0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elismert tenyésztők Hódmezővásárhelyen

„Az állattenyésztés a világ legszebb és legkreatívabb foglalkozása”– nyitotta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-felvezetését és ünnepélyes díjkiosztóját Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

A szakember köszöntőjében kiemelte, másfél évi szünetet követően szemmel látható a fejlődés a genetikában. A legutóbbi esemény növendék állatai mára felnőtt egyedekké váltak. A pandémia alatt is végezték munkájukat a hazai állattartók, állattenyésztők, a jószágot nap mint nap gondozni, etetni kell.

Az ágazatokat értékelve elmondta, húsmarha-tenyésztőnek nem könnyű lenni, sokan teszik őket felelőssé az üvegház hatású gázok termeléséért, pedig a legelők fenntartásában óriási a szerepük.

Éppen ezért is indította a MÁSZ a gyepregisztert, felmérve legelőink állapotát. Tejelő tehenészetünk az unióban dobogós, csak éppen hátulról. Elvárható lenne, hogy a hazai áruházláncok polcain nagyobb mennyiségben legyenek megtalálhatók magyar termékek. Sertéságazatunk negatív rekordokat döntöget, aminek sem a pandémia, sem az ASP, sem az erőteljes takarmányár-emelkedés nem kedvez. A baromfiról viszont most is kiderült, válságálló ágazat. A juh- és kecskeágazatban állománycsökkenés tapasztalható, ám ebben – reményeink szerint – benne van a fajtaváltás. Úgy tűnik, ebben az ágazatban érdemes fejleszteni, mert keresett a magyar kecske- és juhhús.

Magyartarka a tenyésztési nagydíjas

A díjkiosztó a húshasznú szarvasmarhát tenyésztők elismerésével kezdődött. A 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon 37 tenyészet 93 állatával jelent meg. A charolais tenyészállatok bírálatát a francia Simon Perrot, a limousin tenyészállatok bírálatát a francia Gilles Lequeuex, a blonde d’ aquitaine tenyészállatok bírálatát a francia Jean Blanc, a magyartarka tenyészállatok bírálatát Vágó Barnabás, az angus, murray grey, szürke marha, fehér-kék belga tenyészállatok bírálatát pedig dr. Stefler József végezte.

MAGYARTARKA

Magyartarka fajtában két hasznosítási típusban történt bírálat. A tenyésztők kettőshasznú magyartarka vemhes üsző, valamint húshasznú vemhes üsző és anyatehén borjával kategóriában vezettek fel tenyészállatokat, összesen 12-t.

A kettőshasznú vemhes üsző kategória első helyezttje a 1101 katalógusszámú Szidi lett, tenyésztője és tulajdonosa: Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft., Keszthely. A húshasznú vemhes üsző kategória első helyén a 1366 katalógusszámú Linda végzett, tenyésztője és tulajdonosa: Hegyhát Mg Szövetkezet, Nyőgér. A húshasznú anyatehén borjával kategóriában a 1369 katalógusszámú Lulu végzett az élen, tenyésztője és tulajdonosa: Derecske Petőfi Mg Kft., Derecske.

CHAROLAIS

A Charolais Farm Kft. akasztói tenyészete első helyezést ért el a 1322 katalógusszámú borjas tehenével; szintén első helyezést ért el a Néma Kft. akasztói tenyészete a 1327 katalógusszámú növendék bikájával; az NPK Charolais Farm Kft. kecskeméti tenyészete a 1332 katalógusszámú növendék bikájával és Nyakas Dávid hajdúnánási tenyésztő 1311 katalógusszámú szűz üszőjével.

LIMOUSIN

Első helyezést ért el limousin összetett, nőivarú kategóriában a 1348-as katalógusszámú anyatehén borjával, tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt., Balatonalmádi. Fiatal tenyészbika kategóriában a 1352-es katalógusszámú limousin bika lett az első, tenyésztője és tulajdonosa Ráczné Sándor Ildikó Kft., Geszt. Felnőtt tenyészbika kategóriában első helyezést ért el a 1354-es katalógusszámú tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt., Balatonalmádi.

BLONDE D’AQUITAINE

A fiatal blonde d’Aquitaine üszők versenyében első helyezést ért el a 1359-es katalógusszámú választási üszőborjú, tenyésztője és tulajdonosa Jakab Judit, Bakóca. Blonde d’Aquitaine fiatal tenyészbikák versenyében első helyezést ért el a 1360-as katalógusszámú bika, tenyésztője és tulajdonosa a Babócsai Biofarm Kft., Babócsa. A felnőtt blonde d’Aquitaine tenyészbika kategória első helyezettje a 1363-as katalógusszámú tenyészbika lett, tenyésztője és tulajdonosa a Néma Kft., Akasztó.

EGYÉB HÚSMARHA

Első díjat kapott Gelencsér István (Dunavecse) a 1381 katalógusszámú angus tenyészbika bemutatásáért; a Mezőfalvai Zrt. a 1383 katalógusszámú hereford tenyészbika bemutatásáért; a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. egy wagyu tehén bemutatásáért és Faller Gábor siklósi tenyésztő fehér-kék belga felnőtt tenyészbikája bemutatásáért.

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete fődíját, az egyesület pontversenyében legmagasabb pontszámot elért NPK Charolais Farm Kft. kapta.

A kiállításon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a tenyésztési nagydíjat a Derecske Petőfi Mg. Kft. kapta, az 1369-es katalógusszámú, Lulu nevű ikerborjas magyartarka tehenéért. A díjat Békési Imre ügyvezető vette át Zászlós Tibortól, a MÁSZ elnökétől

A baromfitenyésztés díjai

Az ország minden tájáról 10 kiállító 35 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt. A bemutatott csoportokat prof. Dr. Mihók Sándor, Bögréné Bodrogi Gabriella, Látits Miklós és dr. Benk Ákos értékelte. Öt fajtacsoportban összesen 14 kategóriadíjat, valamint 1 különdíjat és 1 nagydíjat osztottak ki.

Tojó típusú tyúk fajtacsoportban a HARCO-Bábolna Tetra Kft. végzett az élen; a kettőshasznosítású tyúk fajtacsoportban a kiskunfélegyházi Aviform Baromfikereskedelmi Iroda FARM fajtaváltozatai; a hústípusú baromfi fajtacsoportban a vésztői Simcsik András GALOR hibrid gyöngytyúkja; őshonos tyúk fajtacsoportban a hódmezővásárhelyi SZTE Tangazdaság Kft. kendermagos magyar tyúkja; az egyéb őshonos és régen honosult baromfifajták között a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ bronzpulykája végzett az élen.

A kiállítás baromfitenyésztési nagydíját annak elismeréseként, hogy a hazai tenyésztést, a genetikai fejlesztőmunka eredményét kiváló genotípusok sorával mutatta be, a Bábolna Tetra Kft. kapta. A díjat Szeremlei Zsolt kereskedelmi vezető vette át Antal Gábortól, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatójától.

A juhtenyésztés díjai

A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 21 tenyésztője 56 juh tenyészállat-csoportban mutatta be a szövetség tenyésztési programjában szereplő 12 juhfajtát.

Első díjat kapott a mindszenti Farkas Zoltán német húsmerinó növendékkos csoportjáért; a Győri-Tanya Kft. ile de france jerkecsoportjáért; a hajdúszoboszlói dr. Harangi Sándor ile de france növendékkos csoportjáért; a makói Szirovicza-Dani Gyöngyi Julianna suffolk jerke csoportjáért; a hódmezővásárhelyi Vad Andrea ile de france jerkecsoportjáért és az uszódi Holló Mátyás 2 első díjat kapott berrichon du cher jerke tenyészkossal és berrichon du cher anya csoportjáért;

A kiállítás nagydíját Holló Mátyás érdemelte ki ile de france, berrichon du cher és magyar merinó tenyészállataiért

A szarvasmarhatenyésztés díjai

HOLSTEIN-FRÍZ

A holstein-fríz szűz üsző I. kategória első helyezettje 105 Tarka, tenyésztő és tulajdonos: Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft.; a holstein-fríz szűz üsző II. kategória első helyezettje: 209 Borjádi Manó Dragon, tenyésztő és tulajdonos: Borjádi Mg. Zrt.; a holstein-fríz vemhes üsző III. kategória első helyezettje 304 Vali, tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.; a holstein-fríz tehén IV. kategória első helyezettje 401 Veronika, tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.; a holstein-fríz tehén V. kategória első helyezettje 501 Jutka, tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.; a holstein-fríz tehén VI. kategória első helyezettje 608 Flóra, tenyésztő és tulajdonos: Kasz-Farm Kft., Derecske; a holstein-fríz tehén VII. kategória első helyezettje 705 Baba, tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk; a holstein-fríz tehén VIII. kategória első helyezettje: 801 Banán, tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk; a holstein-fríz tehén IX. és X. kategória

első helyezettje: 901 Piros, tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk. A csapatverseny első helyezettje az Agronómia Kft., Deszk lett.

