Back to top

Kiemelkedő lehetőséget jelent a drónok felhasználása a gazdaságban

A drónok védelmi célú használata mellett egyre inkább megjelennek az olyan jelentős gazdasági potenciált magukban hordozó felhasználási területek is, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a III. Drónkonferencia és Expo megnyitóján.

A miniszter videóüzenében kifejtette: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

A fejlesztések és a gazdasági verseny új területét jelenti a drónipar, ahol nyitott a versenypálya és nem szabad lemaradni - fogalmazott Palkovics László.

A miniszter elmondta azt is, hogy a tervek szerint az év végéig elkészül a nemzeti drónstratégia első változata, várják a munkacsoportok javaslatait.

Fotó: pixabay
A HungaroControl Zrt., a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció által szervezett konferencia és expo célja a drónok hazai felhasználásában rejlő lehetőségek és igények feltérképezése, a drónszabályozás jelenlegi helyzetének megvitatása és a hazai szakmai kezdeményezések bemutatása.

Az innovációs és technológiai miniszter jelezte: talán nincs még egy olyan iparág, ami ilyen intenzív módon fejlődne. A közeljövőben várható gazdasági jelentőségéről szólva elmondta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Egy kutatás alapján ismertette azt is, hogy a magyarországi piac értéke 2025-re meghaladhatja a 70 milliárd forintot.

Palkovics László kitért arra: ahhoz, hogy Magyarország az élvonalba kerüljön, meg kell teremteni a támogató környezetet a szolgáltatás és a technológia területén, létre kell hozni a megfelelő jogi kereteket.

Mint fogalmazott, erős drónökoszisztémára van szükség, enélkül nem lehetséges az ipari felhasználás elterjedése. A teljes ökoszisztémát tágabban kell érteni, az iparág része az oktatás-képzés, a tanúsítás, a kutatás-fejlesztés, illetve ide értendő minden, ami a drónokra telepíthető eszközökhöz kapcsolódik. Az ökoszisztéma fejlesztése érdekében szinergiát kell biztosítani a csatlakozó területekkel, innovációs folyamatokkal, például az autonóm közúti közlekedéssel - fejtette ki.

A miniszter felidézte azt is, hogy májusban létrehozták a Magyarországi Drón Koalíciót a Digitális Jólét Program és Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője köszöntőjében elmondta: a koalíció 66 tagszervezettel alakult meg, de már több mint 100 tagja van. Célja egyebek mellett a magyarországi fejlesztések támogatása, szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, valamint a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között.

Hangsúlyozta, hogy a drón jó eszköz a magyar társadalom, illetve a kis- és középvállalkozások digitalizációjának fejlesztéséhez.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a drónok gyökeres változást hoznak, segítségükkel új, fenntarthatóbb alapokra helyeződnek iparágak, például a fuvarozás, a mezőgazdaság vagy az építőipar. A drónhasználat egyre nagyobb helyet követel majd a légtérben, ami számottevő hatással lesz a hagyományos légiközlekedésre is - mutatott rá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.