt beszerezni, hiányukat az erdők és rétek javaival pótolták, vadak húsával, gombákkal, erdei méhcsaládok mézével, árkokban növő sóskafélékkel.

Az ételeknek egyszerűnek és laktatónak kellett lenniük. A maradékokat is fel kellett használni saláták és rakott ételek formájában, és tartósítani borókával füstölve,.

Régen a külföldi látogatók meglepődve tapasztalták, hogy a kompótot almahéjból készítik. Szerencsére a helyzet idővel javult. A túlnyomórészt német befolyástól eltekintve a lett konyha némileg emlékeztet a litván konyhára (köménymagos kenyér, töltött sütemények), de sokkal inkább a tejszínnel és vajjal készült sűrű mártásokat használja. Emellett az észt és a fehérorosz hagyományokkal is mutat kapcsolatot, az orosz gombócok főként az utóbbi évtizedekben nagyon népszerűvé váltak. Tucatnyi fajtája létezik és a modern lett konyha fontos eleme lett.

Kenyér választék egy rigai pékségben
Kenyér választék egy rigai pékségben

A lett ételek leggyakoribb alapanyagai a sertéshús (karaj, csülök, kolbász), a különböző módon tálalt burgonya, a káposzta, a borsó és a saláták paradicsomból, uborkából és káposztából.

Feltűnő a halak bősége, a sprotni, a ponty, a tőkehal, a makréla, a lazac, a hering, a pisztráng, a sügér, a csuka változatos módon, levesben, tejben, füstölve, szárítva, sózva, töltve készül.

Az ecetes pácokkal készült saláták, gomba, paradicsom, sárgarépa és káposzta gyakran kerülnek az asztalra. A savanyúságok is nagyon népszerűek, és a választék rendkívül széles, a legkedveltebbek a savanyított paradicsomot, hagyma, sárgarépa és igazi különlegesség a savanyított fekete cseresznye.

Stand a rigai piacon
Stand a rigai piacon
Lettországban kevés levest esznek, és ha mégis, akkor azok általában nagyon sűrű krémek, a legnépszerűbb kenyérből és tejszínből készül. Ha van rá lehetőség, érdemes megkóstolni az ottani halászlevet is, és a sózott heringből készült borscsot, amely máshol ismeretlen. Minden ételhez köménnyel ízesített sötét rozskenyér, a rupjmaize jár.

A zsíros ételeket gyakran kísérik alkohollal, különösen sörrel, amely a német hagyományokra támaszkodik, és visszanyerte háború előtti minőségét.

Különleges ital a Rigai Fekete Balzsam, egy erős, sötétbarna színű gyomorkeserű, amely több, mint húsz összetevőből áll, többek között található benne hársfavirág, nyírfavirág, málna, áfonya és gyömbérgyökér is, és jellegzetes kerámia palackokban kapható.

Az üdítőitalok közül érdemes megemlíteni a népszerű kenyérsavat, rigai kvaszt, amelyet nagy kétliteres palackokban árulnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.