0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Még lehet permetezni a tárolási betegségek ellen – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Egyre közelebb vagyunk a növényvédelmi szezon végéhez, de a tárolási betegségek ellen még érdemes védekezni ott, ahol a szüretig még belefér egy záró permetezés. A poloskák még tömegesen szívogatják a terméseket, de már elkezdték keresni a téli búvóhelyet is, érdemes zárva tartani az ajtókat, ablakokat.

Szeptember közepe után tovább folytatódott a kora őszi, kellemes időjárás. Nappal általában 20-25 °C közötti hőmérsékletet lehetett mérni, időnként ennél is többet, éjszakánként viszont gyakran csak 5-10 °C-ot. Az erős lehűlés miatt gyakori volt a hajnali harmatképződés, e kettő elősegítette a gyümölcsszíneződést. Nagyobb mennyiségű eső csak a nyugati és az északkeleti tájegységekben hullott, másutt továbbra is a szárazság az úr.

Szinte minden gyümölcs- és zöldségféle betakarítása tart, aminek viszont kedvez a csapadékmentes időjárás.

Az alma és a körte szedése ütemesen halad. Az almamoly rajzása már befejeződött, viszont a hernyók még táplálkoznak a gyümölcs belsejében. A természetes hullás mellett ez is az oka, hogy sok a gyümölcs a fák alatt, és hogy bőven látni moníliával fertőzött termést a fákon és lehullva. Tápanyagfelvételi problémákra utal, hogy gyakori a kalcium hiányára visszavezethető gyümölcsfoltosság.

Ebben az időszakban már nem megoldható a kalciumpótlás, azt korábban, a termés kisdió méretétől kezdődően kell beiktatni levéltrágyázással.

Aki még nem szüretel, végezze el a tárolási betegségek elleni záró permetezést, így a tél folyamán jobban eláll a gyümölcs.

A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása is lezárult, így már nem fenyegeti a csonthéjasokat. A fák lombhullása látványosan erősödött, aminek részben a sztigminás és blumeriellás levélfoltosság az oka. Már ezeken a fákon is megkezdhető az őszi lombfertőtlenítés.

A diófákról egyre intenzívebben potyog a megfeketedett termés. A beteg diókat megvizsgálva látható a nyugati dióburok-fúrólégy és a baktériumos rothadás károsítása. A termések egy részében még ott a buroklégy lárvája, de a nyüvek java már a talajban bábozódik. A légyrajzás jórészt lezárult, a csapdák már alig fognak kártevőt.

A szőlő szürete javában tart, a termés cukrosodása biztató. Házikertekben erősödött a levelek és a hajtások lisztharmat-fertőzöttsége, ezért

szüret után fontos a betegség terjedésének blokkolása.

A másodlagos hajtásokon mérsékelt peronoszpórafertőzés figyelhető meg, viszont a szürkerothadásnak nem kedvez a nappali meleg és száraz idő, így alig látni beteg fürtöt a tőkéken. Annál nagyobb a darazsak, méhek és a hangyák károsítása a bogyókon, de a csapdázáson kívül más lehetőség nincs a kár elhárítására.

Minden növényen tömegesen van jelen a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska, jól láthatók szívogatásuk nyomai a terméseken. Néhány kifejlett egyed már keresi a téli búvóhelyet, ezért az ajtókat, ablakokat tartsuk zárva.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet