Back to top

Jöjj, "édes halál"! - Mennyire éri meg kevesebb cukrot fogyasztani?

A cukorfogyasztás visszaszorítása közel 500 000 halálesetet előzhetne meg egy tanulmány szerint.

A Circulation című szaklapban augusztus 27-én megjelent tanulmány szerint a csomagolt élelmiszerekből származó cukor 20%-os, illetve az italokból származó cukor 40%-os csökkentésével 2,48 millió szív- és érrendszeri megbetegedés, többek között stroke, szívroham és szívmegállás, továbbá 490 000 szív- és érrendszer megbetegedések okozta haláleset, ezen felül 750 embernél cukorbetegség diagnosztizálása lenne megelőzhető az Egyesült Államokban a jelenlegi felnőtt lakosságra értve.

"Reméljük, hogy ez a tanulmány segíteni fogja az újraszabályozási kezdeményezés pozitív előmozdítását a következő években" - mondta Dr. Siyi Shangguan, a tanulmány vezetője, a bostoni Massachusetts General Hospital főorvosa."

A kereskedelmi forgalomba került élelmiszerek és italok cukortartalmának csökkentése nagyobb hatással lesz az amerikaiak egészségére, mint a cukorcsökkentésre irányuló egyéb kezdeményezések, például a cukoradó kivetése, a hozzáadott cukortartalom címkézése vagy a cukros italok betiltása az iskolákban."

A Massachusetts General Hospital, a massachusettsi Medfordban található Tufts University Friedman School kutatócsoportja egy modellt készített, hogy szimulálja és számszerűsítse az amerikai Nemzeti Só- és Cukorkezelési Kezdeményezés (National Salt and Sugar Reduction Initiative - NSSRI) által javasolt cukorcsökkentési politika egészségügyi és gazdasági hatásait, amely 2018-ban 15 kategóriában 15 csomagolt élelmiszerre és italra vonatkozó célértékeket tett közzé.

"Az NSSRI politikája messze a leggondosabban megtervezett és legátfogóbb, ugyanakkor megvalósítható cukorreform-kezdeményezés a világon" - mondta Dr. Shangguan.

A modellbe a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés (NHANES) három ciklusra (2011 és 2016 között) kiterjedő nemzeti demográfiai és táplálkozási adatait, a metaanalízisekből származó, cukor fogyasztással összefüggő betegségeket, valamint a szakpolitikai költségeket és az egészséggel kapcsolatos költségeket építették be.

2019-ben indult egy tanulmány. A tanulmány modellje szerint az Egyesült Államok a cukorcsökkentési politika bevezetése után 10 évvel 4,28 milliárd dollár egészségügyi összköltséget takaríthat meg, a jelenlegi népesség, vagyis a 35 és 79 év közötti korosztály életében pedig 118,04 millió dollárt.

A cukorcsökkentési kampány hat év múlva válhat költséghatékonnyá. A legnagyobb becsült egészségügyi nyereséget a fekete és a spanyolajkú felnőttek, valamint az alacsonyabb jövedelmű és alacsonyabb iskolai végzettségű amerikaiak érhetik el.

"Eredményeink azt sugallják, hogy itt az ideje egy önkéntes cukorcsökkentési célokat tartalmazó nemzeti program bevezetésének, amely kevesebb, mint egy évtized alatt jelentős javulást hozhat az egészség, az egészségügyi egyenlőtlenségek és az egészségügyi kiadások terén" - mondta Dr. Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem dékánja és a Friedman School of Nutrition Science and Policy társszerzője.
Forrás: 
foodbusinessnews.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…