Back to top

Citromka szerkesztőségünkbe látogatott – vesztére

Óriás citromot vettek szemügyre és kóstoltak munkatársaink, melyet a Kertészet és Szőlészet egyik legrégibb előfizetője, a 87 éves Kaldeneker József kertészmérnök termesztett. És arra is fény derült mi is az albedó…

Kaldeneker József, a citromligetében
Kaldeneker József, a citromligetében
Fotó: Nagy Z. Róbert
A címben szereplő kicsinyítő képző furcsának tűnhet, de nem vicc. A termés nagy volt, de benne a gyümölcshús ahhoz képest kevés. Tehát így lett belőle "citromka".

Valami úgy tűnt, nincs rendben…

Ebből az óriási citromból az első tövek a Dánszentmiklósi Micsurin Kertészetből kerültek Kaldeneker Józsefhez, aki ezután csak évekkel később kezdte „nagyban” szaporítani e fajtát.

Tíz évvel ezelőtt a korábban virágtermesztésre hasznosított fóliasátrait kedvtelésből beültette citromokkal. Mint mondja: ha bemegy ezekbe a sátrakba és a citromokat gondozza megnyugszik, jó kedve lesz.

Első ránézésre szinte félelmetesek e termések, de nem, Csernobilnak nincs köze hozzájuk. A növények saját gyökéren vannak, nem oltottak, fajtájuk nem ismert. Azonban kettévágva látszik, hogy bennük a gyümölcshús csak kis részt foglal el, azonban a héj nagyon vastag. Ha ilyet vennénk a boltban, mérgesek lennénk, mert bár nagyon ízletes, sok citromlevünk nem lesz belőle ahhoz képest, hogy mekkora a termés. De nem véletlenül…

Csoda, hogy bírják az ágak
Csoda, hogy bírják az ágak
Fotó: Nagy Z. Róbert

Flavedó és albedó, na meg a pektin

E citromfajtát valószínűleg direkt úgy nemesítették, hogy az albedója legyen vastag, a gyümölcshús mennyisége csak másodlagos szempont volt.

A citrusok (citrom, narancs, mandarin, klementin, pomeló, grépfrút, kumkvat, stb.) termésének külső rétegét, a jellegzetes sárgás színű héját, flavedónak nevezik. A belső, fehér réteg, ami puha és taplószerű, az albedó.

Bőtermő és sokáig eltartható
Bőtermő és sokáig eltartható
Fotó: Nagy Z. Róbert
A lekvárgyártás egyik hozzávalója a pektin. A pektin növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint „vegetáriánus zselatinnak” is nevezik, kiváló alapanyag lekvár és dzsem készítésére. Az alma mellett nagy mennyiségben található a birsalmában, citrusfélékben, barackban, szilvában és még sorolhatnánk. A pektin “E” száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag. Számos jó hatása ismert: javítja a tápanyagok felszívódását, méregtelenít, képes a koleszterinszintet csökkenteni.

Tehát pektint készítenek a citrusok termésének az albedójából is, valószínűleg ez a citrom is elsősorban ilyen célra nemesített fajta lehet. A szerkesztőségünkben áldozatul esett gyümölcsnek pont azt a részét nem használtuk, amire való, ám a héja lereszelve (lévén nem lett kezelve tartósító és fényező anyagokkal) is kiváló ízű, és a leve is nagyon finom volt.

Ha nem is a híres magyar narancs, de egy magyar citrom ellátogatott szerkesztőségünkbe – vesztére. De azért jól szórakoztunk vele! Köszönjük József!

Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új típusú oktatási szemlélet

A szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills és WorldSkills versenyek az elmúlt négy évben átírták a parképítő középiskolai képzést.

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Drágább lesz a dísznövény, árat emelnek a kertészetek

Mélyebben a zsebébe kell nyúlniuk azoknak, akik valamilyen fával, cserjével szeretnék beültetni kertjüket, vagy otthonuk belső terét tennék komfortosabbá egy-egy dísznövénnyel. Az energiapiaci válság ugyanis a kertészeteket sem kerülte el, a dísznövényneveléssel foglakozó vállalkozások költségei pedig alaposan megugrottak az elmúlt hetekben.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.