Back to top

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

A KITE 4 évvel ezelőtt választotta ezt a jelmondatául, és nemhogy elavult volna azóta, hanem egyre időszerűbb. A bemutatókon a KITE illetékes szakemberei tartottak előadást: a talajművelésről Sojnóczki István, a növényvédelemről Kecskés István és Nagy László, a tápanyag-gazdálkodásról Batto Bátor, a fajtákról és a hibridekről Honti László foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

ES Pallador: a standardot 20 százalékkal felülmúlja, fehérjetartalma 42 százalék
ES Pallador: a standardot 20 százalékkal felülmúlja, fehérjetartalma 42 százalék
A szója számára kritikusan indult 2021 tavasza. Sokáig nagyon hűvös volt ennek a melegigényes növénynek, és egyébként is számára kedvezőtlenül alakultak a körülmények, több héten keresztül. A későbbiekben sem kedvezett a tenyészidőszak időjárása neki, hiszen virágzása kezdete után légköri aszály lépett fel. Márpedig a szója sokkal jobban igényli a párát, mint magát az öntözést.

A levegő relatív nedvességtartalma sokkal inkább behatárolja a szója termését, mint bármi egyéb, leginkább a szója kötésének a meghatározásával.

Ezen a nyáron országszerte megjelent a takácsatka, a legtöbb szójás helyen védekezni kellett ellene. A gombás eredetű megbetegedések nem voltak olyan mérvűek, hogy be kellett volna avatkoznia miattuk a gazdáknak. A baktériumos levélfoltossággal az első fél évben nem nagyon kellett számolni. Bár helyenként megjelentek a levéltünetei, de a száraz időjárás hatására a gócpontok beszáradtak, a fertőzés leállt. A szívó és rágó kár­tevők közül csak az atkák populációja ért el olyan szintet, ami szükségessé tette a vegyszeres beavatkozást.

ES Professor: korai, féldeterminált, fehérjetartalma 40–44 százalék
ES Professor: korai, féldeterminált, fehérjetartalma 40–44 százalék
A KITE Zrt. egyre inkább a széles vagy 38 centiméteres sortávot ajánlja a szójatermesztéshez, ennek ellenére a kísérleteiben megtartotta a kétszeres gabona­sortávot. A nagy terméshez kötelező homogén növényállományt kialakítani, ehhez pedig szemenkénti vetést írnak elő. A különböző szójafajtákat 38 és 76 centiméterre vetették a kísérleti parcellákon, a hektáronkénti vetőmagnorma 300–400 ezer csíra volt.

Dupla gabonasortávra inkább csak kontrollként, vagyis az összehasonlítás kedvéért vetik a szóját.

AZ ES Pallador egy középérésű szója, 135–145 nap a tenyészideje. Minden eddiginél nagyobb a genetikai terméspotenciálja, 5–6 tonna, hazánkban 4 tonna körüli átlagtermés a reális elvárás tőle. Ez alapján méltán fogalmaznak vele kapcsolatban úgy, hogy generációváltást hoz szójatermesztésünkben. Ezt a szóját kizárólag a KITE forgalmazza. A 2015–2018 közötti kísérletekben a középérésű fajtacsoportban 20 százalékkal többet termett, mint a standard fajták. Szójáról lévén szó, fontos, hogy a növény állóképessége kiváló. A legalsó hüvelyei is 14–21 centiméterre találhatók a talajtól, így betakarítása rendkívül biztonságos. Az ES Pallador fehérjetartalma 42 százalék, ezermagtömege 150-170 gramm.

Speeda: korai, kapás sortávra, fehérjetartalma 43 százalék
Speeda: korai, kapás sortávra, fehérjetartalma 43 százalék

Az RGT Speeda egy korai éréscsoportba tartozó szója, tenyészideje 125–130 nap között alakul.

Francia nemesítésű, de nálunk is jól termeszthető, korai fajták között is 4–5 tonnára képes hektáronként. Ezermagtömege 200–240 gramm, ami szójánál rekordnak számít. Ez teszi lehetővé, hogy koraisága ellenére nagy termést adjon. A szójamag fehérjetartalma 43 százalék, alsó hüvelyei a talajtól 13–18 centiméterre helyezkednek el.