A legszebb holstein-fríz nőivarú egyedek összevetése alapján a kiállítás nagydíját 705 Baba nyerte, tenyésztője és tulajdonosa: Agronómia Kft., Deszk

A sertéstenyésztés díjai

A kiállításon a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 16 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 4 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt. Összesen 57 tenyészsertést és 12 hízót mutattak be és bíráltak. A bírálatot Szenteczki Gábor, az MSTSZ régióvezetője, Csóka Lajos, az ISV tenyésztési igazgatója, valamint Nagy József, az FSE törzstenyésztője végezték.

A bírálat eredményei alapján első díjat nyert Sári György F1 x duroc hízócsoportjával; a Pigmix 2006 Kft. magyar nagyfehér kocasüldő csoportjával és magyar nagyfehér kansüldőjével; a Goldfood Kft. magyar nagyfehér x magyar lapály kocasüldő csoportjával; a Borotai Sertéshús Zrt. magyar nagyfehér kocasüldő csoportjával; Fekete József gyanógeregyei tenyésztő magyar lapály kocasüldő csoportjával és pietrain x duroc kansüldőjével.

A kiállítás sertéstenyésztési nagydíját Fekete József nyerte 49-es katalógusszámú magyar lapály kansüldőjével. A díjat gyermekeivel vette át Antal Gábortól és Zászlós Tibortól

A lótenyésztés díjai

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, a Furioso-north starra, a gidránra és a nóniuszra terjed ki, kiegészülve a dunai ló, a lipicai és a magyar hidegvérű fajtákkal. Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a gidrán volt.

A gidran fajtájú mének I. osztály kategória első helyezettje a Gidran XLVIII-5 sárga színű gidran fajtájú tenyészmén lett, tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója: Cislo Nemzeti Gidrán Ménes, Románia; a gidran fajtájú mének II. osztály kategória első helyezettje a 6029 Gidran XXVII-43 „Kartel” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén, tenyésztője az Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes; a gidran fajtájú kancák I. osztály kategóriában Deva Gidran I-25 „Kövirózsa” sárga színű gidran fajtájú kanca végzett az élen, tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes; a gidran fajtájú kancák II. osztály kategória első helyezettje a Déva Razberg – 48 „Izolda” nevű, sárga színű gidrán kanca lett, tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad; a gidran fajtájú kancák III. osztály kategória élén a Gidran Cselszövő I-54 „Serény” sárga színű gidran fajtájú kanca végzett, tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, tulajdonos és kiállító: Debreceni Egyetem AKIT DTTI.

A Furioso-north star fajtájú mének kategória első helyezettje a 6003 North Star XIII-39 „Pandúr” nevű pej színű Furioso-north star tenyészmén lett, tenyésztő: Essen Kft., Karcag, tulajdonos és kiállító: Simon György, Rákóczifalva; a Furioso-north star fajtájú kancák első osztályának élén a North Star XV-62 „Ledér” nevű, pej színű Furioso-north star kanca végzett, tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Ecser-Cserebökényi Kft., Szentes; a Furioso-north star fajtájú kancák második osztályában a Furioso XXXIV-60 „Tréfás” nevű, pej színű Furioso-north star kanca végzett az élen, tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely.

A Nonius fajtájú kanca kategória első helyezettje a Nonius XIV-2 „Cérna” nevű, nyári fekete színű nóniusz kanca lett, tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő. Kft., tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes.

A lipicai fajtában a kategória első helyén a Conversano „Kotta” nevű szürke színű lipicai kanca végzett, tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Baksa Gábor, Karancslapújtő.

A hidegvérű fajta kanca kategóriát az Ida nevű fekete színű hidegvérű kanca nyerte, tenyésztő: Farkas Lajos, Tokod, tulajdonos és kiállító: Csajkás Péter, Jászberény.

A lótenyésztés nagydíját Nonius XIV-2 „Cérna” nevű, nyári fekete színű nóniusz kanca kapta. Tenyésztője a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő Kft., tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége tenyésztési díját a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet kapta.

A lótenyésztési nagydíjat Bardóczky Veronika lótenyésztési ágazatvezető vette át Zászlós Tibortól

A MÁSZ díjai

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben elismerésben részesíti a kiállításon legszínvonalasabban bemutatkozó tenyésztő szervezetet. A díjat ez évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete érdemelte ki kiemelkedő minőségű tenyészállatainak bemutatásáért. A díjat Füller Imre ügyvezető vette át.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját a kiállításon legeredményesebben szereplő kiállító, Fekete József gyanógeregyei sertéstenyésztő kapta.

A díjazottak teljes listáját itt tudja megtekinteni:

az_alfoldi_allattenyesztesi_es_mezogazda_napok_unnepelyes_dijkiosztoja.docx

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu