0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Akár 0% is lehetne a zöldségek-gyümölcsök áfája?

Az Európai Parlament képviselői olyan módosítást tárgyaltak, amely lehetővé tenné, hogy a környezeti hatásukhoz igazítsák az élelmiszerek adózását. A módosítás révén akár el is törölhetik a zöldségek és gyümölcsök áfáját, írja a lemonde.fr hírportál.

Az EP mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága szeptember közepi ülésén a Farm to fork, azaz a Termőföldtől az asztalig stratégia volt napirenden. A képnapos ülésen megszavazott módosítások közül a 27. számú azt tervezi, hogy a tagországok rugalmasabban, attól függően állapíthassák meg az élelmiszerek áfáját, hogy azoknak milyen az emberek egészségére, illetve a környezetre gyakorolt hatása. Ebből kiindulva a képviselők azt javasolták, hogy akár 0% is lehessen a zöldségek-gyümölcsök általános forgalmi adója. A viszonylag nagy karbonlábnyommal rendelkező, valamint az egészségre kevésbé előnyös élelmiszerekre viszont rójanak ki nagyobb áfát.

Bár a tagállamok már most is saját hatáskörükben határozhatják meg a termékek általános forgalmi adóját, annak küszöbértékét az Európai Unió döntötte el, és jelenleg néhány ritka kivételtől eltekintve nem engedélyezett a 0% áfakulcs.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu