Az egyszerű, de rendkívül tápláló lett konyha két hagyomány – a helyi paraszti és a német konyha – eredményeként alakult ki és fejlődése Lettországban csak az elmúlt két évszázadra nyúlik vissza, előtte csak nagyon egyszerű formában működött, ami a helyi parasztság félig rabszolga társadalmi státuszát tükrözte.
A legrégebbi receptek szinte kizárólag szerény halételeket tartalmaznak, például a kilkit, ami friss, sós lében pácolt sprotni.
Az ételeknek egyszerűnek és laktatónak kellett lenniük. A maradékokat is fel kellett használni saláták és rakott ételek formájában, és tartósítani borókával füstölve,.
Régen a külföldi látogatók meglepődve tapasztalták, hogy a kompótot almahéjból készítik. Szerencsére a helyzet idővel javult. A túlnyomórészt német befolyástól eltekintve a lett konyha némileg emlékeztet a litván konyhára (köménymagos kenyér, töltött sütemények), de sokkal inkább a tejszínnel és vajjal készült sűrű mártásokat használja. Emellett az észt és a fehérorosz hagyományokkal is mutat kapcsolatot, az orosz gombócok főként az utóbbi évtizedekben nagyon népszerűvé váltak. Tucatnyi fajtája létezik és a modern lett konyha fontos eleme lett.
A lett ételek leggyakoribb alapanyagai a sertéshús (karaj, csülök, kolbász), a különböző módon tálalt burgonya, a káposzta, a borsó és a saláták paradicsomból, uborkából és káposztából.
Az ecetes pácokkal készült saláták, gomba, paradicsom, sárgarépa és káposzta gyakran kerülnek az asztalra. A savanyúságok is nagyon népszerűek, és a választék rendkívül széles, a legkedveltebbek a savanyított paradicsomot, hagyma, sárgarépa és igazi különlegesség a savanyított fekete cseresznye.
Lettországban kevés levest esznek, és ha mégis, akkor azok általában nagyon sűrű krémek, a legnépszerűbb kenyérből és tejszínből készül. Ha van rá lehetőség, érdemes megkóstolni az ottani halászlevet is, és a sózott heringből készült borscsot, amely máshol ismeretlen. Minden ételhez köménnyel ízesített sötét rozskenyér, a rupjmaize jár.
A zsíros ételeket gyakran kísérik alkohollal, különösen sörrel, amely a német hagyományokra támaszkodik, és visszanyerte háború előtti minőségét.
Az üdítőitalok közül érdemes megemlíteni a népszerű kenyérsavat, rigai kvaszt, amelyet nagy kétliteres palackokban árulnak.