Az ES Professor ugyancsak korai szója, 125–130 nap a tenyészideje. A száron megjelenő felső hüvelyei csokrosan helyezkednek el, amellett jó az állóképessége és kiemelkedő a termőképessége. Féldeterminált fajta, a növények átlagos magassága 77 centiméter körül alakul, így megdőlésre nem hajlamos. Fehérjetartalma eléri a 40–44 százalékot, az ezermagtömege 200 grammnál is több. Jellemző rá, hogy a növényállomány egyöntetűen veszíti el a levélzetét a betakarítás előtt, így a szemek gyorsan száradnak, még deszikkálásra sincs szükség.

A KITE Zrt. jelenleg két napraforgóhibridet kínál a köztermesztés számára.

ES Loris vetésmélység-kísérlet – nincs különbség
ES Loris vetésmélység-kísérlet – nincs különbség
A magyar napraforgó-termesztés sikereit költséghatékony technikai hátterének, az intenzív hibrideknek, a harmonikus tápanyagellátásnak és a feszesen végrehajtott növényvédelmi technológiának köszönhetjük.

Dalmandon és Nádudvaron egyaránt bemutatták a Köckerling alapművelés-elmunkáló és magágy-előkészítő gépét, valamint a Köckerling Vitu vetőgépet, amely hagyományos és mulcsvetéses technológiában egyaránt tökéletes munkát végez. Ezt a gépet elsősorban repce és őszi kalászosok vetésére javasolják. Különösen ott válik a gazdák előnyére, ahol sokféle magot kell minél rövidebb idő alatt elvetni.

Idén nagyon ki volt szolgáltatva a rovarkártevőknek a növény. Főként a drótféreg ellen kellett védekezni, de a hör­csög és a mezei nyúl is a megszokottnál erősebben károsította a napraforgót. Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy tavasszal igencsak vontatottan indult a fejlődése. A levéltetvek már csillagbimbós állapot előtt megjelentek, ellenük piretroidos kezelést alkalmaztak a KITE kísérletében. A KITE Zrt. tapasztalatai szerint napraforgó esetében már egyszeri gombaölő szeres (Picasso) kezeléssel is 400–600 kilogramm terméstöbbletet lehet elérni, hektáronként. A második gombaölő szeres kezelés termésre gyakorolt hatása ennél valamivel szerényebb, de a talapsztalatok alapján még alacsonyabb kórtani nyomású évben is visszahozza a kezelés költségét.

Deszikkálásra ezen az őszön több terméket is kipróbáltak, főként azért, mert jó néhány hatóanyagot kivezettek, és azok pótlásáról gondoskodni kell.

A deszikkálást nemcsak az érés gyorsításaként fogják fel, hanem a gombás eredetű megbetegedések felszaporodása ellen is hasznos módszernek tekintik.

SY-Genio HO: olajsavtartalma 85–86, olajtartalma 52 százalék
SY-Genio HO: olajsavtartalma 85–86, olajtartalma 52 százalék

A KITE Zrt. két hibridet ajánl napraforgó-termesztő partnerei számára. Az egyik az ES Loris CLP névre hallgató, imidazolinon (IMI vagy CL)-rezisztens napraforgó. Ezzel a technológiával a mélyebbről csírázó gyomok ellen is a siker reményében lehet felvenni a harcot, még akkor is, ha azok túlnőttek az optimális védekezési fázison.

A másik hibridjük az SY-Genio, egy nagy olajsavtartalmú napraforgó. Ezt Franciaországban nemesítették, és ott is regisztrálták 2017-ben. Tavaly hét helyszín átlagában 4,3 tonnás termést adott hektáronként, miközben az olajtartalma 52 százalék körül alakult, az olajsavtartalma pedig 85–86 százalék volt. Igen jó betegség-ellenállóságot mutat a phom­op­sissal és a verticilliummal szemben. Némely szádor rasszokra (A-E) ugyancsak rezisztens.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.