Back to top

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

A skót Glenfiddich whiskymogul előállt egy rendkívül józan ötlettel: teherautóflottájukat áthangolják, hogy a whisky-gyártás után megmaradt hulladékból készített alacsony károsanyag kibocsátással rendelkező biogázzal működjenek.

A malátázás során felhasznált árpaszemekből (draff) olyan új bioüzemanyagot állítanak elő, ami alkalmas arra, hogy ezután az autókat táplálhassák vele.

Drága üzemanyag lenne, de ha a melléktermékétől megy az autó, úgy már megéri
Drága üzemanyag lenne, de ha a melléktermékétől megy az autó, úgy már megéri
Korábban magas fehérjetartalmú takarmány készült belőle a szarvasmarhák részére, ezen túl viszont egy anaerob emésztőberendezésben baktériumok segítségével biogázzá alakítják.

Jelenleg három átalakított teherautójuk rója a vidéket whisky-vel tuningolva, miközben hirdeti a vállalat filozófiáját, és már speciális töltőállomásokat is létesítettek számukra.

Stuart Watts, a lepárló igazgatója szerint azért indultak ebbe az irányba a fenntarthatóság fejlesztésének kérdésében, mert olyan megoldást szerettek volna találni, ami mindenkinek jobb.

A családi vállalkozás több mint 130 éve úttörő jelentőségű, első osztályú italaikkal méltán szereztek maguknak hírnevet. A kezdetektől a maguk módján igyekeznek boldogulni. Mivel kitartóan keresték az új eljárásokat és technikákat a zöldebbé válásra, így ezentúl már az is a nevükhöz fog fűződni, hogy ők voltak az elsők, akik vissza tudták forgatni a rendszerükbe a termelés közben keletkező hulladékokat.

Rendkívül büszkék arra, hogy az iparág számára ismét mutathattak valami újat a megújuló energiával kapcsolatos törekvéseik nyomán.

Nem csak az üvegbe, az üzemanyagtartályba is kerülhet a whiskey :)
Nem csak az üvegbe, az üzemanyagtartályba is kerülhet a whiskey :)
Az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett egyedülálló technológiát használva ezen túl minden teherautójuk 250 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kipöfékelni. Tehát a biogáz használatával 95 százalékos csökkenés érhető el a CO2-kibocsátásban a dízelhez és a többi fosszilis üzemanyaghoz mérve, és akár 99 százalékkal mérséklődhet a további káros részecskék (üvegházhatású gázok) mennyisége. A saját flottájuk ellátásán túl, szívesen felajánlják más cégeknek is az új üzemanyagot, illetve bizakodnak abban, hogy több vállalat csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.

Hazánkban a magyarbólyi pálinkafőzde, a Villányi Pálinka már tervbe vette a lepárlás után visszamaradó üledék biogáz-fermentorban történő átalakítását, míg a maradvány a komposztáló telepükre kerülne. A keletkezett energiahordozót az üzemben kívánják hasznosítani.

Ezzel a projekttel a Glenfiddich tett egy jelentős és példamutató lépést a fenntarthatóság ösvényén. Remélhetőleg a közeljövőben más szeszfőzdék, és egyáltalán sokkal több vállalkozás meglátja a lehetőséget a hulladékok, melléktermékek ilyen módon történő újrahasznosításában. Ez számunkra is lehetséges, bár talán sosem fogunk whisky-ből készült üzemanyagot tankolni, de pálinkából készült biogázt még tölthetünk szomjas autóinkba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.