Back to top

Megkóstoltuk Vásárhelyen a marhapofát

Gondolt már arra, hogy kirántja a kocsonyát? És arra, hogy marhapatából bográcsost készít? Szerencsére mindig vannak vállalkozó szellemű amatőr szakácsok, akik bátran, fantáziával nyúlnak az alapanyagokhoz. Hódmezővásárhelyen, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon meg is kóstoltuk ezeket a fogásokat a főzőversenyen.

Az eseményen készült részletes fotógalériánkat itt tekintheti meg.

- Az idei verseny is nagyon színvonalas volt. Ugyan kevesebb csapat jelentkezett, mint két éve, a minőségre viszont még a szokottnál is jobban figyeltek, igazi remekművek kerültek az asztalra  - ezt Csáki Zsolt szervező mondta Hódmezővásárhelyen azon a főzőversenyen, amelyet a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik programjaként tartottak.

Három kategóriában: levessel, pörkölttel-paprikással, és egyéb, e kettőbe nem illeszthető, de mindenképpen sertésből, vagy marhából készült fogással indulhattak a jelentkezők.

Fotó: Králik Emese
Utóbbi téren igen változatos ötleteket láttunk, a rántott kocsonyától a hidegtálon át a szaftos húsig szárnyalt az amatőr szakácsok fantáziája. A rántott kocsonya felkeltette az érdeklődésünket, rákérdeztünk a 9-es csapatnál, majd meg is kóstoltuk a nem mindennapi fogást. Elárulták, hogy a szokásos módon elkészített étekből kinyert, feltekert, lehűtött bőrös húsokat vágták vékony szeletekre, majd húshoz hasonló módon kirántották. Egy, az ugyancsak kóstolóra várakozó idősebb úr később kijelentette: otthon mindenképpen felveszik a repertoárba.

Csáki Zsolt különdíjat ajánlott fel a csapatmunkáért és három elkészült fogásért, ezt a Csipi Csapat kapta. Rózsa Andrea, a Fakanál Ördögei és az Ics Fürjészet munkáját ugyancsak különdíjjal jutalmazták. Összesen 21 ételt bírált el az öttagú zsűri, tudtuk meg a szervezőtől. Bihacsy László, Benkő László, Bálint László, Varga László és dr. Mucsi Imre leves kategóriában Fehér Péter babgulyását hozta ki elsőnek.

Az "egyéb" kategória fődíjasa lett a Vásárhelyi Ízőrzők tepsis húsa, ugyanez a csapat vitte el a paprikás fogások első helyét is marhapofa-pata pörkölttel.

Természetesen valójában nem patáról van szó, nyugtatott meg mindenkit Csáki Zsolt: a pata fölötti húsos-csontos-bőrös részt kell hozzá felhasználni. 

És hogy hogyan készül pontosan ez az ínycsiklandó fogás, azt a Kistermelők Lapja októberi számában megosztjuk önökkel.

Az első díjas marhapofa-pata pörkölt és készítője, Molnár Sándor
Az első díjas marhapofa-pata pörkölt és készítője, Molnár Sándor
Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.