Az EP mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága szeptember közepi ülésén a Farm to fork, azaz a Termőföldtől az asztalig stratégia volt napirenden. A képnapos ülésen megszavazott módosítások közül a 27. számú azt tervezi, hogy a tagországok rugalmasabban, attól függően állapíthassák meg az élelmiszerek áfáját, hogy azoknak milyen az emberek egészségére, illetve a környezetre gyakorolt hatása. Ebből kiindulva a képviselők azt javasolták, hogy akár 0% is lehessen a zöldségek-gyümölcsök általános forgalmi adója. A viszonylag nagy karbonlábnyommal rendelkező, valamint az egészségre kevésbé előnyös élelmiszerekre viszont rójanak ki nagyobb áfát.
Bár a tagállamok már most is saját hatáskörükben határozhatják meg a termékek általános forgalmi adóját, annak küszöbértékét az Európai Unió döntötte el, és jelenleg néhány ritka kivételtől eltekintve nem engedélyezett a 0% áfakulcs.