0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gyorsul az állatvilág evolúciója

Az éghajlatváltozás nemcsak az emberiség problémája, az állatoknak is alkalmazkodnia kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató szerint egyes melegvérű állatok azért növesztenek nagyobb csőrt, lábat vagy fület, hogy a melegedő bolygón jobban tudják szabályozni a testhőmérsékletüket. Sara Ryding, az ausztrál Deakin Egyetem tudósa írt ezekről a változásokról a Trends in Ecology and Evolution folyóiratban.

Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy az emberiség miként lesz képes megküzdeni az éghajlatváltozással, vagy hogy milyen technológiára volna ehhez szükség. Sara Ryding szerint ideje volna felismernünk, hogy az állatoknak is alkalmazkodnia kell a változásokhoz, és hogy sokkal rövidebb idő áll rendelkezésükre, mint eddig valaha is az evolúció során.

„Az általunk okozott klímaváltozás erős nyomást gyakorol rájuk, és bár egyes fajok képesek alkalmazkodni hozzá, mások nem.”

Mint tanulmányában rámutat, az éghajlatváltozás összetett, sokrétű és fokozatosan kibontakozó jelenség, ezért az állatokon megfigyelt alakváltozásokat nehéz az egyetlen okaként meghatározni. Ennek ellenére, mivel már kiterjedt földrajzi régiókban és fajok sokaságában kimutattak hasonló elváltozásokat, az éghajlat változásán kívül aligha van rájuk más magyarázat.

A madaraknál különösen markáns alakváltozásokat mutattak ki. Az ausztrál papagájok több fajának átlagosan 4–10 százalékkal nagyobb lett a csőre 1871 óta, és a növekedés minden évben pozitívan korrelált a nyári hőmérséklettel. Az észak-amerikai téli sármánypintyeknél a rövid, de szélsőséges hidegek és a csőrnövekedés összefüggését mutatták ki. Emlősfajokban is találtak változásokat. Több, egymástól független kutató számolt be arról, hogy az erdei egerek farka meghosszabbodott, vagy hogy nőtt az álarcos cickányok farka és lába.

„A testrészek mérete egyelőre meglehetősen kis mértékben nőtt, kevesebb, mint 10 százalékkal, ezért a változások többségét nem vesszük észre azonnal – írja Ryding.

Azonban az előrejelzések szerint a testből kiemelkedő testrészek, például a fül, tovább nő. A nem túl távoli jövőben ennek következtében élő „Dumbókat” láthatunk.”

Ryding szeretné 3D-ben beszkennellni az elmúlt 100 évben összegyűjtött múzeumi madármintákat, hogy alaposabban elemezhesse az ausztrál madarak alakváltozásait. Abban bízik, hogy ezáltal ő és kutatócsoportja jobban megérthetik, hogy mely madarak testrészeinek a mérete változik az éghajlat változása következtében, és azt is, hogy éppen miért azoké.

„De a test változása nem jelenti azt, hogy az állatok a maguk módján majd megbirkóznak az éghajlatváltozással, és hogy ezzel minden rendben volna – hangsúlyozza a kutató. – Csak azt bizonyítja, hogy a túlélés érdekében változnak. Abban már egyáltalán nem lehetünk biztosak, hogy ezek a változások milyen egyéb ökológiai következményekkel járnak, és abban sem, hogy az összes faj képes volna eléggé megváltozni a túlélés érdekében.”

Forrás: Magyar Mezőgazdaság