Back to top

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánkban 1,8 millió hektáron takarítanak be különböző szántóföldi kultúrákat. A július-augusztusi aszály következtében összesen 328 ezer hektárról jelentettek aszálykárt a gazdák, és ez érzékelhető a termésvárakozásokban. Az azonban teljes biztonsággal állítható, hogy a hazai ellátásra elég lesz a termés, nem kell aggódniuk az állattartóknak sem a takarmányellátást illetően.

Megindultak az őszi vetések is, amit ugyancsak hátrányosan befolyásol a szárazság.

Összesen 1,571 millió hektáron terveznek vetést a gazdálkodók.

Őszi búzát 960 ezer hektáron vetnek majd, őszi árpát 260 ezer hektáron. Ezekhez a számokhoz Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, hogy a búza tervezett vetésterülete jóval meghaladja az előző szezon 846 ezer hektárját. Remélhetőleg az októberi vetésig megérkezik az őszi csapadék és sikerül jó minőségben előkészíteni a talajt. Repcéből körülbelül negyedével kisebb területen terveznek vetni a gazdák, összesen 210 ezer hektáron kerülhet a földbe a vetőmagja.

Az idei aszályos év és a nagymértékben megemelkedett költségek is nehéz helyzet elé állították a termelőket, ami kihatással lesz a jövőre,

fogalmazott Feldman Zsolt. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben is drágultak a felhasznált anyagok, amiből egyelőre a fogyasztók nem érzékelnek semmit, vagyis egyelőre a termelők viselik a megnövekedett terheket. Az áremelkedés nemcsak nálunk, hanem Európában és az egész világon érzékelhető.

Kombájnok aratják a napraforgót
Kombájnok aratják a napraforgót
Fotó: MTI/Sóki Tamás
A részletekről szólva Petőházi Tamás elmondta, hogy a napraforgó betakarításával haladnak a leggyorsabban, a terület 40 százalékáról került le a termény. A hazai ellátásra és exportra is jut belőle, bár a kivitel aránya jóval kisebb lesz a megszokottnál. Az áremelkedésre pedig a nitrogénműtrágyát hozta fel példának: tavaly 45-55 ezer forintba került tonnája, most 120 ezer forintot kell fizetni érte.

Ilyen drasztikus drágulás teljesen megváltoztatja az egyes kultúrák költségszerkezetét és a jövedelmezőségét, hangsúlyozta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Bárki számára hozzáférhetők a meteorológiai adatok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fontos feladata, hogy ellássa a mezőgazdaságot meteorológiai paraméterekkel. Ezévtől még könnyebben lehet majd hozzáférni ezekhez a nyílt meteorológiai adatpolitika révén, amit 2021. január 1-től vezettek be hazánkban.

Nyakunkon a telepítési időszak

Az ősz a telepítés ideje, ehhez adunk tanácsokat a Kerti Kalendárium októberi számában. Ültetés előtt azonban fajtát kell választani, a kertünk elhelyezkedésének és a saját erőforrásainknak az ismeretében.

Egy kis odafigyeléssel még félmillió embert tudnánk jóllakatni

A 2016-ban a lakosság szemléletformálására indított Maradék nélkül kampány sikeresnek bizonyult. A mérések azt mutatják, hogy 4 százalékot tudtunk lefaragni az élelmiszer-hulladékból, annak mennyisége a két évvel ezelőtti mérés szerint fejenként 65 kilogramm egy évben. Messze van azonban még a cél, hangzott el az Élelmiszer érték címmel rendezett konferencián az OMÉK-on.