Back to top

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Őstermelőként készíti termékeit Kriván Nikolett, mivel így nem kell HACCP minősítésű üzemet létrehoznia, az ugyanis hatalmas beruházás. Az idő igazolta döntését, hiszen a Covid-járvány hatására megcsappant az értékesítési lehetőségek száma, ám az őstermelői tevékenység bármikor szüneteltethető, és ha úgy adódik, akár a nulláról újraindítható. Ráadásul őstermelőként sokféle terméket készíthet és forgalmazhat, könnyebb új dolgokat kipróbálni.

Ha valami kicsiben működik, akkor továbbfejleszthető, ha pedig nem, akkor sem nagy veszteség leállítani.

A nemzeti parki védjegy segíti a piacra jutást
A nemzeti parki védjegy segíti a piacra jutást
A manufaktúra tulajdonosának eredeti szakmája közlekedésüzemvitel-ellátó technikus, de mellette virágkötő végzettséget is szerzett. Később nyitott egy kávézót, a vendéglátás pedig idővel hozta magával a gyógynövény-feldolgozás lehetőségét.

A feldolgozott gyógynövények kisebbik része termesztett, ezer négyzetméteren nevel levendulát, citromfüvet és mentát. Ennél azonban nagyobb mennyiségű alapanyagra van szüksége, ezért a saját termésen kívül vásárol is ezekből a fajokból, valamint homoktövisből is. Körülbelül húszféle gyógynövényt gyűjt Bükkszentkereszt környékén. A helyi erdészettől nem kapott gyűjtési engedélyt, de a településtől igen, tehát a falu néhány négyzetkilométeres körzetéből kerülnek a gyógynövény-alapanyagok a manufaktúrába, amit egyedül üzemeltet, édesanyja pedig besegít a palackozásba.

A kínálatban nyolc termékcsalád szerepel. A legfőbb termékcsoportok a szörpök és a gyógynövényes szirupok, előbbiek gyümölcsökből, utóbbiak gyógynövényekből készülnek, de gyógynövény ízesítésű gyümölcsszörpöket is árul.

Ezeken kívül tinktúrákból, gyógynövény- és gyümölcsteákból, teakeverékekből áll a választék. A szörpök és szirupok többsége sütésálló, azaz nemcsak hígítva, italként fogyaszthatók, hanem sütemények díszítésére, ízesítésére is alkalmasak.

A termékkínálat folyamatosan alakul a kereslettől függően. Például csalán- és ánizsszirupot már nem készít, de mindig vannak újak, és ha megkedvelik őket a vásárlók, akkor szezonális vagy állandó termék lesz belőlük. A sok tesztelés, kóstoltatás eredményeként alakult ki a tíz alapíz, amelyekre a legnagyobb az igény. Több díjazott terméke is van a manufaktúrának, a hibiszkuszos áfonyaszörp a 2019-es év legjobb szörpje lett a nemzeti szörp- és lekvárversenyen, a vaníliás feketeribizli-szörp pedig aranyérmes díjazást kapott, emelte ki Kriván Nikolett.

Együttműködést tervez

Csipkebogyó-alapú termékek választéka
Csipkebogyó-alapú termékek választéka
Nyáron jobban fogynak a hűsítő hatású, például menta-, levendula-, cit­rom­fű­alapú termékek, a tél pedig a köhögés elleni készítmények (kakukkfű- és lándzsásútifű-szirup), és a fenyőszirupok szezonja is.

Bár lenne rá igény, cukormentes termékeket nem készít. Tartósítószert csak abba tesz, amibe nagyon muszáj.

A manufaktúra megnevezés nem véletlen, kézi a gyűjtés és a feldolgozás, egyedül a késztermék palackozását segíti egy nagy tartály. A palackok címkézése, díszítése szintén kézzel történik.

Ha az elmúlt két évet nem számítjuk, akkor évente 2000 liter terméket készített Kriván Nikolett. Együttműködésre készül egy szörpüzemmel, hogy a manufakturális jelleg megtartásával, de növelhesse a mennyiséget, és kikerülve az őstermelői keretekből 50 kilométernél távolabb is értékesíthesse termékeit. Web­shopot is csak vállalkozó készíthet, ugyanarra a tevékenységre azonban nem lehet valaki őstermelő és vállalkozó is, magyarázta a manufaktúra tulajdonosa.

Nemzeti parki védjegy

A vásárlók többsége nő, és a kereskedelmi partnereknél sok a visszatérő vevő. A környéken harminc üzlet forgalmazza a manufaktúra termékeit, köztük kisebb boltok, kézműves kávézók, kézműves és ajándékboltok, éttermek és a nemzeti park látogatóközpontjai is. Tehát Miskolc és Eger környékét elég jól lefedik.

A turisztikailag kiemelt helyeken jellemzőbbek az impulzusvásárlók, akik kíváncsiak a helyi termékekre, vagy ajándéknak visznek belőlük. Kriván Nikolett piacra, rendezvényekre is jár, és főleg karácsony előtt a műhelyben kialakított bemutatórészben is árusít.

Az eladásban segítség a nemzeti parki védjegy, ennek elnyeréséhez sok feltételnek kellett megfelelni. A védjegy szavatolja, hogy a termék kiváló minőségű, az adott régióból származik, környezetkímélő módon készítik. Aki a védjegyet hordozó terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten hozzájárult a természeti értékek fenntartásához. A kézműves termékek esetében fontos szempont a változatosság, hogy ezek más élményt adnak, mint az ipari mennyiségben gyártottak. Emellett a gyógyhatásuk is lényeges, e téren egyre tájékozottabbak a vásárlók.

Termeszt, vásárol és gyűjt is alapanyagokat Kriván Nikolett
Termeszt, vásárol és gyűjt is alapanyagokat Kriván Nikolett

Finom is

A gyógynövények iránti érdeklődésnek a 2010-es években volt a reneszánsza, a kereslet a vírus miatt is stagnál. További növekedés azonban nem várható a szakember szerint, aki akart, az már felfigyelt ezekre a termékekre, és mivel egyre többen láttak jó üzleti lehetőséget a gyógynövények feldolgozásában, a piac is kezd telítődni, mondta Kriván Nikolett.

Bár ő kulináris céllal kezdte, főleg a szirupoknál és a tinktúráknál ez egyre inkább összeforrt a gyógyhatással.

Jó példa erre a homoktövisből készített szörp, ami finom, miközben erősíti az immunrendszert és enyhíti a téli betegségek tüneteit.

A termékek többségének két év a minőségmegőrzési ideje, és ezzel a forgalom szezonalitása áthidalható. Az idénygyümölcsöket félig feldolgozva aszeptikus zsákban tárolják a manufaktúrában, és azokat csak a végső felhasználás előtt bontják ki, így minden alapanyag rendelkezésre áll egész évben. A gyógynövényeket szárítják, ennek köszönhetően azok is jól tárolhatók.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.