Back to top

Életet és vagyont ment a pontos előrejelzés

Az uniós irányelveknek megfelelően az OMSZ 2021. január 1-től nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetett be. Minden nélkülözhetetlen adatot díjmentesen, géppel olvasható formátumban megnézhetünk az odp.met.hu adatszerver oldalon.

Az időjárási viszonyok megismerése hosszú évszázadok óta nélkülözhetetlen az emberiség számára. Napjainkban az informatikai fejlődés, az európai integráció, a gazdasági fejlődés is erősíti ezt a folyamatot. Ennek megfelelően a meteorológiai szolgáltatóknak is változni kell. Erről Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszélt egy mai sajtótájékoztatón. Fokozódik a társadalom kitettsége az időjárás irányába, egyre magasabb követelményeket kell a szolgálatoknak teljesíteni a társadalom felé. A globális klímaváltozás ismert tény, mondta, egyre többször tapasztalunk szélsőséges időjárási eseményeket, ezek modellezése egyre nagyobb kihívásokat jelent.

Ezért az OMSZ kizárólag hiteles, reprezentatív adatokkal, a legfejlettebb tudományos módszerekkel, operatív szolgáltatásokkal próbál minden igényt kielégíteni, beleértve ebbe a hidroszféra, a környezet védelmét is.

A tájékoztatás életeket menthet, milliárdos károkat segíthet elkerülni. A kormány, ezt felismerve döntött a meteorológiai tevékenység szabályozásáról és új alapokra helyezéséről, a versenyképesség javítása, a meteorológiában rejlő erőforrások minél jobb kihasználása, a polgárok védelme érdekében döntött a nyílt meteorológiai adatpolitika bevezetéséről. Az uniós irányelveknek megfelelően a kormány által biztosított forrásokból az OMSZ 2021. január 1-től nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetett be. Ez lehetővé teszi Magyarország számára valamennyi uniós adatszolgáltatási kötelezettség maradéktalan teljesítését. Ez az adatpolitika valamennyi valós idejű meteorológiai mérési és megfigyelési információt, az előrejelzéseket, veszélyjelzéseket, és minden, a gazdaság számára nélkülözhetetlen adatot díjmentesen, géppel olvasható formátumban rendelkezésre bocsát az odp.met.hu adatszerver oldalon. 

Dr. Radics Kornélia és Nagy István
Dr. Radics Kornélia és Nagy István
Fotó: Králik Emese

A sajtóeseményen Nagy István agrárminiszter elmondta: a Meteorológiai Világszervezet ajánlásával összhangban az új szabályozás szerint az OMSZ számára monopóliumot biztosítanak a meteorológiai veszélyjelzés kiadására. A rendelet rögzíti azt is, hogy meteorológiai tevékenység végzéséhez okleveles meteorológiai végzettség szükséges. Kiemelte, hogy a pontos előrejelzés különösen nélkülözhetetlen a mezőgazdaság számára, ehhez egyre pontosabb adatokra van szükség például a vízkészlet-gazdálkodás, öntözés, agrotechnikai eljárások, mezőgazdasági munkák kiválasztása, ütemezése terén is.

Horváth Gyula, az OMSZ szakmai elnökhelyettese emlékeztetett, hogy az elmúlt években a természeti csapások 90 százaléka az időjáráshoz volt köthető. A meteorológia életünk szerves része lett, mint a jövő nagy kihívásainak és problémáinak komoly szerepet játszó tudomány. A mezőgazdasági termelés pedig az a szegmens, amelyet a szélsőségek, a kockázatok leginkább érintenek.

Horváth Gyula, az OMSZ szakmai elnökhelyettese
Horváth Gyula, az OMSZ szakmai elnökhelyettese
Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Növényeket telepítettek a súlyosan károsodott területre

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.