Back to top

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

A skót Glenfiddich whiskymogul előállt egy rendkívül józan ötlettel: teherautóflottájukat áthangolják, hogy a whisky-gyártás után megmaradt hulladékból készített alacsony károsanyag kibocsátással rendelkező biogázzal működjenek.

A malátázás során felhasznált árpaszemekből (draff) olyan új bioüzemanyagot állítanak elő, ami alkalmas arra, hogy ezután az autókat táplálhassák vele.

Drága üzemanyag lenne, de ha a melléktermékétől megy az autó, úgy már megéri
Drága üzemanyag lenne, de ha a melléktermékétől megy az autó, úgy már megéri
Korábban magas fehérjetartalmú takarmány készült belőle a szarvasmarhák részére, ezen túl viszont egy anaerob emésztőberendezésben baktériumok segítségével biogázzá alakítják.

Jelenleg három átalakított teherautójuk rója a vidéket whisky-vel tuningolva, miközben hirdeti a vállalat filozófiáját, és már speciális töltőállomásokat is létesítettek számukra.

Stuart Watts, a lepárló igazgatója szerint azért indultak ebbe az irányba a fenntarthatóság fejlesztésének kérdésében, mert olyan megoldást szerettek volna találni, ami mindenkinek jobb.

A családi vállalkozás több mint 130 éve úttörő jelentőségű, első osztályú italaikkal méltán szereztek maguknak hírnevet. A kezdetektől a maguk módján igyekeznek boldogulni. Mivel kitartóan keresték az új eljárásokat és technikákat a zöldebbé válásra, így ezentúl már az is a nevükhöz fog fűződni, hogy ők voltak az elsők, akik vissza tudták forgatni a rendszerükbe a termelés közben keletkező hulladékokat.

Rendkívül büszkék arra, hogy az iparág számára ismét mutathattak valami újat a megújuló energiával kapcsolatos törekvéseik nyomán.

Nem csak az üvegbe, az üzemanyagtartályba is kerülhet a whiskey :)
Nem csak az üvegbe, az üzemanyagtartályba is kerülhet a whiskey :)
Az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett egyedülálló technológiát használva ezen túl minden teherautójuk 250 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kipöfékelni. Tehát a biogáz használatával 95 százalékos csökkenés érhető el a CO2-kibocsátásban a dízelhez és a többi fosszilis üzemanyaghoz mérve, és akár 99 százalékkal mérséklődhet a további káros részecskék (üvegházhatású gázok) mennyisége. A saját flottájuk ellátásán túl, szívesen felajánlják más cégeknek is az új üzemanyagot, illetve bizakodnak abban, hogy több vállalat csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.

Hazánkban a magyarbólyi pálinkafőzde, a Villányi Pálinka már tervbe vette a lepárlás után visszamaradó üledék biogáz-fermentorban történő átalakítását, míg a maradvány a komposztáló telepükre kerülne. A keletkezett energiahordozót az üzemben kívánják hasznosítani.

Ezzel a projekttel a Glenfiddich tett egy jelentős és példamutató lépést a fenntarthatóság ösvényén. Remélhetőleg a közeljövőben más szeszfőzdék, és egyáltalán sokkal több vállalkozás meglátja a lehetőséget a hulladékok, melléktermékek ilyen módon történő újrahasznosításában. Ez számunkra is lehetséges, bár talán sosem fogunk whisky-ből készült üzemanyagot tankolni, de pálinkából készült biogázt még tölthetünk szomjas autóinkba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.