Back to top

Még lehet permetezni a tárolási betegségek ellen – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Egyre közelebb vagyunk a növényvédelmi szezon végéhez, de a tárolási betegségek ellen még érdemes védekezni ott, ahol a szüretig még belefér egy záró permetezés. A poloskák még tömegesen szívogatják a terméseket, de már elkezdték keresni a téli búvóhelyet is, érdemes zárva tartani az ajtókat, ablakokat.

Szeptember közepe után tovább folytatódott a kora őszi, kellemes időjárás. Nappal általában 20-25 °C közötti hőmérsékletet lehetett mérni, időnként ennél is többet, éjszakánként viszont gyakran csak 5-10 °C-ot. Az erős lehűlés miatt gyakori volt a hajnali harmatképződés, e kettő elősegítette a gyümölcsszíneződést. Nagyobb mennyiségű eső csak a nyugati és az északkeleti tájegységekben hullott, másutt továbbra is a szárazság az úr.

Szinte minden gyümölcs- és zöldségféle betakarítása tart, aminek viszont kedvez a csapadékmentes időjárás.

Az almamoly már nem repül, de hernyói még táplálkoznak, részben az általuk okozott sebzésen át fertőz a monília
Az almamoly már nem repül, de hernyói még táplálkoznak, részben az általuk okozott sebzésen át fertőz a monília
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Az alma és a körte szedése ütemesen halad. Az almamoly rajzása már befejeződött, viszont a hernyók még táplálkoznak a gyümölcs belsejében. A természetes hullás mellett ez is az oka, hogy sok a gyümölcs a fák alatt, és hogy bőven látni moníliával fertőzött termést a fákon és lehullva. Tápanyagfelvételi problémákra utal, hogy gyakori a kalcium hiányára visszavezethető gyümölcsfoltosság.

Ebben az időszakban már nem megoldható a kalciumpótlás, azt korábban, a termés kisdió méretétől kezdődően kell beiktatni levéltrágyázással.

Aki még nem szüretel, végezze el a tárolási betegségek elleni záró permetezést, így a tél folyamán jobban eláll a gyümölcs.

A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása is lezárult, így már nem fenyegeti a csonthéjasokat. A fák lombhullása látványosan erősödött, aminek részben a sztigminás és blumeriellás levélfoltosság az oka. Már ezeken a fákon is megkezdhető az őszi lombfertőtlenítés.

A diófákról egyre intenzívebben potyog a megfeketedett termés. A beteg diókat megvizsgálva látható a nyugati dióburok-fúrólégy és a baktériumos rothadás károsítása. A termések egy részében még ott a buroklégy lárvája, de a nyüvek java már a talajban bábozódik. A légyrajzás jórészt lezárult, a csapdák már alig fognak kártevőt.

A szőlő szürete javában tart, a termés cukrosodása biztató. Házikertekben erősödött a levelek és a hajtások lisztharmat-fertőzöttsége, ezért

szüret után fontos a betegség terjedésének blokkolása.

A másodlagos hajtásokon mérsékelt peronoszpórafertőzés figyelhető meg, viszont a szürkerothadásnak nem kedvez a nappali meleg és száraz idő, így alig látni beteg fürtöt a tőkéken. Annál nagyobb a darazsak, méhek és a hangyák károsítása a bogyókon, de a csapdázáson kívül más lehetőség nincs a kár elhárítására.

Minden növényen tömegesen van jelen a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska, jól láthatók szívogatásuk nyomai a terméseken. Néhány kifejlett egyed már keresi a téli búvóhelyet, ezért az ajtókat, ablakokat tartsuk zárva.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.