0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

5 bottal harcsázott a horgász, amikor az Állami Halőri Szolgálat tetten érte

A Heves megyei Atkár térségében, egy nagyméretű harcsákban gazdag vízterületen végzett ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata szeptember közepén. Az éjszakai megfigyelés célpontjában álló személy egyszerre öt, bevetett állapotban lévő harcsázókészséggel horgászott, feltételezhetően kereskedelmi szándékkal.

Az Atkár térségében fekvő, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen több órán át figyelték meg a halőrök azt a személyt, aki egyszerre 5 bevetett állapotban lévő harcsázókészséggel horgászott. A szakemberek alapos okkal feltételezték, hogy a megfigyelt személy ilyen nagyszámú eszközzel nemcsak sporthorgászatot folytat, hanem kereskedelmi szándékkal próbál a tóban élő kapitális méretű harcsákból zsákmányolni.

A tettenérést követően a horgász elmondta, hogy az adott napon nem fogott harcsát.

A csaliként használt halak között viszont például egy 21 cm hosszúságú pontyot is találtak a halőrök, amely az egyik horgászboton, hármashoroggal a hátában csalogatta a helyszínre a harcsákat.

A helyszíni eljárás során a csalihalakat a halőrök visszaengedték a vízbe, a horgászkészségeket pedig lefoglalták. A halgazdálkodási hatóság közigazgatási eljárást indított a horgász ellen.

Természetes vizeink halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése, illegális kifogásuk megakadályozása közös feladatunk. Éppen ezért a Nébih kéri a lakosságot, hogy amennyiben horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Forrás: Nébih