Back to top

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánkban 1,8 millió hektáron takarítanak be különböző szántóföldi kultúrákat. A július-augusztusi aszály következtében összesen 328 ezer hektárról jelentettek aszálykárt a gazdák, és ez érzékelhető a termésvárakozásokban. Az azonban teljes biztonsággal állítható, hogy a hazai ellátásra elég lesz a termés, nem kell aggódniuk az állattartóknak sem a takarmányellátást illetően.

Megindultak az őszi vetések is, amit ugyancsak hátrányosan befolyásol a szárazság.

Összesen 1,571 millió hektáron terveznek vetést a gazdálkodók.

Őszi búzát 960 ezer hektáron vetnek majd, őszi árpát 260 ezer hektáron. Ezekhez a számokhoz Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, hogy a búza tervezett vetésterülete jóval meghaladja az előző szezon 846 ezer hektárját. Remélhetőleg az októberi vetésig megérkezik az őszi csapadék és sikerül jó minőségben előkészíteni a talajt. Repcéből körülbelül negyedével kisebb területen terveznek vetni a gazdák, összesen 210 ezer hektáron kerülhet a földbe a vetőmagja.

Az idei aszályos év és a nagymértékben megemelkedett költségek is nehéz helyzet elé állították a termelőket, ami kihatással lesz a jövőre,

fogalmazott Feldman Zsolt. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben is drágultak a felhasznált anyagok, amiből egyelőre a fogyasztók nem érzékelnek semmit, vagyis egyelőre a termelők viselik a megnövekedett terheket. Az áremelkedés nemcsak nálunk, hanem Európában és az egész világon érzékelhető.

Kombájnok aratják a napraforgót
Kombájnok aratják a napraforgót
Fotó: MTI/Sóki Tamás
A részletekről szólva Petőházi Tamás elmondta, hogy a napraforgó betakarításával haladnak a leggyorsabban, a terület 40 százalékáról került le a termény. A hazai ellátásra és exportra is jut belőle, bár a kivitel aránya jóval kisebb lesz a megszokottnál. Az áremelkedésre pedig a nitrogénműtrágyát hozta fel példának: tavaly 45-55 ezer forintba került tonnája, most 120 ezer forintot kell fizetni érte.

Ilyen drasztikus drágulás teljesen megváltoztatja az egyes kultúrák költségszerkezetét és a jövedelmezőségét, hangsúlyozta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Ukrajna gabonaexportja a csúcson van

Ukrajna a 2021 július – 2022 júniusi szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, ami akkor 21 millió tonna volt - derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.

Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák Magyarországon

Az őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek Magyarországon. Az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál - napraforgó, szója - a károk mérsékeltebbek – jelentette be Feldman Zsolt.

Rekord mennyiségű tengeri tehén pusztult el

Július óta minden héten rekordokat döntöget a vadgazdálkodási hatóságok által közreadott elpusztult tengeri tehenekről szóló jelentés. November közepére pedig átlépte az 1000 példányt az elhullott egyedek száma.

Mit ajánlanak a spanyol kertészeknek a paradicsom levélaknázó ellen?

Az andalúziai riasztási és növény-egészségügyi információs hálózat (RAIF) figyelmeztetett a paradicsom levélaknázómoly (Tuta absoluta) jelenlétére az almériai paradicsomállományokban. Az ügynökség javaslatokat is megfogalmazott a károsító távol tartására.

Újabb kilencéves csúcsra drágult a búza a chicagói árutőzsdén

Újabb kilencéves csúcsra emelkedett a búza jegyzése a chicagói árutőzsdén (CBOT), mivel csökken a világ legnagyobb exportőreinek kínálata. Három napja először emelkedésre váltott a szójabab és a kukorica jegyzése is.