Back to top

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

A kisvállalkozás pedig szó szerint értendő, az akkor még betéti társaság 1991-ben egy kis házban kezdte meg működését, és a fiatal vállalkozó egy Polski Fiattal járta az országot – egymaga. Akik részt vesznek az eseményeiken, tudják, hogy nemcsak az életben, hanem a munkában is társa a felesége, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, aki mindvégig hitt benne, és a mai napig, immár 33 éve támogatja az elképzeléseit. A 30 éves jubileum apropóján először adnak közös, exkluzív interjút a Magyar Mezőgazdaságnak.

Az AXIÁL honlapján részletes leírás olvasható a cég történetéről. 30 év távlatából azonban ismét érdekes felidézni a kezdeteket, azt a pici házat és a Polski Fiatot, amivel az országot járta. Továbbá azt, hogy tulajdonképpen kényszervállalkozóként kezdte, ami a rendszerváltozás után sokak számára az egyetlen lehetőséget jelentette.

Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt: 33 éve együtt
Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt: 33 éve együtt
Harsányi Zsolt: Friss diplomásként a Bajai Kukoricatermesztési Rendszernél mint szervizmérnök kezdtem dolgozni.

A néhai NDK-beli, illetve szovjet mezőgazdasági gépekre egyre kevésbé volt igény, így a BKR működése akadozott, majd a vállalat tönkrement.

Ott álltunk egy pici gyerekkel, és valamilyen irányba indulnunk kellett. Zetor alkatrészekkel kezdtem foglalkozni a család létfenntartása érdekében. A forgalom lassan beindult, a folyamat azóta is tart: minden nap keresem az új lehetőségeket.

Eközben tehát már egy családról is gondoskodni kellett. Mikor és hol ismerte meg a feleségét, ha jól tudom, az egyetlen utóvizsgája után történt.

H.Zs.: A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elődjén, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanultam mezőgépésznek. A II. félév végi sikertelen mechanika vizsgám után vonatoztam haza Bajára mechanikai ismereteimet erősíteni.

Ezen az úton, 35 évvel ezelőtt ismertem meg Gyöngyit, aki egy másik kocsiban utazott a tekintetem újból és újból magára vonzó rózsaszín ruhájában. Szerelem volt első látásra.

Ő lett a feleségem, akivel azóta is „ugyanabba az irányba utazunk”. Utóvizsgám pedig nem volt több az 5 év alatt.

Még ma is kevesen mernek saját vállalkozásba fogni, különösen így lehetett ez a piacgazdaság kezdetén. Ön támogatta a vállalkozás megalapítását?

Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi: Zsolt fiatal, magabiztos agrárgépész volt, aki mert kockáztatni. Sosem kételkedtem benne, kezdettől fogva hittem a tudásában, hivatásszeretetében, szorgalmában. Az AXIÁL Bt. megalapításával jó döntés született.

Ezek a kezdeti évek nem lehettek könnyűek. Zsolt nemcsak az országot járta, de sokat volt külföldön is, hogy beszerezze az alkatrészeket. Hogyan sikerült helytállniuk a szakmájukban, és ellátni a családdal járó feladatokat?

H.F.Gy.: Semmi rendkívüli nem történt, tette mindenki a dolgát, csakúgy, mint bárki más, akinek családja volt és helyt kellett állnia.

Hány év, mennyi munka, országjárás, külföldi út után jött el az a pillanat, amikor azt érezte, hogy a reményei nem voltak megalapozatlanok? Mikorra datálható, amikor már nem győzte egyedül a munkát, és a cég megállíthatatlanul növekedni kezdett?

H.Zs.: Eleinte kis lépésekkel, de folyamatosan növekedtünk. Bő két év után, 1993 telén csatlakozott hozzánk Pintér Zsolt.

Gyakorlatilag neki köszönhető az AXIÁL Kft. ötödik, pécsi boltjának berendezése, majd elindítása.

Attól kezdve ketten irányítottuk a vállalkozást. Az évek során a cég vezetésébe sikerült bevonnunk több fiatal, szakmailag jól képzett, motivált kollégát.

Ma már 19 telephelyük van az országban
Ma már 19 telephelyük van az országban

Hogyan osztják meg a cég irányítási feladatait? Vannak-e vitás kérdések, és hogyan sikerül kompromisszumot kötniük?

H.F.Gy.: A vállalkozás szakmai irányítása egyértelműen a férjem vállán nyugszik, de minden egyebet természetesen megbeszélünk, egyeztetünk. Viták nem szoktak lenni. Ha ritkán feszültség van köztünk, azt inkább fáradtság, mintsem egyet nem értés okozza, ezt pedig valódi társakként mindketten helyén kezeljük. Nagyon büszke vagyok a férjemre! Azt gondolom, szerencsések vagyunk, hogy egymásra találtunk.

