Back to top

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Bőséges választék áll a rendelkezésünkre, aki szeretne, talál magának színben, formában, erősségben hozzá illőt.

Az igazi hagymaimádók, még a hagymát is hagymával eszik, lehetőleg nyersen. Legfontosabb hatóanyagaik hőérzékenyek, ezért feltétlenül szükséges alkalmat találni arra, hogy hőkezelés nélkül is fogyasszunk belőlük.

Tehetjük kencékbe, remek ízt adnak a salátáknak, rendkívül értékes savanyúságokat készíthetünk felhasználásukkal vagy préselhetünk belőlük levet.

Fokhagyma

A fokhagyma gyógyhatása a legkiemelkedőbb
A fokhagyma gyógyhatása a legkiemelkedőbb
Fotó: wikipedia
Az amarilliszfélék családjába tartozó fokhagyma az ókortól fogva szívesen használt gyógynövény. Alliin nevű hatóanyaga a sejtek roncsolódásakor aktiválódik, és több értékes vitamint (A-, B1-, B2-, B3-, C-, D- vitamin) és ásványi anyagot (magnézium, vas, réz, jód, szelén) is tartalmaz.

Erősíti az immunrendszert. Serkenti a vérkeringést, segíti a szív munkáját. Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást és a vér viszkozitását.

Tágítja a szívkoszorúereket, hatására a véredények visszanyerik rugalmasságukat, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és a vérrögök kialakulását. Erősíti a gyomrot, serkenti a máj működését és az epe termelődését. Fertőtlenítő hatású az egész légző- és emésztőrendszerre, elpusztítja a patogén bélflórát. Segít a zsírlerakódásokat felszámolni, támogatja a méregtelenítést. Javítja az agyműködést.

Olasz erőital: keverjünk össze 2,5 dl cukkinilevet, 2 dl spárgatöklevet és fél dl fokhagymalevet.

Vörös-, sárga-, lila-, fehérhagyma

A szervezet folyamatainak aktivátora. Élénkíti a vérkeringést, tágítja az ereket. Javítja a szívműködést. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, a szívbetegségek kockázatát és a trombózisveszélyt. Serkenti a nyirokkeringést. Segíti az emésztést, táplálja a bélbaktériumokat. Csökkenti a gyomor- illetve a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

Erősíti a csontokat, megakadályozza a csontbomlást. Enyhíti az ízületi gyulladásos panaszokat.

A lilahagyma különösen értékes az antociánok jelenléte miatt.

De mindiegyik hagymafélében van számunkra hasznos hatóanyag
De mindiegyik hagymafélében van számunkra hasznos hatóanyag
Fotó: wikipedia
Fermentált lilahagyma: vágjuk vékony szeletekre a hagymát, tegyük befőttes üvegbe anélkül, hogy nagyon összetömörítenénk. Töltsük tele 2%-os sóoldattal (1 evőkanál só 1 liter vízhez), zárjuk le és állítsuk az üveget szobahőmérsékletű, napfénytől menetes helyre. Érlelődés közben valószínűleg némi folyadék szivároghat, ezért ajánlott egy tálat tenni alá és szükség esetén pótolni az oldatot, hogy a zöldségek mindig be legyenek fedve. Néhány nap alatt elkészül, érdemes kóstolgatni. Ekkor porciózhatjuk kisebb adagokra, ha szükséges, majd tegyük át hideg helyre. Kellemesen savanykás, zamatos, könnyebben emészthető és egyszerűbben fogyasztható így a hagyma.

Bármikor alkalmas, és szükségtelen tartani az erős illatok miatt.

Tatárhagyma

Kevésbé elterjedt, pedig nagyon könnyű termeszti és rendkívül hasznos fajta. Egyetlen hagymarajongó kertjéből sem hiányozhat. Kora tavasszal a metélőhagyma után nemsokkal indul fejlődésnek, ekkor fantasztikusan finom, lapos leveleit tépkedhetjük, metélhetjük. Évközben szépen elvan, erősödik és felkészül a fináléra. Augusztus végén aztán megkezdi virágzását. Kellemes illatú, apró, fehér virágainak rajtunk kívül még számos szárnyas jószág nagyon örül, többek között rajonganak értük a méhek is. Miért ez a nagy lelkesedés? Azért, mert a virágai ehetők, pompás salátákba, szendvicsre vagy más ételekre szórva fogyasztani. Napról napra nyílnak, tehát ha elszalasztottunk néhányat, sebaj, éppen feltárult egy remek lehetőség valami különlegességre.

Rövidesen kicsiny zöld termések fejlődnek belőlük, és ezeket fiatalon összegyűjtve kiváló kapribogyó helyettesítőt készíthetünk belőlük.

Hagymatermés kapri módra: csak az éretlen, világoszöld terméseket, - amelyeken még nem tűnik át a magok fekete színe - csipegessük le. Sóval alaposan összekeverjük és hagyjuk, hogy levet engedjenek. Néhány napos pácolódás után, a sós lé jelentős részét leöntjük, megfelelő méretű tiszta üvegbe áttesszük a terméseket, végül feltöltjük az üveget forró fehérborecettel.

A hagymafélék könnyen termeszthető, szerethető, nélkülözhetetlen növényeink, minden kertben érdemes egy kis helyet szorítani fajtáiknak. Ha következetesen válogatunk, akár egész évben lehet frissen fogyasztható hagymafélénk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.