Back to top

Kiemelkedő lehetőséget jelent a drónok felhasználása a gazdaságban

A drónok védelmi célú használata mellett egyre inkább megjelennek az olyan jelentős gazdasági potenciált magukban hordozó felhasználási területek is, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a III. Drónkonferencia és Expo megnyitóján.

A miniszter videóüzenében kifejtette: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

A fejlesztések és a gazdasági verseny új területét jelenti a drónipar, ahol nyitott a versenypálya és nem szabad lemaradni - fogalmazott Palkovics László.

A miniszter elmondta azt is, hogy a tervek szerint az év végéig elkészül a nemzeti drónstratégia első változata, várják a munkacsoportok javaslatait.

Fotó: pixabay
A HungaroControl Zrt., a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció által szervezett konferencia és expo célja a drónok hazai felhasználásában rejlő lehetőségek és igények feltérképezése, a drónszabályozás jelenlegi helyzetének megvitatása és a hazai szakmai kezdeményezések bemutatása.

Az innovációs és technológiai miniszter jelezte: talán nincs még egy olyan iparág, ami ilyen intenzív módon fejlődne. A közeljövőben várható gazdasági jelentőségéről szólva elmondta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Egy kutatás alapján ismertette azt is, hogy a magyarországi piac értéke 2025-re meghaladhatja a 70 milliárd forintot.

Palkovics László kitért arra: ahhoz, hogy Magyarország az élvonalba kerüljön, meg kell teremteni a támogató környezetet a szolgáltatás és a technológia területén, létre kell hozni a megfelelő jogi kereteket.

Mint fogalmazott, erős drónökoszisztémára van szükség, enélkül nem lehetséges az ipari felhasználás elterjedése. A teljes ökoszisztémát tágabban kell érteni, az iparág része az oktatás-képzés, a tanúsítás, a kutatás-fejlesztés, illetve ide értendő minden, ami a drónokra telepíthető eszközökhöz kapcsolódik. Az ökoszisztéma fejlesztése érdekében szinergiát kell biztosítani a csatlakozó területekkel, innovációs folyamatokkal, például az autonóm közúti közlekedéssel - fejtette ki.

A miniszter felidézte azt is, hogy májusban létrehozták a Magyarországi Drón Koalíciót a Digitális Jólét Program és Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője köszöntőjében elmondta: a koalíció 66 tagszervezettel alakult meg, de már több mint 100 tagja van. Célja egyebek mellett a magyarországi fejlesztések támogatása, szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, valamint a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között.

Hangsúlyozta, hogy a drón jó eszköz a magyar társadalom, illetve a kis- és középvállalkozások digitalizációjának fejlesztéséhez.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a drónok gyökeres változást hoznak, segítségükkel új, fenntarthatóbb alapokra helyeződnek iparágak, például a fuvarozás, a mezőgazdaság vagy az építőipar. A drónhasználat egyre nagyobb helyet követel majd a légtérben, ami számottevő hatással lesz a hagyományos légiközlekedésre is - mutatott rá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.