A skót Glenfiddich whiskymogul előállt egy rendkívül józan ötlettel: teherautóflottájukat áthangolják, hogy a whisky-gyártás után megmaradt hulladékból készített alacsony károsanyag kibocsátással rendelkező biogázzal működjenek.
A malátázás során felhasznált árpaszemekből (draff) olyan új bioüzemanyagot állítanak elő, ami alkalmas arra, hogy ezután az autókat táplálhassák vele.
Korábban magas fehérjetartalmú takarmány készült belőle a szarvasmarhák részére, ezen túl viszont egy anaerob emésztőberendezésben baktériumok segítségével biogázzá alakítják.
Jelenleg három átalakított teherautójuk rója a vidéket whisky-vel tuningolva, miközben hirdeti a vállalat filozófiáját, és már speciális töltőállomásokat is létesítettek számukra.
Stuart Watts, a lepárló igazgatója szerint azért indultak ebbe az irányba a fenntarthatóság fejlesztésének kérdésében, mert olyan megoldást szerettek volna találni, ami mindenkinek jobb.
A családi vállalkozás több mint 130 éve úttörő jelentőségű, első osztályú italaikkal méltán szereztek maguknak hírnevet. A kezdetektől a maguk módján igyekeznek boldogulni. Mivel kitartóan keresték az új eljárásokat és technikákat a zöldebbé válásra, így ezentúl már az is a nevükhöz fog fűződni, hogy ők voltak az elsők, akik vissza tudták forgatni a rendszerükbe a termelés közben keletkező hulladékokat.
Az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett egyedülálló technológiát használva ezen túl minden teherautójuk 250 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kipöfékelni. Tehát a biogáz használatával 95 százalékos csökkenés érhető el a CO2-kibocsátásban a dízelhez és a többi fosszilis üzemanyaghoz mérve, és akár 99 százalékkal mérséklődhet a további káros részecskék (üvegházhatású gázok) mennyisége. A saját flottájuk ellátásán túl, szívesen felajánlják más cégeknek is az új üzemanyagot, illetve bizakodnak abban, hogy több vállalat csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.
Hazánkban a magyarbólyi pálinkafőzde, a Villányi Pálinka már tervbe vette a lepárlás után visszamaradó üledék biogáz-fermentorban történő átalakítását, míg a maradvány a komposztáló telepükre kerülne. A keletkezett energiahordozót az üzemben kívánják hasznosítani.
Ezzel a projekttel a Glenfiddich tett egy jelentős és példamutató lépést a fenntarthatóság ösvényén. Remélhetőleg a közeljövőben más szeszfőzdék, és egyáltalán sokkal több vállalkozás meglátja a lehetőséget a hulladékok, melléktermékek ilyen módon történő újrahasznosításában. Ez számunkra is lehetséges, bár talán sosem fogunk whisky-ből készült üzemanyagot tankolni, de pálinkából készült biogázt még tölthetünk szomjas autóinkba.