Gyógyszerészként nemcsak a covid-­járvány alatt hasznosította tudását, számos jótékonysági, egészségügyi akció­ban vesz részt, illetve támogat. Hogyan szervezték meg a munkát a járvány alatt? Az AXIÁL számára miért fontos a társadalmi felelősségvállalás?

H.F.Gy.: Az évtizedek alatt nagy gonddal és szakértelemmel kiépített informatikai rendszerünk biztosította, hogy rendkívüli gyorsasággal lefektethessük például az otthoni távmunka, később az online oktatói kurzusok, webkonferenciák és egyéb digitális megoldások feltételeit.

Az első és legfontosabb feladatunknak természetesen mégis azt tekintettük, hogy a járvány elején azonnal megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerrel és maszkkal lássuk el a céghez bejáró dolgozóinkat, sőt maszkot biztosítottunk családtagjaik számára is.

Nehéz lenne pártfogoltjaink sorát számba venni, de akár csak kiemelni közülük bárkit. A vállalkozás fennállásának 30 éve alatt számtalan intézményt, rendezvényt támogattunk. Az egészségmegőrzés, az egészséges életmód még mindig nem kap megfelelő hangsúlyt a hétköznapokban, mi szívesen állunk az ügy mögé. Mindemellett jut figyelem és szándék – a teljesség igénye nélkül – baleset-megelőzésre, oktatásra, a kultúra gondozására, szociálisan rászoruló emberekre, csoportokra.

Mely éveket, eseményeket nevezné az AXIÁL mérföldköveinek?

H.Zs.: Az első mérföldkő 1995-ben volt, amikor az első nyugati márka, a Sulky műtrágyaszórója és vetőgépe felkerült termékpalettánkra. A következő állomás 2000 novembere a CLAAS kizárólagos magyarországi forgalmazásáról szóló szerződés aláírásával.

A legfrissebb büszkeség pedig új automata magasraktárunk idei átadása bajai Alkatrész Logisztikai Központunkban.

Ma már mintegy ezer embernek adnak munkát. Ez milyen felelősséggel jár?

H.Zs.: Őszintén? Nagy felelősség. Szerencsére az AXIÁL vezetőségében dolgozó felelős kollégák leveszik a terhet a vállamról. Ez már régen nem egyszemélyes feladat, Gyöngyivel és Pintér Zsolttal 28 éve osztjuk meg ennek terhét is.

Az induláskori „telephely” és a mai, 17,5 hektáros bajai központ
Az induláskori „telephely” és a mai, 17,5 hektáros bajai központ

Három felnőtt lányuk van. Ők részt vesznek-e már a cég munkájában/irányításában?

H.F.Gy.: Egy ekkora cégnél lehetetlen egyszemélyben mindenre kiterjedően figyelni, nagy segítség, hogy a lányok már édesapjuk keze alá tudnak dolgozni, támogatják őt az ügyvezetői feladatok ellátásában.

Riportunkat azzal kezdtük, hogy a cég kényszervállalkozásként indult a rendszerváltozás után. Azt is tudjuk azonban, hogy sokaknak nem sikerült megkapaszkodni a piacon. Az AXIÁL-nak, Harsányi Zsoltnak és Harsányiné dr. Fodor Gyöngyinek mi a titka? Hogyan tudták megoldani, hogy nemcsak a család, hanem a munka is összeköti Önöket?

H.F.Gy.: Valahogy kézenfekvőnek tűntek a feladatok és a megoldások is, az egyik pillanat követte a másikat. Az biztos, hogy olyan munkatársakat választottunk, akik segítették a munkánkat, és meg is bíztunk úgy a szakmai hozzáértésükben, mint a hozzáállásukban, lojalitásukban.

Szinte családként működtünk, segítettük egymást, összezártunk.

Más volt akkoriban vállalkozni, más volt jó kollektívát kialakítani. Talán azoknak nem sikerült hosszú távon fennmaradni, akik kevésbé bíztak dolgozóikban.

Divatos fogalom a fenntartható fejlődés. Az AXIÁL-ban mekkora potenciál van még, mik a terveik, mit tartogat a következő 30 év?

H.Zs.: Optimisták vagyunk, fejlődni szeretnénk. Célunk, hogy partnereink továbbra is elégedettek legyenek termékeinkkel, szolgáltatásainkkal, ennek természetes eleme a fenntarthatóság szem előtt tartása. Az Axiáltól megszokott színvonal lehet az egyik záloga annak, hogy munkatársainknak hosszú távon is stabil megélhetést biztosítsunk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.