0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánkban 1,8 millió hektáron takarítanak be különböző szántóföldi kultúrákat. A július-augusztusi aszály következtében összesen 328 ezer hektárról jelentettek aszálykárt a gazdák, és ez érzékelhető a termésvárakozásokban. Az azonban teljes biztonsággal állítható, hogy a hazai ellátásra elég lesz a termés, nem kell aggódniuk az állattartóknak sem a takarmányellátást illetően.

Megindultak az őszi vetések is, amit ugyancsak hátrányosan befolyásol a szárazság.

Összesen 1,571 millió hektáron terveznek vetést a gazdálkodók.

Őszi búzát 960 ezer hektáron vetnek majd, őszi árpát 260 ezer hektáron. Ezekhez a számokhoz Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, hogy a búza tervezett vetésterülete jóval meghaladja az előző szezon 846 ezer hektárját. Remélhetőleg az októberi vetésig megérkezik az őszi csapadék és sikerül jó minőségben előkészíteni a talajt. Repcéből körülbelül negyedével kisebb területen terveznek vetni a gazdák, összesen 210 ezer hektáron kerülhet a földbe a vetőmagja.

Az idei aszályos év és a nagymértékben megemelkedett költségek is nehéz helyzet elé állították a termelőket, ami kihatással lesz a jövőre,

fogalmazott Feldman Zsolt. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben is drágultak a felhasznált anyagok, amiből egyelőre a fogyasztók nem érzékelnek semmit, vagyis egyelőre a termelők viselik a megnövekedett terheket. Az áremelkedés nemcsak nálunk, hanem Európában és az egész világon érzékelhető.

A részletekről szólva Petőházi Tamás elmondta, hogy a napraforgó betakarításával haladnak a leggyorsabban, a terület 40 százalékáról került le a termény. A hazai ellátásra és exportra is jut belőle, bár a kivitel aránya jóval kisebb lesz a megszokottnál. Az áremelkedésre pedig a nitrogénműtrágyát hozta fel példának: tavaly 45-55 ezer forintba került tonnája, most 120 ezer forintot kell fizetni érte.

Ilyen drasztikus drágulás teljesen megváltoztatja az egyes kultúrák költségszerkezetét és a jövedelmezőségét, hangsúlyozta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu